Witam serdecznie. Pisałem niedawno o problemie który muszę rozwiązać.
Otóż w wiekszości sprzetu audio jest tak że mamy jakiś wyświetlacz. Normalnie wyświetla on różne informacje , ale kiedy kręcimy gałką od dźwięku na wyświetlaczu pojawia się np pasek albo liczba reprezentująca ile ustawiliśmy potencjometrem.
Kończe swój wzmacniacz który jest analogowy i mam w nim zrobioną linijkę LED która pokazuje wartość sygnału wejściowego do wzmacniacza.
I właśnie tak chce zrobić u siebie jak opisałem wyżej.
Do dźwięku mam poczwórny potencjometr 2x audio, 2x"pasek"
Miedzy 1 a 2 trybem przechodze przekaźnikiem . Niestety moge sobie przełączyć co najwyżej przełącznikiem albo kluczem analogowym (4064)
Chce aby układ działał automatycznie. I tu pojawia sie problem :
Jak wykryć zmianę rezystancji potencjometru . ?
Oto mój schemat który nie wiem czemu nie działa
Komparator ma podać impuls na klucz tranzystorowy który dla efektu opóźnienia pomiedzy bazą a masą posiada kondensator 470 uF.
Podawałem wartości:
C - 10 uF lub 1000 uF
R - parę KOhm
P - 1 KOhm
komparator to układ scalony LM339N
Pozdrawiam, Roman
Otóż w wiekszości sprzetu audio jest tak że mamy jakiś wyświetlacz. Normalnie wyświetla on różne informacje , ale kiedy kręcimy gałką od dźwięku na wyświetlaczu pojawia się np pasek albo liczba reprezentująca ile ustawiliśmy potencjometrem.
Kończe swój wzmacniacz który jest analogowy i mam w nim zrobioną linijkę LED która pokazuje wartość sygnału wejściowego do wzmacniacza.
I właśnie tak chce zrobić u siebie jak opisałem wyżej.
Do dźwięku mam poczwórny potencjometr 2x audio, 2x"pasek"
Miedzy 1 a 2 trybem przechodze przekaźnikiem . Niestety moge sobie przełączyć co najwyżej przełącznikiem albo kluczem analogowym (4064)
Chce aby układ działał automatycznie. I tu pojawia sie problem :
Jak wykryć zmianę rezystancji potencjometru . ?
Oto mój schemat który nie wiem czemu nie działa
Komparator ma podać impuls na klucz tranzystorowy który dla efektu opóźnienia pomiedzy bazą a masą posiada kondensator 470 uF.
Podawałem wartości:
C - 10 uF lub 1000 uF
R - parę KOhm
P - 1 KOhm
komparator to układ scalony LM339N
Pozdrawiam, Roman