Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DEDRA DESI 200A nie spawa

docentw 08 Nov 2010 18:20 7380 11
    docentw
    Level 12  
    Witam jak w temacie w/w spawarka przestała ni z tą ni zowąd pracować. Po włączeniu jej slychać tylko wentylator, a wewnątrz nie świecą ledy zielona i czerwona. Zasilacz przebadałem, wlaściwie pomierzyłem wszystkie elementy i są sprawne. Przydał by się schemat ale już we wcześniejszym poście pytałem ( nie tylko ja) i niestety niema. Może ktoś już miał taki problem i pomógł by ?
    Pozdrawiam
    Jacek1983rr
    Level 24  
    Przekaźnik zapewne jest na prąd DC sprawdź czy mostek prostowniczy przekształca prąd zmienny na stały.
    docentw
    Level 12  
    Mostek jest ok, na płycie zasilacza jest około 320v stałego i biegnie ono dalej na tranzystory 12 szt. podejżewam w układzie pełnego mostka 4 * po 3 tranzystory mocy, to już sprawdzilem.
    Na górnej płycie sa 3 trafka i zadnych napięć poza tymi co wymieniłem.
    Jakieś sugestie ?
    docentw
    Level 12  
    Naprawde nikt nic nie wie ?
    Vinncent
    Level 13  
    Mam takie same objawy, wczesniej miałem zwarcie jednej diody wyjściowej 92-02 po wymianie jej dalej nie spawa , brak napiecia na wyjściu spawarki 000volt.
    Wentylator działa, 320v za prostownikem jest, ale stwierdziłem też brak napięcia zasilania przekażnika. Troche zagmatwane jest te sterowanie w związku z tym mam pytanie o jakiś schemat do niej. dobra rada mile wskazana ;-).
    arelektroda
    Level 23  
    Niektóre spawarki i przecinarki Dedra, ARC i inne produkowane są z tych samych (podobnych) podzespołów. Schematy są dostępne np. u naszych rosyjskojęzycznych kolegów. Na ich stronach te schematy nie znikają jak na niektórych naszych.
    Te spawarki i przecinarki posiadają dwa zasilacze. Jeden zasilacz główny 320V zasilający przetwornicę główną oraz drugi w postaci przetwornicy 24V zasilający układy logiczne w tym przekaźnik załączający zasilacz główny. Należy sprawdzić działanie tego zasilacza 24V bo bez niego spawarka czy przecinarka nie ruszy.
    Powyższe spawarki i przecinarki posiadają w przetwornicy głównej trzy transformatory, z tym że w spawarkach te transformatory łączone są równolegle a w przecinarkach szeregowo. Płyta zasilacza przecinarki posiada dodatkowo układ zajarzania łuku i sterownik zaworu. Osobiście naprawiałem już kilka tego typu urządzeń (spawarki Dedra160 i 200 oraz przecinarki Cut40).
    Dla zainteresowanych schemat z opisanych wcześniej stron.
    Vinncent
    Level 13  
    Dzieki za schemat i pomoc był uszkodzony tranzystor w tej przetwornicy 24V, dostał całkowitej przerwy, po wymianie spawa aż miło ;-).

Ps.
    Martwi mnie jednak nadgorliwość jednego z moderatorów, skasował mi posta.

cyt.
    "Faktycznie podobny schemat, zaraz biore sie do roboty. Dzieki
    Odezwe się jak ja okiełznam. ;-)"

Niewiem co tam było takiego złego, może to że podziękowałem, lub też odpowiem zaraz jak ją naprawie... ???

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za pomoc, @arelektroda .
    arelektroda
    Level 23  
    Nie ma za co. Ten tranzystor często pada. Ja też miałem taki przypadek dlatego napisałem o tym "drugim" zasialaczu. Post nie został skasowany tylko przeniesiony do innego tematu - ja także byłem tym zdziwiony. Także odnoszę wrażenie, że na forum dzieje się coś dziwnego jakby chęć podzielenia się rzeczowymi informacjami była niemile widziana a najlepiej sprawę skierować do serwisu.
    Jestem zadowolony, że tak szybko "okiełznałeś robotę" i że mogłem pomóc.
    Nawiasem mówiąc można by tą przetwornicę zastąpić innym zasilaczem na 24V jak proponują niektórzy na tym forum ale sprawa nie jest taka oczywista bo istniejąca przetwornica 24V zasilana jest z przetwornicy głównej i dzięki temu wprowadza opóźnienie wymagane do załączenia przekaźnika w zasilaczu głównym 310V tak aby nie przeciążyć sieci zasilającej.
    waldek_balas
    Level 10  
    jeżeli można dodam tutaj swoje pytanie
    spawarka to dedra desi 200
    uruchamia się napięcie dochodzą do górnej płyty 320v i 24v
    lecz brak zasilania na masę i elektrodę

nie ma żadnego napięcia na wtyczce z 3 przewodami (foto2)
    na foto nr1 odnalazłem podejrzane tranzystory
    proszę o podpowiedź jak je ewentualnie sprawdzić
    dodam tylko że wtyczki i większość dostępnych lutów

edycja:
    przemierzyłem miernikiem te tranzystory 2szt mają przejście między środkową nóżką a prawą
    wy lutowałem ale jest problem z odczytaniem wartości
    F9Z24N
    r803R
    czy dobrze odczytałem wartość?
    gzie można nabyć taki element czy można zastąpić go takim modelem:IRF9Z24NPBF
    arelektroda
    Level 23  
    Kolego @waldek_balas na złączu x3 przy niepracującej spawarce nie będziesz miał żadnego napięcia bo jest to pomiar spadku napięcia na rezystorze 0.32mOm a napięcie te służy do ograniczania prądu spawania - popatrz dokąd biegnie przewód 2 złącza x3.
    Te cztery "podejrzane tranzystory" jak napisałeś to mosfety IRFZ24N i samym miernikiem uniwersalnym ich raczej nie sprawdzisz. Poszukaj sobie prostego układu do sprawdzania tego typu tranzystorów (miernik, żaróweczka, potencjometr i zasilacz). O ile któryś uległ uszkodzeniu (są zasilane z przetwornicy spawarki 24V poprzez rezystor 2Om i taką zworkę na płycie w postaci zlutowanych dwóch pinów) to należy je wymienić wszystkie aby nie wprowadzić asymetri do układu sterującego mosfetami mocy spawarki. Zamienniki zawsze możesz zastosować w końcu to Twoja spawarka. Najpierw postaraj się jednak zrozumieć zasadę działania poszczególnych układów. Myślę, że załączony przeze mnie schemat spawarki jest bardzo czytelny.
    waldek_balas
    Level 10  
    Schemat pewnie byłby prosty gdyby był elektronikiem
    powstała pewna nie jasność w mojej głowie na schemacie te mosfety mają oznaczenie
    IRF9Z34N i IRFZ24N
    ja wy lutowałem
    IRFZ24N i F9Z24N ten pierwszy jest do kupienia ale ten drugi jak próbuje odszukać w sieci to tylko znajduje IRF9Z24NPBF nie wiem czy to jest to samo

jeżeli uda mi się kupić te elementy to wymienię je i to będzie wszystko co zrobię dla tej spawarki
    poświęciłem jej dużo czasu słabe luty poprzecierane kabelki luźne piny w wtyczkach
    nie wiem czy wszystkie tak są wykonane ale ogólnie straszna budżetówka
    arelektroda
    Level 23  
    IRFZ34 i IRFZ24 mają odwrotne kanały. Ten "F9Z24N", który wylutowałeś to właśnie IRFZ24N.
    Co do jakości spawarek tego typu za tą cenę to mam całkowicie odmienne zdanie bo np. Dedrę 160 mam i używam już od kilku ładnych lat. Luty i złącza można poprawić. Ja w jednej z naprawianych spawarek złącza od diod usunąłem i ich przewody połączyłem bezpośrednio na płycie zasilacza.