logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego pilot do bramy przestał działać? Inny numer IP w odbiorniku?

soundsite 22 Paź 2010 12:05 2071 4
REKLAMA
  • #1 8649423
    soundsite
    Poziom 2  
    Witam,
    mam takie pytanie. 3 dni temu przestał mi działać pilot do bramy, do garażu.
    Mniej więcej taki:
    https://obrazki.elektroda.pl/68_1286031565.jpg
    Zgłosiłem się do serwisanta a on twierdzi, że ten pilot który mam to inny pilot niż on programował. Twierdzi, że jest inny numer ip w dobiorniku niż w pilocie... i że do mojego miejsca parkingowego jest przypisany pilot z innym numerem ip...no i teraz mam zapłacić za wprowadzenie nowego pilota. Ale ja jestem pewien, że to ten sam pilot. Mam tylko jednego, podmienić raczej mi go nikt nie podmienił, chyba że do nowego podpiął bryloczek który zawsze był przy pilocie :P
    Nic z tego nie rozumiem...
    Czy ktoś z szanownych Forumowiczów wie może co się mogło stać...
    Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 8649561
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    To się raczej chyba nie nazywa numer IP, tylko zapewne Id. A co do tych pilotów, wydaje mi się (choć głowy pod to nie położę), że w pilocie masz stały, niepowtarzalny numer, którego to numeru trzeba "nauczyć" centralkę sterującą. Mówiąc inaczej, należy dodać numer tego pilota do listy rozpoznawanych przez centralę. W dużych systemach dodatkowo określa się jeszcze różne inne rzeczy, poziom uprawnień, strefy czasowe i przestrzenne. No ale w przypadku bramy to chyba nie ma zastosowania :-) Być może otrzymałeś kiedyś dwa takie piloty (w razie zagubienia), z czego drugi nie został przypisany w centrali ? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 8649576
    soundsite
    Poziom 2  
    Rozumiem. A czy:
    1) możliwe/znane są przypadki, że centrala zapomina numer ID?
    2) ewentualnie w pilocie zmienia się numer ID?
    Tak się zastanawiam czy po prostu Pan serwisant coś pomieszał i teraz nie wie/nie chce się przyznać...
    Problem jest w tym, że mam tylko jeden, jedyny pilot...
    Dziękuję bardzo za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #4 8649835
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Osobiście obsługiwałem pastylki Dallas, tam taki numer był unikatowy i niezmienny. Wszelkich zmian można było dokonywać wyłącznie w centralce. Zresztą nawet jeśli centralka z jakiegoś powodu "zapomniała" Id pilota, można ją ponownie tego kodu "nauczyć". Niech ten człowiek przyjedzie i to zrobi, to chyba żaden kłopot.
  • #5 8653592
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Skąd masz tego pilota? Pewnie cieć, który ci go dał pomylił koperty. Kowalski dostał pilot przeznaczony dla Nowaka, a Nowak - pilot Kowalskiego. Oba otwierały bramę, ale któregoś dnia Kowalski zgubił pilota i kupił nowego, a ID starego został przy tej operacji wykasowany. No i pilot będący w posiadaniu Nowaka nie działa, a ten zgubiony - nadal może być aktywny... :idea:
REKLAMA