logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrywanie zmiany rezystancji potencjometru komparatorem

zatra_up 04 Lis 2010 16:08 2700 14
REKLAMA
  • #1 8701572
    zatra_up
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    Witam serdecznie. Pisałem niedawno o problemie który muszę rozwiązać.
    Otóż w wiekszości sprzetu audio jest tak że mamy jakiś wyświetlacz. Normalnie wyświetla on różne informacje , ale kiedy kręcimy gałką od dźwięku na wyświetlaczu pojawia się np pasek albo liczba reprezentująca ile ustawiliśmy potencjometrem.
    Kończe swój wzmacniacz który jest analogowy i mam w nim zrobioną linijkę LED która pokazuje wartość sygnału wejściowego do wzmacniacza.
    I właśnie tak chce zrobić u siebie jak opisałem wyżej.

Do dźwięku mam poczwórny potencjometr 2x audio, 2x"pasek"
    Miedzy 1 a 2 trybem przechodze przekaźnikiem . Niestety moge sobie przełączyć co najwyżej przełącznikiem albo kluczem analogowym (4064)

Chce aby układ działał automatycznie. I tu pojawia sie problem :
    Jak wykryć zmianę rezystancji potencjometru . ?

Oto mój schemat który nie wiem czemu nie działa :(

Komparator ma podać impuls na klucz tranzystorowy który dla efektu opóźnienia pomiedzy bazą a masą posiada kondensator 470 uF.

Podawałem wartości:
    C - 10 uF lub 1000 uF
    R - parę KOhm
    P - 1 KOhm
    komparator to układ scalony LM339N

Pozdrawiam, Roman
  • REKLAMA
  • #2 8701601
    xanio
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Zacząć należy od tego, że wzmacniacze z wyświetlaczem zazwyczaj mają nie potencjometr a enkoder, z którego impulsy idą do mikrokontrolera sterującego wyświetlaczem.
  • #3 8701630
    MCB
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    Ucc z suwaka potencjometra???
    Ten układ nie może działać, gdyż zmiana położenia suwaka zmienia jedynie obciążenie źródła Ucc. Jak dojedziesz suwakiem w dół do końca to zewrzesz źródło, a chwilę wcześniej zniszczysz potencjometr.

Podaj Ucc na górny, obecnie nie podłączony, zacisk potencjometra.

Rozumiem, że chcesz wykrywać każdą zmianę położenia suwaka (w górę i w dół), ale wtedy będziesz potrzebował dwóch komparatorów. Nie wykluczam jednak możliwości zbudowania takiego układu w oparciu o pojedynczy komparator.

pozdrawiam
  • #4 8702416
    zatra_up
    Poziom 10  
    Zmiany między stronami są tylko że komparator tego nie łapie.( średnio 0,05V)
  • REKLAMA
  • #5 8702719
    MCB
    Poziom 27  
    Między jakimi stronami?
    Podłącz tak, jak napisałem i narysuj cały układ połączeń.

pozdrawiam
  • #6 8704378
    zatra_up
    Poziom 10  

Kiedy podłącze woltomierz jak na rysunku (kolor zielony) po zmianie wartości rezystancji P pojawia sie różnica napięć panujących 0 - 1,5 V. (Poprzednio różnica była miejsza gdyż zastosowałem za małe kondensatory 10 uF - tera mam 1000 uF i uzyskuje większe napięcia )
  • REKLAMA
  • #7 8704770
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    zatra_up napisał:

Kiedy podłącze woltomierz jak na rysunku (kolor zielony) po zmianie wartości rezystancji P pojawia sie różnica napięć panujących 0 - 1,5 V. (Poprzednio różnica była miejsza gdyż zastosowałem za małe kondensatory 10 uF - tera mam 1000 uF i uzyskuje większe napięcia )

R to trzeba dać o wartości kilkaset kiloomów to nie będzie trzeba tak wielkiego kondensatora dawać.

Co do samego układu to tenże ma jeszcze jeden problem - zadziała tylko wtedy gdy będziesz kręcił potencjometrem w jedną stronę.
  • #8 8704861
    MCB
    Poziom 27  
    zatra_up napisał:

Nie napisałeś czy przy takim połączeniu układ pracuje poprawnie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 8705205
    zatra_up
    Poziom 10  
    jdubowski napisał:
    zatra_up napisał:

R to trzeba dać o wartości kilkaset kiloomów to nie będzie trzeba tak wielkiego kondensatora dawać.

Co do samego układu to tenże ma jeszcze jeden problem - zadziała tylko wtedy gdy będziesz kręcił potencjometrem w jedną stronę.

Układ działa w obie strony raz mam np + 1 V na woltomierzu a kiedy krece w strone przeciwna -1V

Wydaje mi sie ze jest co s nie tak z komparatorem :(
  • #10 8705246
    MCB
    Poziom 27  
    Sprawdź jak zmienia się poziom na wyjściu komparatora (pin 1)

Co zrobiłeś z pozostałymi komparatorami? Zabezpieczyłeś je przed wzbudzaniem?
    Wszelkie niewykorzystane wejścia w takim układzie jak LM339 trzeba spolaryzować.

Ten układ będzie działał, ale tylko w jedną stronę.
    Do zadziałania przekaźnika przy kręceniu potencjometrem w obie strony potrzeba dwóch komparatorów.

Polecam abyś poszukał pod hasłami:
    Okienkowy dyskryminator napięcia
    Układ różniczkujący

Dyskryminator okienkowy z różniczkowaniem na wejściu spełni Twoje oczekiwania.

pozdrawia
  • #11 8705279
    jdubowski
    zatra_up napisał:
    jdubowski napisał:
    zatra_up napisał:

Układ działa w obie strony raz mam np + 1 V na woltomierzu a kiedy krece w strone przeciwna -1V

Wydaje mi sie ze jest co s nie tak z komparatorem :(

Miałem na myśli działanie całego układu a nie samego członu różniczkującego.
    Tak jak koredzy radzą - zapodaj jak wygląda napięcie na wyjściu wzmacniacza operacyjnego (tranzystor na razie odłącz).
  • #12 8705324
    MCB
    Poziom 27  
    jdubowski napisał:

Tak dla ścisłości.
    Na przedstawionym schemacie jest człon całkujący, a nie różniczkujący.

pozdrawiam
  • #13 8705340
    jdubowski
    MCB napisał:
    jdubowski napisał:

Tak dla ścisłości.
    Na przedstawionym schemacie jest człon całkujący, a nie różniczkujący.

Jeśli patrzeć z punktu widzenia woltomierza to jest różniczkujący ;)
  • #14 8705581
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7866
    Nie prościej na ośce potencjometru dać tarczę z maleńkimi otworkami i transoptor szczelinowy np. od myszki?
  • #15 8705644
    MCB
    Poziom 27  
    arturavs napisał:
    Nie prościej na ośce potencjometru dać tarczę z maleńkimi otworkami i transoptor szczelinowy np. od myszki?

Rozwiązanie mało eleganckie, a poza tym i tak wymaga budowy układu do obróbki sygnału z transoptora.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wykrywania zmiany rezystancji potencjometru w analogowym wzmacniaczu audio. Użytkownik chciał zrealizować automatyczne wyświetlanie wartości potencjometru na linijce LED. Zauważono, że wiele wzmacniaczy audio korzysta z enkoderów zamiast tradycyjnych potencjometrów. Uczestnicy dyskusji sugerowali, aby podłączyć zasilanie do górnego zacisku potencjometru oraz użyć dwóch komparatorów do wykrywania zmian w obie strony. Wskazano również na konieczność zabezpieczenia niewykorzystanych wejść komparatorów oraz na problemy z działaniem układu, który działał tylko w jedną stronę. Proponowano różne rozwiązania, w tym zastosowanie dyskryminatora okienkowego oraz transoptora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA