logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiński cross Bemi 125 chcę załozyć światła, przód tył

marek2732 07 Lis 2010 20:08 22315 13
REKLAMA
  • #1 8715194
    marek2732
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, niedawno kupiłem crossa 125 taki jak na zdjęciach:
    Mam zamiar zrobić przy nim światła przód-tył, tylko nie wiem jak je podłączyć. Z iskrownika wychodzi 5 kabli, z których dwa z nich (żółty i biały) nie są podłączone, a pomiędzy którymi jest napięcie ok. 12v przy wysokich obrotach, a na wolnych żarówka słabo świeci. Podłączając żarówkę 12v do żółtego i do masy lub do białego i do masy żarówka na wolnych obrotach świeci jasno mrugając, a na wysokich obrotach przepala się. I nie wiem jak podłączyć, aby światła świeciły się jasno niezależnie od obrotów??? Proszę o radę i wskazówki. Z góry dziękuję za pomoc.;)
  • REKLAMA
  • #2 8716679
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2799
    Aby nie przepalało żarówek musisz kupić regulator napięcia! Z reguły wystarczy najtańszy typowy dla chińczyków.
    Poszukaj. Na temat regulatorów było mnóstwo postów.
  • #3 8717851
    marek2732
    Poziom 2  
    Kupiłem regulator przez allegro taki jak na zdjęciu:
    Teraz czekam na przesyłkę. Myślę, że będzie dobry, tylko nie wiem które kable z iskrownika trzeba połączyć do regulatora czy te dwa wolne czy jakieś inne??? Jeśli ktoś coś wie na ten temat to niech mi doradzi. Z tego co wiem to jedna cewka jest od zapłonu połączona z modułem zapłonowym, i przy niej za bardzo nie chcę nic zmieniać, a druga chyba jest wolna??? Jakby ktoś miał schemat elektryczny tego crossa to niech go wrzuci na forum. :)
  • #4 8718919
    jack63
    Poziom 43  
    Użyj szukaj + wujek google. Na temat regulatorów było mnóstwo informacji łącznie z rozpiską pinów. Z tego co widzę to nawet kolory kabli się powtarzają.
  • REKLAMA
  • #5 8789600
    marek2732
    Poziom 2  
    Szukałem na wielu forach, co prawda kolory się powtarzają, ale na każdym z nich przedstawiony jest inny sposób połączenia iskrownika z regulatorem i teraz mam tak namieszane w głowie, że nie wiem jakim sposobem podłączyć te kabelki. Czy podpiąć żółty i biały, lub żółty i masę, albo biały i masę pod regulator???
  • #6 8790630
    jack63
    Poziom 43  
    Schematu nie masz. Może ktoś ci go podeśle, choć nie liczył bym na to. Tyle tego "dobra" się pojawiło, że trudno się połapać.
    Ja zaczął bym od tworzenia tego schematu sam. Przynajmniej w części. Musi być bardzo prosty! Prawie jak motorynka! Przecież tam nic poza zapłonem nie ma!
    Trzeba znaleźć wiązkę kabli idącą od magneta. Powinno być 4-5 kabli.
    2-3 idące do układu zapłonowego powinny być podłączone, jeżeli jest iskra. Pozostałe trzeba przemierzyć omomierzem i podać ich kolory. To + posty z elektrody powinno wystarczyć.
    Zadanie domowe. Znajdź posty o regulatorach napięcia w skuterkach. JA za ciebie szukał nie będę. Sorry.
  • #8 8796660
    jack63
    Poziom 43  
    Nie zgadzam się. Trzeba zamiast świateł podłączyć jakieś obciążenie. Najlepiej schowaną żarówkę. Regulatory napięcia ładowania i świateł z reguły są sprzężone i grozi to uszkodzeniem regulatora ładowania. Regulacja napięcia jest z reguły równoległa, więc część mocy musi się gdzieś wytracić aby utrzymać napięcie w ryzach.
  • REKLAMA
  • #9 8882272
    szymonxxxszymon
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Regulator ma 3 piny. Nie wiem który jest który, ale na pewno 1 to masa, następny napięcie z silnika i tym pozostałym napięcie wyjściowe. Kabel biały i żółty połącz ze sobą i podłącz pod regulator. Tak jak mówi kolega wyżej- musi być jakieś obciążenie. Najlepiej byłoby podłączyć akumulator- wtedy mógłbyś dodać jeszcze kierunkowskazy ;)
  • REKLAMA
  • #10 8894043
    marek2732
    Poziom 2  
    Jakby można było podłączyć akumulator pod ładowanie to nie ma problemu bo mam nieduży aku 12v, 1,2a to mogę go wykorzystać, tylko jak go podłączyć?
  • #11 8895495
    jack63
    Poziom 43  
    Widzę, że masz problemy z podstawami i nie możesz ogarnąć dostępnej na Elektrodzie wiedzy. Proponuję poprosić o pomoc kogoś z twojego otoczenia, kto sobie lepiej radzi z elektryką w motorowerach. Nie proś tylko o pomoc elektryka samochodowego. Ci z reguły się gubią w sytuacji gdy jest więcej niż jeden obwód i to napięcia zmiennego a nie stałego.
    Innym rozwiązaniem jest zrobienie zdjęć i narysowanie schematu jak proponowałem. Potem ktoś może cię prowadzić za rączkę. Jednak wymaga to podstawowej wiedzy, której nie masz. Sorry ale tak jest prawda.
    Decyzja i tak należy do ciebie.
  • #12 8943974
    szymonxxxszymon
    Poziom 12  
    Człowiek uczy się na błędach ;) Ten akumulator jest trochę mały ;/ Ale podłączyć go możesz- plus z regulatora i minus z masy pojazdu.
  • #13 8993420
    maniutek1406
    Poziom 10  
    hmm ja miałem podobnego cross-a. z iskrownika wychodzą 2 luźne kable żółty oraz biały. podłączasz jakąś lampę pod żółty kabel oraz masę i powinno świecić, lecz na wyższych obrotach będzie palić żarówki, musisz jakoś ograniczyć prąd podajże rezystorem i po problemie.
  • #14 9002428
    szymonxxxszymon
    Poziom 12  
    No rezystorem to raczej nie da rady.. Jak da z przodu żarówkę 55W i z tyłu 5W, to rezystorek raczej nie wytrzyma takiego obciążenia ;p

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił chiński motocykl cross Bemi 125 i planuje zainstalować oświetlenie przednie i tylne. Z iskrownika wychodzi pięć kabli, z czego dwa (żółty i biały) są niepodłączone. Użytkownik zauważył, że żarówka świeci słabo na wolnych obrotach, a na wysokich się przepala. Użytkownicy forum sugerują zakup regulatora napięcia, aby zapobiec przepalaniu żarówek. Wskazówki dotyczące podłączenia regulatora obejmują użycie kabla żółtego i masy, a także podłączenie akumulatora, co umożliwi dodatkowe funkcje, takie jak kierunkowskazy. Wiele odpowiedzi podkreśla potrzebę zrozumienia schematu elektrycznego oraz ostrożności przy podłączaniu kabli.
REKLAMA