logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 1.9 D - rozrusznik nie działa po wymianie silnika i ładowaniu aku

lobs 08 Paź 2010 07:52 7387 8
REKLAMA
  • #1 8595895
    lobs
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!!
    Odebrałem auto po wymianie silnika. Mechanikpowiadomił mnie, że będę miał problemy z odpaleniem, bo mam zepsuty akumulator ( nie trzyma). Podładował przy mnie na szybko akumulator i auto odpaliło. Przejechałem 18 km, zgasiłem silnik , chciałem odpalić lecz silnik ani dygnął. Lampki kontrolne nie przygasały. Naładowałem akumulator 80 Ah prądem 8 A, trwało to 10 godz., wskazówka spadła do 3 A i akumulator zaczął bulgotać. Odłączyłem ładowanie i zamontowałem akumulator. Auto ani dygnie jedynie słychać takie tyknięcie, a kontrolki nawet troszkę nie przygasły. Co może być powodem takiego stanu rzeczy?
  • REKLAMA
  • #2 8595919
    Lech54
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Witam.To, że Megane 1,9D już wiemy. Podaj rok i przebieg. Wnioskuje, że skończyły się szczotki w rozruszniku. Podepnij kawałek przewodu pod zacisk rozrusznika (ten co idzie od stacyjki) a drugi koniec do + akumulatora, jak tylko załączy się elektromagnes to masz w rozruszniku szczotki do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 8595920
    lobs
    Poziom 2  
    Rok 2000, a przebieg 250 tyś km
  • REKLAMA
  • #4 8595963
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1661
    Niestety internet nie zastąpi rąk i głowy. Nieodzowna diagnostyka stanu na samochodzie. Z opisów wnioskuję, że akumulator znudził się współpracą z użytkownikiem. Nieco dziwny objaw braku przygasania lampek. To może świadczyć o zupełnym braku połączenia masowego silnika i akumulatora. Może jest tak, że silnik połączono do masy instalacji cienkim przewodem, który spłonął przy rozruchu. Może nie zamontowano zupełnie przyłącza masowego i praca rozrusznika odbywała się przez inne elementy instalacji, które nie wytrzymały obciążeń. Ale to trzeba sprawdzić. Kolega nie wykonał żadnej kontroli i nie da się podpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #5 8595996
    lobs
    Poziom 2  
    Przed zmianą silnika, w którym zerwał się pasek rozrządu rozrusznik pracował bardzo dobrze i ani razu taki objaw się nie pojawił. Czy jest możliwe, że mechanik źle wpiął przewody? Raczej przy wymianie silnika wszystkie podzespoły wpina sie do nowej jednostki

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze jedno. Czy mogę podpiąć teraz prostownik do akumulatora i próbować odpalić?
  • #6 8596128
    Lech54
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Witam.NIE!! Jak chcesz na własne życzenie uszkodzić prostownik to tak.W czasie rozruchu prostownik będzie przeciążony.
  • #7 8596190
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1661
    Skoro kolega nie potrafi dokonać podstawowych czynności kontrolnych to niniejsza korespondencja jest bezcelowa. Ponieważ faktycznie nie każdy musi to umieć czynić, pozostaje zlecenie usługi fachowcowi. Informacje są sprzeczne lub niepełne a nikt z nas nie ma możliwości wykonania diagnozy na odległość.
  • #8 8596200
    domellus
    Poziom 29  
    Ocena: 286
    Chyba że masz prostownik z rozruchem :)
  • #9 8596260
    lobs
    Poziom 2  
    Ależ oczywiście, że nie mam umiejętności fachowca. Zaznaczyłem jednakże, że auto przybyło prosto od mechanika, z tym że musiałem go odpalić by znów do niego pojechać. Pierwszy raz zdarzyło mi się, ze akumulator był padnięty, a kontrolki nie przygasały. Pod prostownikiem auto odpaliło i awaria była spowodowana jedynie akumulatorem. Dziękuję za posty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie silnika w Renault Megane 1.9 D użytkownik napotkał problem z uruchomieniem pojazdu. Mechanik wskazał na uszkodzony akumulator, który nie trzymał ładunku. Po naładowaniu akumulatora auto odpaliło, ale po krótkiej jeździe silnik nie zareagował na ponowną próbę uruchomienia. Użytkownik zauważył, że kontrolki nie przygasają, co może sugerować problem z połączeniem masowym. Użytkownicy forum zasugerowali, że przyczyną może być zużycie szczotek w rozruszniku lub błędne podłączenie przewodów przez mechanika. Wskazano również na konieczność diagnostyki stanu pojazdu przez fachowca, ponieważ objawy są niejednoznaczne. Użytkownik potwierdził, że po podłączeniu prostownika auto odpaliło, a problem był związany z akumulatorem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA