logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostep w TV do serwera multimedialnego na laptopie.

jeyfk 20 Paź 2010 14:57 12793 10
REKLAMA
  • #1 8642195
    jeyfk
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Nie wiem czy w dobrym dziale, wiec sorki gdyby nie.

Witam.

Zakupilem niedawno TV Philipsa z karta sieciowa (42PFL8404H/12) i chcialbym utworzyc na laptopie (winXP) serwer multimedialny tak aby TV widzial udostepnione katalogi z filmami czy muzyka no i oczywiscie mogl odtwarzac. Obydwa urzadzenia sa podlaczone do sieci poprzez router CISCO EPC2425 (TV na kablu, laptop WIFI). Probowalem to zrobic w WinMediaPlayer 11 oraz TVersity Media Server ale tu i tu nie moge odnalezc podlaczonego TV.
    Mozecie jakos pomoc.

Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 8642490
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2645
  • REKLAMA
  • #3 8642535
    jeyfk
    Poziom 11  
    Jakos nie rozjasniolo bo nijak sie to ma do mojego tematu.
    Nie potrzebuje podpinac TV do kompa kablami (hdmi, chinch, d-sub, whatever...) tylko udostepnic za pomoca Media Server pliki z laptopa do TV.
    Problem w tym, ze ow programy go nie widza.
  • #4 8643396
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Rozumiem, że ma to współpracować jako serwer DLNA.

W takim razie zainstaluj PS3 Media Server - najlepiej tą ostatnią bete - obsługuje napisy w .txt

PS. Po wifi b/g zapomnij o HD
  • #5 8644472
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2645
    We wskazanym wyżej wątku pisał o tym Kolega jarekryzyko, podał nazwę programu. O braku Full-HD przez WiFi też jasno piszą na Elektrodzie, wystarczy wpisać trzy słowa w okienku [Szukaj]. Na tym chyba polega idea (i regulamin) portalu, żeby sobie pomagać, ale niekoniecznie powtarzać wątek 50 razy. Z całym szacunkiem dla kolegi pytającego.
  • REKLAMA
  • #6 8645155
    jeyfk
    Poziom 11  
    Z calym szacunkiem, ale znowu nie w temacie...
    Nazwy przykladowych programow to ja juz podalem w pierwszym watku, a o FullHD nic nie wspominalem. Napisze to najprosciej jak sie da:
    Pliki z twardego dysku laptopa maja byc widoczne w menu mojego TV, tak bym mogl na nim odtworzyc np. muzyke lub film - oczywiscie przez siec. Tak samo jak to robie podlaczajac dowolne USB (tez dysk), karte lub inna pamiec.

W zalaczniku instrukcja do TV z podpunktami:
    3.6.1 i 4.6.5
    ktore powinna to rozjasnic.

Sory, tutaj jest ten plik wiec nie moglem dodac:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1772983.html#8530737

Problem u mnie: nie widze tych plikow i nie wiem dlaczego, dlatego prosze o porade.
    Z "szukaj" skorzystalem ale nie znalazlem.
  • #7 8645541
    piterus99
    Poziom 43  
    Podpunktu 4.6.5 brak, 4.3.5 jest podobny.

Nie wiem czego oczekujesz, u mnie w samsungu odpalenie serwera DLNA na komputerze powoduje możliwość przeglądania udostępnionych folderów w telewizorze.

Telewizor w ogóle widzi sieć? Możesz go pingnąć z poziomu komputera? Powyłączaj wszystkie zapory i spróbuj ponownie...
  • #8 8645804
    jeyfk
    Poziom 11  
    Widzi sieć bo moge przegladac strony i codziennie wlaczam dziecku bajki na YouTubie. W ustawieniach moge sprawdzic i sa m.in.: numer IP, MAC adres karty czy tez przejsc na statyczne IP. Pingowanie z kompa na nr IP w TV odbywa sie bez strat. Nie wiem co zle robie.
  • #9 8647667
    piterus99
    Poziom 43  
    Podłącz laptopa kablem na próbę, może AP coś filtruje... Jeśli nie masz włączonych antywirusów.

I sprawdź jednak PS3MS...
  • #10 8693033
    jeyfk
    Poziom 11  
    Podlaczylem laptopa KABLEM do sieci i w WMP znalazl nowe urzadzenie - TV zareagowal (w TVersity i PS3MS nic). Niestety po dodaniu kilku katalogow z fotkami w TV mam info "pliki niedostepne" i ich nie widze.

Poprawka, pliki sa i widze :) - za pomoca PS3MS tez.
    Trzeba bylo zrestartowac "serwer"

Tylko czy jest mozliwosc po WiFi i jak to skonfigurowac.

pozdr
  • REKLAMA
  • #11 8693585
    Speedoss
    Poziom 12  
    Jeżeli w komputerze udostępniasz pliki, to spróbuj jeszcze włączyć konto gość.
    U mnie miałem podobny problem z komputerami, nie miały dostępu do plików, po włączeniu konto gościa ruszyło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił telewizor Philips 42PFL8404H/12 i chce skonfigurować serwer multimedialny na laptopie z systemem Windows XP, aby telewizor mógł odtwarzać pliki z udostępnionych katalogów. Oba urządzenia są podłączone do sieci przez router CISCO EPC2425. Użytkownik próbował użyć Windows Media Player 11 oraz PS3 Media Server, ale telewizor nie był widoczny. Po podłączeniu laptopa kablem do sieci, telewizor został wykryty przez WMP, a po restarcie serwera pliki stały się widoczne. Użytkownik poszukuje jednak sposobu na konfigurację serwera do pracy przez WiFi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA