logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani modem radiowy do połączenia na 50-100m?

operator2wp 28 Wrz 2004 15:51 3073 11
REKLAMA
  • #1 879973
    operator2wp
    Poziom 11  
    Czesc.

Chcialbym zrobic modem radiowy aby laczyc sie z kolega miedzy dwoma domkami jednorodzinnymi.
    odleglosc jest 50-100m. Mozecie mi doradzic jak to zrobic aby bylo w
    miare szybko i tanio?
  • REKLAMA
  • #2 880173
    scrappy
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.

Mugbyś dokadniej sprecyzować do czego mialo by slużyć to lącze?
  • #3 880297
    operator2wp
    Poziom 11  
    tz... chodzi mi oto aby miedzy soba mozna bylo kopiowac pliki, grac np. counterstricke... itp. zeby bylo w miare szybkie lacze ale pewnie jest to znow kosztowne... jak bym mial schemat to bym jakos sobie to zrobil....
    bo koles ma 2 CB-radia z nastawem na fale cyfrowo tylko ze tam jest nadawanie i odbior ale po przez przyciskanie przycisku (nadawanie\odbior) to moze z tego by sie dalo cos zrobic... tylko jakos sie podlaczyc pod te radio telefony....
  • REKLAMA
  • #4 880313
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Coś mi się wydaje że kolega chce dzielić neta. Na to najlepsze są gotowe układy na pasmo 2,4GHz.
    Ja swego czasu chciałem się bawić przesyłem danych łączem optycznym przy pomocy:
    http://www.geocities.com/SiliconValley/Lakes/7156/laser.htm
    lub http://ronja.twibright.com/
    ...ale mi przeszło z braku czasu i chętnych na eksperymenty...
    O i jesczcze mi przyszła do głowy że można by spróbować pobawić się aparatami z rodzinki DECT ( http://www.pckurier.pl/archiwum/art0.asp?ID=4902 ) - one też podobno sporo potrafią.
    Co do CB to raczej zapomnij. Kiedyś udawało mi się przesyłać programy (i to bardzo krótkie) z ATARI do ATARI....
  • #5 880318
    scrappy
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Do takich celów radzil bym kupić karty sieciowe i polączyć się kablem. Przez CB radia trudno bedzie zrobić lącze na tyle szybkie zeby można bylo grac. Poczytaj o Packet Radio na UKF najwieksza predkosc to 9600b/s. Chyba że ktoś zna coś innego to niech mnie poprawi :)
  • REKLAMA
  • #6 880329
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Jak chcecie zeby chodzilo szybko, to kupcie sobie karty WLAN, a jak tanio, to kupicie sobie rolke skrętki (100m) i 2 karty sieciowe, nawet 10BaseT, na allegro za grosze mozna takie dostac.

Przez modem, ktorego koszt budowy by przekroczyl lub byl zblizony do ceny karty WLAN, predkosc przesylania plikow uniemozliwialaby jakas sensowna prace. Plik 1MB przesylalby sie ponad 15 minut !!
  • #7 880351
    operator2wp
    Poziom 11  
    ok.. dzieki.... sprobuje cos wymyslec innego...

kabel bym nawet zrobil ale nasze domki sa miedzy ulica i nie dalo by rady go podkopac... wiec to odpada. jedynie droga radiowa... wlasnie tez myslalem o tych modulach z dect... ale to ma troche maly zasieg...
  • #8 880367
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Przeczytaj jeszcze linka o DECT.... Mały zasięg...
    Na Twoim miejscu jednak skupiłbym się jak radzą koledzy, na WLAN. Tak chyba będzie najlepiej i najtaniej.
  • #9 880758
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    A ja poszukuję jakiegoś gotowego rozwiązania właśnie do przesyłu netu.
    Mieszkam w takiej dziurze iż TPSA ani żaden inny operator (zresztą tu jest tylko TPSA) nie podłączy najmarniejszej nawet Neostrady czy chociażby SDI przez najbliższe 10 lat.
    10 km stąd działa net na 2.4 GHz ale ze względu na ułożenie terenu nie dociera tu nawet ślad jego sygnału.
    Dlatego chcę sobie zrobić jakąś radiolinię na np. 960 MHz i dogadać się z kimś w pobliskim mieście kto "podzielił" by się ze mną swoją Neostradą.

Na wyższych częstotliwościach nie doleci , na niższych będzie problem z transferem więc musi to być coś między 400 a 1200 MHz.
    Przepustowość 64 kb wystarcza mi w zupełności - po latach mordowania się na modemie z transferem 2-3 KB/s przyzwyczaja się człowiek...

Z częścią radiową i techniką antenową dam sobię radę ale nie wiem jak zrobić przejście na tą radiówkę.
  • REKLAMA
  • #10 880924
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    operator2wp napisał:
    Czesc.

Chcialbym zrobic modem radiowy aby laczyc się z kolega miedzy dwoma domkami jednorodzinnymi.
    odleglosc jest 50-100m. Mozecie mi doradzic jak to zrobic aby bylo w
    miare szybko i tanio?

A może spróbowałbyś zastosować gotowe transceivery
    http://www.chipcon.com/index.cfm?kat_id=2
    Jest sporo firm produkujących tego typu układy. Nie są one drogie i bez problemu dostępne w Polsce
  • #11 887068
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 653
    O to kryptoman masz problem... gdzieś czytałem,że kolesie bawili się z kartami radiowymi do PC stosując lepsze anteny. Chodziło to coś do ok 5km (sorki nie pamiętam strony). Wykorzystywano talerze od satek + takie sprytne antenki. Powinieneś zainteresować się netem z satelit - np Astra oferuje coś takiego.Ale pewnie ceny bedą kosmiczne...
  • #12 888628
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    2.4GHz z anteną offsetową 1.2 m już przerabiałem - i nic z tego ...
    Takie ułożenie terenu że nic nie widać - ani śladu sygnału.
    W tej chwili mam neta z satelity (EOL+GPRS) ale to na dłuższą metę nie jest to co by mnie satysfakcjonowało.
    Stąd też pomysł z tą radiówką.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy taniego modemu radiowego do łączności na odległość 50-100 m między dwoma domami, umożliwiającego szybki transfer danych, np. kopiowanie plików czy granie online. Rozważano wykorzystanie istniejących CB-radiów, jednak ich ograniczenia (tryb nadawania/odbioru z przyciskiem) oraz niska prędkość transmisji (maksymalnie 9600 b/s w Packet Radio na UKF) czynią je niepraktycznymi. Proponowano zastosowanie gotowych kart sieciowych WLAN (2,4 GHz) jako najtańsze i najszybsze rozwiązanie, choć kabel sieciowy (skrętka) byłby jeszcze bardziej stabilny, ale niemożliwy do poprowadzenia ze względu na przeszkody terenowe. Moduły DECT mają zbyt mały zasięg. W przypadku trudnych warunków terenowych i braku dostępu do operatorów internetowych, rozważano budowę radiolinii na częstotliwościach 400-1200 MHz z przepustowością około 64 kb/s, co wymaga jednak specjalistycznej wiedzy antenowej i radiowej. Sugerowano użycie gotowych transceiverów radiowych dostępnych na rynku (np. Chipcon) jako ekonomiczne i dostępne rozwiązanie. Próby wykorzystania anten offsetowych 2,4 GHz na odległość kilku kilometrów nie powiodły się z powodu ukształtowania terenu. Alternatywą pozostaje internet satelitarny, choć drogi i mniej satysfakcjonujący.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA