logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować BIOS Award na starym komputerze AT bez informacji o płycie?

aren 25 Wrz 2004 17:42 2478 21
REKLAMA
  • #1 874410
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    po wlaczeniu kompa pojawia mi sie wlasnie taki komunikat. jak mam wgrac biosa nie wiedziedzac co to za plyta. nie jest nigdzie nic napisane. To stary komp jeszcze z rodziny AT. bios jest awarda i tylko tyle wiem
  • REKLAMA
  • #2 874453
    Slawi
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Witam!

A czy uda Ci sie wogole odpalic kompa? Jesli tak sprobuj rozpoznac plyte jakims programem typu AIDA32. Jesli nie mozesz odpalic, to ciezka sprawa. Trzeba szukac na plycie jakis informacji. Moze na ktoryms slocie jest cos napisane...

A i sprobuj najpierw zresetowac ustawienia biosu zworka, albo po prostu wyjmij baterie na kilka minut. Moze taki zabieg pomoze.
  • #3 874510
    aren
    Poziom 28  
    nie uda mi sie odpalic kompa bo juz dawno bym sprawdzil jaka to plyta. na plycie tez nie ma zadnego napisu odnosnie firmy czy modelu. a ten komunikat pojawil mi sie wlasnie po wyjeciu bateri
  • REKLAMA
  • #4 874517
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Dasz radę wejsć do biosu?
    W trakcie uruchamiania komputera wciskaj klawisz DEL lub F2
    Jeżeli Ci się uda, to wybierz Load Bios Default lub coś w tym stylu (zależy od biosu).
  • #5 874614
    aren
    Poziom 28  
    niestety, nie da rady. wola tylko o dyskietke z nowym biosem. szukam na podstawie chipsetow i wyglada jak ty by byla tomato board, ale teraz nie moge znalesc do tej tomato biosa odpowiedniego :(. Jak ja lubie takie tandetne plyty !
  • #6 874620
    dma
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Spróbuj włóżyć pustą dyskietkę - czasami pomaga - testowane na Abit ST6
  • REKLAMA
  • #7 874623
    md
    Poziom 41  
    Wygląda na to, że wgrałeś zły bios do swojej płyty głównej. Nie masz teraz innego wyjścia, jak tylko dokładnie zidentyfikować płytę główną. ściągnąć odpowiedni bios, skopiować go na dyskietkę i wgrać go. Możesz też zaprogramować kość biosu w programatorze i wstawić ją do płyty.
  • #8 874649
    aren
    Poziom 28  
    ale ja nic nie wgrywalem, tylko wyciagnolem baterie i wlozylem z powrotem. pozatym znalazlem chyba ten bios o ktory mi chodzi tylko sa dwie wersje: Flesh type 1mbit i 2mbit. Jak sprawdzic ktory pasuje do tej plyty?
  • REKLAMA
  • #9 874712
    md
    Poziom 41  
    Jeżeli masz programator, to możesz eksperymentować, jeżeli nie, to lepiej nie ryzykuj. Stań na głowie, żeby zidentyfikować dokładnie płytę główną.
  • #10 874972
    aren
    Poziom 28  
    Bardzo dziwna sprawa. wkladam dyskietke i niby ja czyta ale przez 5 minut nic sie nie pojawia. No to ja go reset raz drugi trzeci....dziesiaty, a za jedensatym razem odpalil sie normalnie komputer, wszedlem do biosa, przywrocilem ustawienia fabryczne, ale po wyjsciu i zapisaniu znowu na ekranie check sum error. Co tutaj sie dzieje ??. Moze to mechanicznie plyta jest uszkodzona, albo kosc biosu ??
  • #11 875060
    bart1awo
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam!

Pojemnosc kosci biosu mozesz sprawdzic zdzierajac naklejke z tejze kosci - odczytaj jej typ, a nastepnie wyszukuj jej specyfikacje np tu: http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/ .

Jak zidentyfikowac plyte? Dosyc przystepnie jest to opisane tutaj: http://www.wimsbios.com/ .
    Dodam jeszcze od siebie, ze wedlug opisanych tam procedur czesto plyty pozornie roznych firm identyfikowalem jako ten sam produkt (mowa o badziewnych i tanich plytach). O ile pamietam, mialo to miejsce w przypadku plyt dostepnych w handlu jako PCCHips i Clayton - ich identyfikacja wskazywala, ze pochodza od jednego producenta (niestety nazwy juz nie pamietam), co pozwala przypuszczac, ze sa to fizycznie te same plyty rozniace sie tylko BIOSem -> czyli prawdopodobnie ich biosy bylyby wzajemnie zamienne. I rzeczywiscie tak bylo - wgrywalem BIOS od Claytona do PCChipsa (lub odwrotnie) i dzialalo !

Pozdr!
    bart1awo
  • #13 875236
    aren
    Poziom 28  
    Juz wiem co to za plyta. Jakies tandetne tomato. Mam tez juz odpowiedniego biosa, tylko wgrac nie idzie. A z ta bateria to szczerze napisze ze nie przyszlo mi do glowy zeby sprawdzic jej stan. Jutro sie tym zajme i zobaczymy czy pomoze.
    włożyłem nową baterie i .... uruchomil się nawet windows. zresetowałem kompa i .... bios check error. Co się dzieje. Ja już nie mam pojęcia Sad Jak bede resetował kompa co chwilę to za 10 razem się uruchomi, tak samo sie uruchomi po dłuższym nie włączeniu go, ale po resecie znowu ten bląd.
  • #14 876616
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6558
    Nie masz ustawionej zworki CMOS Clear na enabled? Może wyjmując baterię odgiąłeś styki i teraz nie łączy, spróbuj je lekko podgiąć.
  • #15 876724
    aren
    Poziom 28  
    nic nie zmieniałem zworkami, a styki bateri mocno ją trzymają
  • #16 876953
    Kakalia
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Po pierwsze jak probowales flashowac bios????

Gdy na ekranie pojawi sie komunikat : "bios check sum error ", oznacza to ze suma kontrolna wsadu ma jakis blad i nie mozne zostac zaladowana.

1. potrzebujesz dyskiete startowa (win 95 lub win98, msdos), zgrywasz na nia rowniez program do flashowania(chyba awdflash.exe lub adflsh.exe etc. do sciagniecei ze strony producenta plyty glownej) oraz najlepiej najnowasza wersje wsadu do biosa.

2. po pojawieniu sie na ekranie "bios check sum error", wkladasz dyskietke do flopa, RETURN please, zaladuje system z dyskietki, nastepnie odpalasz program do flashowania, program flashujacy zada ci pytanie czy zachowac buckputa aktualnego biosu, w twoim przypadku bez znacznia, nastepnie podajesz nazwe wsadu ktory uprzednio zgrales na dyskietke, program sprawdzi sumy i jak wszystko bedzie oki zacznie sie flashowanie 5-15s i po sprawie, poprosi cie o reset.

Wlasnie wgrales nowy bios :D

Nie masz sie co martwic wielkowscia wsadu, masz bios z wbudowanym zabespieczeniem ktory nigdy nie nadpisuje pewniej czesci biosu, co w sytuacjach awaryjcnych umozliwa ucruchomienie systemu w minimalnej postaci w celu zalodowania wlasciegeo flasha "bios check sum error".
    Program flashujacy sam bedzie przeliczal sumy i jezeli poda ze wszystko OK to znaczy ze masz wlasciwy wsad.

Jezeli jednak po zaladowaniu nowego flasha do biosu znowu bedzie sie ukazywal komunikat "bios check sum error", nie koniecnzie odrazu moze uplynac jakis czas, znaczy to ze kosc biosu nalezy wymienic gdyz traci ona swoje wlasciwosci fizyczne ktore umozliwiaja jej ciagle pamietanie wprowadzonego flasha.

Bateria slozy jedynie do podtrzymania godziny,daty jak i ustawien peryferyjnych :D

Sorki za literowki, pozdro.
  • #17 877006
    tzok
    Teoretycznie rozładowana bateria powinna owocować komunikatem CMOS checksum error ale...
    Sprubuj wyjąć i włożyć kość FlashEPROM, może nie łączy w podstawce płyta mogła też ulec uszkodzeniu na skutek naprężeń mechanicznych, mógł np. pęknąć lut pod kością BGA mostka północnego i czasem łączy, czasem nie.
  • #18 877039
    aren
    Poziom 28  
    Kakalia: mam taka dyskietke z potrzebnym flashem, ale w tym problem ze jak prosi o tą dyskietkę to czyta ja 5 minut i nic na ekranie nie wyskakuje. Dlatego nie uda mi sie tego zrobić bez programatora. Podejrzewam ze z biosem jest wszystko ok bo raz na jakiś czas sie normalnie uruchomi komputer, a jak by bios byl martwy to by sie wogole nigdy nie uruchomił.

tzok: wyciągałęm juz eproma nic to nie zmieniło.

Sam tez podejrzewam ze to coś na płycie głównej, ale na oko nie widać jkich kolwiek pęknięć i uszkodzeń :(
  • #19 877459
    tzok
    Układy BGA mają styki wykonane w postaci kulek cyny i umieszczone pod spodem... niestety dość często pękają a bez specjalistycznego sprzętu nie da się ich przelutować.
  • #20 877571
    aren
    Poziom 28  
    Czyli chyba nie pozostaje nic innego jak sie poddać i oddac kompa do serwisu lub kupic gdzies w komisie plyte AT. Szkoda :(
  • #21 877626
    tzok
    Podczas włączania komputer możesz spróbować lekko nacisnąć na płytę (ugiąć ją) w okolicach mostka południowego lub północnego (w tej chwili nie pamiętam, ktory z nich komunikuje się z pamięcią Flash.
  • #22 878363
    aren
    Poziom 28  
    niestety, nic to nie daje. raz sie uruchmił (bez naciskania na mostki) a teraz już niechce

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada stary komputer z płytą główną AT i BIOS-em Award, który po wyjęciu baterii wyświetla komunikat "BIOS checksum error" i wymaga dyskietki z nowym BIOS-em do uruchomienia. Nie zna modelu płyty, która nie posiada żadnych oznaczeń. Próby identyfikacji płyty programami typu AIDA32 są niemożliwe, ponieważ komputer się nie uruchamia. Próbowano resetu BIOS-u przez zworkę i wyjęcie baterii, co nie przyniosło trwałego efektu. Użytkownik podejrzewa, że płyta to tania "tomato board" i posiada odpowiedni plik BIOS-u w wersjach 1 Mbit i 2 Mbit, ale nie wie, którą wersję zastosować. Próby wgrania BIOS-u z dyskietki nie powiodły się, gdyż komputer długo czyta dyskietkę bez reakcji. Komputer czasami uruchamia się poprawnie, ale po resecie pojawia się błąd sumy kontrolnej BIOS-u. Podejrzewa się uszkodzenie mechaniczne płyty lub kości BIOS-u, możliwe pęknięcia lutów BGA pod mostkami północnym lub południowym. Zalecane jest dokładne zidentyfikowanie płyty, sprawdzenie pojemności kości BIOS-u przez odczyt naklejki, użycie programatora do flashowania BIOS-u lub wymiana płyty. Próby fizycznego naciskania płyty w okolicach mostków nie przyniosły efektu. Wskazano, że rozładowana bateria CMOS może powodować błędy checksum, ale wymiana baterii nie rozwiązała problemu. Ostatecznie sugerowano oddanie komputera do serwisu lub zakup innej płyty AT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA