logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM Thinkpad - błędy 161 i 163, jak rozwiązać problem z uruchomieniem?

DamianqPrawilny 27 Wrz 2004 20:32 7449 15
REKLAMA
  • #1 878534
    DamianqPrawilny
    Poziom 11  
    Mam pewien problem, i nie wiem jak sobie z nim poradzić.Załatwiłem sobie ostatnio komputer przenośny typu IBM THINKPAD. Nawet nie wiem, jaki numer. Po włączeniu go do zasilania i uruchomieniu na ekranie pokazuje sie tylko zliczona pamięć niby "130496 kb ok". Pod spodem wyskakują cyferki typu"161 i 163" po czym można usłyszeć 2 głośne piknięcia, wczytuje sie następna plansza, w której należy podać hasło. Wciskamy enter i wyskakuje niebieski obraz z kursorem w kształcie kaczki z napisem ERROR 00161 00163. Po naciśnięciu OK komputer dalej nie reaguje tak samo kiedy wciskamy na cancel. Co mam zrobić?
    Pomocy, wiem ze to nie jest odosobniony przypadek, ale nigdzie nie znalazłem instrukcji jak to naprawić. Prosze o pomoc... :?

Post był raportowany.
    Poprawiłam temat postu oraz post.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • #2 878822
    Haszy
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Witam
    Wszystko jest na stronie IBM. Kody błędów 161 i 163 to błąd daty i czasu
    trzeba wymienić baterię ustawić te dane i powinno być OK, natomiast jeśli chodzi o hasło to jak to Power Password to też jest do zdjęcia natomiast
    z innymi będziesz miał problem ale szukaj na forum coś niecoś jast.

pozdrawiam wszyskich
  • #3 881502
    DamianqPrawilny
    Poziom 11  
    Wymieniłem baterię, ale to nic nie dało.. Wiec pytam może głupio, ale nie wiem ile jest tych baterii, bo obiło mi sie o uszy że są 2. Chodzi oczywiście o te małe baterie 3V.

Poprawiłam post.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • #4 881682
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6545
    Błąd zniknie, dopiero jak uda Ci się zdjąć hasło i ustawisz właściwą datę i czas w BIOSie.
  • #5 881956
    DamianqPrawilny
    Poziom 11  
    Ale wydaje mi sie, że powinien zniknąć przynajmniej jeden błąd, ten 00161 po wymianie tej baterii a on dalej jest :( .

Poprawiłam post.
    charm_spider
  • #6 882543
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Tak to jest jak się zostaje właścicielem "załatwionego" laptopa. Jeśli masz go z legalnego źródła poproś poprzedniego właściciela o hasło i problem zniknie. Wystarczy wpisać hasło i wejść do biosu, aby poustawiać datę i czas i ew. zdjąć hasło. Podejrzewam, że na dysku też masz hasło i w tym przypadku taki "załatwiony" laptop można postawić na półce jako ozdobę.
  • #7 882770
    DamianqPrawilny
    Poziom 11  
    "Załatwiony" uczciwie: dostałem go z firmy od ojca, chcieli go przeznaczyć na kasację, ponieważ wyskakiwały te 2 błędy i nie potrafili tego naprawić, oraz bateria jest w nim całkiem padnięta po 4h ładowania komputer tylko ledwie sie włączył i od razu było po nim. Nie trwało to wiele, może z 10s. Stwierdzili więc, że nie opłaca sie wkładać w niego tyle kasy, bo bateria nowa kosztuje 500 zł, a za naprawę tych błędów w serwisie tez chcieli 500 zł. Dla tej firmy 1000 zł było za wiele, więc wyciągnęli twardy dysk i mogłem sobie go zabrać, ale nie wierze w to, że jest jakakolwiek szansa, na otrzymanie tego hasła gdyż laptop jest z gdańska :/ Wiec nie mam jak do tego dojść :/ Dodam ze mieszkam na Śląsku.

Poprawiłam post.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • #8 890723
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Coś zaciemniasz. Skoro jest to sprzęt z firmy od ojca to nie powinieneś mieć problemu z hasłem. Porządny informatyk/administrator ma listę haseł używanych na swoich komputerach. Tak przynajmniej było u mnie jak ja zajmowałem się komputerami w firmie.
  • #9 933502
    atlantycki
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Wiem, trafiłem potem na forum, na ten program ruski i schemat. :) Ale nie będę próbował ;)

Poprawiłam post.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • #10 1454143
    Damilog
    Poziom 11  
    Chodzi o wymianę baterii CMOS ,a następnie ustawienie daty. Hasło musisz poprobować na własnych błędach, ale spróbuj 1111111. Bateria kosztuje ok 5zl.

Poprawiłam post.
    charm_spider
  • #11 1454152
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Damilog, najpierw przeczytaj DOKŁADNIE cały wątek, a potem dopiero pisz na forum. Twoja porada nie ma zastosowania do tego przypadku.
  • #12 1454168
    Damilog
    Poziom 11  
    Jak to nie ma zastosowania-mam takiego laptopa i sprawdzałem to.Po wymianie tej małej baterii od biosu problem z błędami musi zniknąć(chyba ze komputer jest całkowicie popsuty), a bez hasła co najwyżej system sie nie uruchomi, a błąd nie będzie wyskakiwał! Miałem to samo i po wymianie baterii wszystko chodziło ok, prawdopodobnie może wyskakiwać też ten błąd przez rozładowana baterię zasilająca(litowo jonowa-ta duża). Z hasłem nie pomogę, bo nie wiem nic o ściąganiu haseł, ale może to które podałem będzie skutkowało-wiele osób zakładało sobie takie proste hasła!

Poprawiłam post.
    charm_spider
  • #13 1454387
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Ta bateria którą powinienes wymienić znajduje się pod klapką pamięci od spodu notebooka, typ CR2025, ale od biedy da sie tam upchnąć CR2032. zwróć uwagę na polaryzację baterii. Baterię trzeba wpakowac w koszulke termokurczliwą. Po ustawieniu daty i czasu oba błędy powinny zniknąć. Być może wtedy okaże się że jest jeszcze hasło:(
  • #14 4131603
    Radinho007
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Posiadam taki sam problem jak poprzednik!
    Wymieniłem baterie systemową i nadal wyskakują mi te same Errory..
    Nie chodzi tu o hasło bo hasła w BIOSie nie mam wciskam OK i przechodzę do następnego okna, w którym widnieją te błędy!
    Nie mam ani ustawienia daty, ani czasu wciskam Cancel/OK i nic!
    Baterię wymieniłem- nówka 3V, owinąłem taśmą izolacyjną.
    Może powinienem wymienić tą główna baterię zasilająca- ona jest całkowicie wyczerpana, pobieram energię bezpośrednio z gniazdka!

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!
  • #15 5154461
    mardos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Jak miałem podobny problem, ale pomimo błędów daje się uruchomić komputer.
    Błędy które wyskakują (161,163) to wyczerpania baterii i systemu chłodzenia procesora (192). Mimo wymiany CR2025 miałem jeszcze jeden błąd dotyczący tego chłodzenia.
    Zauważyłem że przy pierwszym włączeniu IBM Thinkpad 600 nie uruchamia się wentylator ( nic nie wieje ).
    Odpala kompa na dwa razy on/off/on i wentylator zaskakuje , system sie odpala. Być może przyczyną jest ,że bateria ( duża ) jest kompletnie wyczerpana i wspomagała wcześniej odpalanie.

Opis kodów:
    161- wyczerpana bateria
    163 - nieustawiona data i czas w biosie
    192 - błąd wentylatora. Przyczyna : złe napięcie z zapasowej baterii, uszkodzony wentylator, uszkodzona płyta główna
  • #16 5154548
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6545
    W/w błędy powoduje rozładowana bateria zapasowa (backup battery).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemy z błędami 161 i 163 w laptopie IBM Thinkpad wynikają głównie z rozładowanej baterii CMOS (typ CR2025 lub CR2032) oraz nieustawionej daty i czasu w BIOS-ie. Wymiana baterii zapasowej pod klapką pamięci i poprawne ustawienie daty i czasu powinny usunąć te błędy. Błąd 161 oznacza wyczerpaną baterię CMOS, a 163 brak ustawionej daty i czasu. Dodatkowo może występować błąd 192 związany z wentylatorem, który może nie działać prawidłowo z powodu złego napięcia z baterii zapasowej lub uszkodzenia sprzętowego. W przypadku pojawienia się hasła BIOS (Power Password) jego zdjęcie jest trudne bez znajomości hasła, co może uniemożliwić dalsze korzystanie z laptopa. Wymiana głównej baterii zasilającej (litowo-jonowej) może być również konieczna, gdyż jej całkowite rozładowanie wpływa na uruchamianie systemu. Wskazane jest poszukiwanie oryginalnego hasła lub kontakt z poprzednim właścicielem, gdyż obejście hasła BIOS jest skomplikowane i często wymaga specjalistycznych narzędzi lub programów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA