logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rozróżnianie awarii dekompresatora i akumulatora w silniku Briggs 8hp

misio745 08 Lis 2023 21:02 825 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 20806468
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3297
    Jak na kablach np z akumulatorem od samochodu jest to samo to dekompresator. Dwa po zdjęciu dekla zaworów można zamocować na zaworze dolotowym czujnik zegarowy i zmierzyć czy jest uchylenie zaworu i ile wynosi. Ale uchylenie 0.1 mm lub mniej to za mało. Dwa można ustawić luz zaworowy na 0 na dolocie i sprawdzić czy jest ok (ale tylko do testu jazda z takim ustawieniem to morderstwo dla zaworu i gniazda plus strzały w dolot).

PS Ja bym zaczął od regulacji zaworów. Bo za duży luz wyklucza pracę dekompresatora.
  • REKLAMA
  • #3 20806808
    misio745
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    sigwa18 napisał:
    Jak na kablach np z akumulatorem od samochodu jest to samo to dekompresator. Dwa po zdjęciu dekla zaworów można zamocować na zaworze dolotowym czujnik zegarowy i zmierzyć czy jest uchylenie zaworu i ile wynosi. Ale uchylenie 0.1 mm lub mniej to za mało. Dwa można ustawić luz zaworowy na 0 na dolocie i sprawdzić czy jest ok (ale tylko do testu jazda z takim ustawieniem to morderstwo dla zaworu i gniazda plus strzały w dolot).

PS Ja bym zaczął od regulacji zaworów. Bo za duży luz wyklucza pracę dekompresatora.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dodam jeszcze że kupiłem gaźnik bo ten co miałem lał ze wszystkich możliwych dusz i otworów. Traktorek szarpał nie miał mocy i wgl. Kiedy w końcu go wyregulowanem to 2 dni pojeździł dobrze i znowu to samo tak więc kiedy zakupiłem nowy trochę się poprawiło tzn. na wolnych obrotach chodzi ok ale jak mu dam w gaz to strzela trochę i brakuje mu mocy czy to też może być objaw źle wyregulownych zaworów ? Czy macie może gdzieś instrukcje jak w tym silniku odbywa się regulacja zaworów ? Muszę mieć szczelinomierz?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20807362
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Ocena: 341
    Podaj jak możesz, numery modelu oraz serii tego silnika. Bo według mnie bedzie to dolnozaworowy.
    https://www.briggsandstratton.com/eu/pl_pl/support/need-help.html
  • #5 20808525
    misio745
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Arturo 2773 napisał:
    Podaj jak możesz numery modelu oraz serii tego silnika. Bo według mnie będzie to dolnozaworowy.
    https://www.briggsandstratton.com/eu/pl_pl/support/need-help.html

Silnik to Briggs&Stratton 191707-6034-01. A seria to nie wiem. Wstawiam zdjęcie.

Tabliczka znamionowa silnika Briggs & Stratton z oznaczeniem 8 HP.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20808889
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Ocena: 341
    Tak jak napisałem powyżej jest to silnik z płaską głowicą dolnozaworowy.
    Nie posiada dekompressora.
    Luz dla zaworu ssącego 0.12-0.18 mm
    dla zaworu wydechowego 0.23-0.28 mm
    Nie posiada regulacji zaworòw, jedyna możliwość po rozebraniu głowicy oraz zaworòw, frezowaniu gniazd, szlifowaniu zaworòw, docieraniu itp,itd.
    Tak jak w materiale opisanym przez b&s poniżej.
    https://www.briggsandstratton.com/eu/pl_pl/support/faqs/browse/valve-repair-maintenance.html
    Pozdrawiam.
    https://shop.briggsandstratton.com/pages/parts-lookup#
    Załączniki:
    • 191707603401~.pdf (566.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozróżnianie awarii dekompresatora i akumulatora w silniku Briggs 8hp Screenshot_20231109-201805_Chrome.jpg (203.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozróżniania awarii dekompresatora i akumulatora w silniku Briggs 8hp. Użytkownicy sugerują, aby zacząć od regulacji luzu zaworowego, co może wykluczyć problemy z dekompresatorem. Wskazano na możliwość pomiaru uchylenia zaworu dolotowego oraz na konieczność sprawdzenia regulacji zaworów, ponieważ zbyt duży luz może wpływać na działanie silnika. Użytkownik dodał, że po wymianie gaźnika silnik działał lepiej, ale nadal występowały problemy z mocą i strzałami przy przyspieszaniu, co również może być związane z regulacją zaworów. Silnik Briggs&Stratton 191707-6034-01 nie posiada dekompresatora, a luz zaworowy powinien wynosić 0.12-0.18 mm dla zaworu ssącego i 0.23-0.28 mm dla zaworu wydechowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA