logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B&S 12 HP - lokalizacja i wygląd dekompresatora w silniku Briggs & Stratton

piromen 19 Paź 2010 10:12 29549 11
REKLAMA
  • #1 8637564
    piromen
    Poziom 11  
    Ocena: 52
    Witam
    W silniku Briggs& Stratton 12 hp rozrusznik nie daje rady obrócić wału. Po wykręceniu świecy kręci aż miło. Wyczytałem, że może być to wina uszkodzonego dekompresatora, lecz nigdzie nie mogę znaleźć, gdzie to urządzenie się znajduje i jak wygląda.
    Może ktoś mi pomoże
    Pozdrawiam
    ps. Na 100% nie jest to wina rozrusznika, ani akumulatora. To już sprawdziłem.
  • REKLAMA
  • #2 8637608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8637688
    piromen
    Poziom 11  
    Model 289707 typ 015401 code 9311124E
    rozrusznik sprawdzilem zamieniając z innego silnika. Ten który nie kręci w 12HP uruchamia 13 HP, a ten z 13 nie kręci w 12 HP
  • #4 8637751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 8637865
    piromen
    Poziom 11  
    Niestety, mój wałek nie ma takiego czegoś. Jest zupełnie odprężnika pozbawiony niestetyB&S 12 HP - lokalizacja i wygląd dekompresatora w silniku Briggs & Stratton
  • #6 8638071
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 8638109
    piromen
    Poziom 11  
    Nie ma siły. Nie daje rady nawet akumulator z dostawczaka diesla. Kabel rozgrzewa się do czerwoności, a rozrusznik tylko obraca wałem o ćwiartkę. Po wykręceniu świecy jest OK.Wcześniej były kłopoty z uruchomieniem ciepłego silnika właśnie z powodu niemożliwości obrócenia wału przez rozrusznik, a teraz jest to samo i na zimnym.
  • #8 8638561
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8638726
    piromen
    Poziom 11  
    Nie stawia wyjątkowego oporu (porównywalny z innymi) natomiast słychać tak jakby skrzypienie.Nie obejdzie sie chyba bez odkręcenia miski. Myślałem, że się obejdzie bo mam nową uszczelkę i olej.Jutro go rozbiorę i dam znać co znalazłem.
  • #10 9605849
    pablojaw
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    PIROMEN napisz jak rozwiązałeś ten problem, bo ja mam wypisz wymaluj takie same objawy i nikt mi nie może pomóc. U mnie się to stało po rozebraniu silnika a jak u Ciebie, tak poprostu czy też coś kombinowałeś?
    Pozdrawiam.
  • #11 9622896
    piromen
    Poziom 11  
    Niestety problem nie jest rozwiązany. Silnik leży i czeka na jakiś pomysł.
  • #12 9626269
    pablojaw
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dowiedziałem się czegoś w tym temacie. W naszym silniku jest odpręznik stały, czyli dodatkowy garb na krzywce zaworu wydechowego. Niestety ze względu na swoja budowę działa on w każdym zakresie obrotów i aby silnik pracowal prawidłowo bardzo ważną rolę odgrywaja tutaj luzy zaworowe. Po remoncie u mnie wynosza one 0.3 a powinny miec 0.15-0.20. jedynym rozwiązaniem jest zamontowanie w głowicy odprężnika mechanicznego, takiego jak maja niektóre pilarki. Czy to zda egzamin to zobaczymy, ja będe montował w tym tygodniu i dam znac jak wyszło. Zastanawia mnie tylko czy taki maly odpreżnik da rade podołac temu zadaniu. Druga sprawa to taka, że przed każdym uruchomieniem musisz wcisnąć odprężnik na głowicy, troche lipa, ale zobaczymy.

Podsumowanie tematu

✨ W silniku Briggs & Stratton 12 HP występuje problem z rozruchem, gdzie rozrusznik nie jest w stanie obrócić wału, co ustępuje po wykręceniu świecy. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być uszkodzony dekompresator, który w tym modelu znajduje się na wałku rozrządu. W dyskusji pojawia się informacja, że silnik ma stały odprężnik, co może wpływać na trudności w uruchomieniu. Wskazano również na konieczność sprawdzenia luzów zaworowych oraz możliwość zamontowania mechanicznego odprężnika. Użytkownicy wymieniają doświadczenia związane z problemami z uruchamianiem silnika oraz próbami diagnozy, w tym wymianą akumulatorów i rozruszników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA