Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

16-kanałowe Świąteczne (i nie tylko) oświetlenie LED

FastProject 22 Dec 2016 20:48 4167 4
Optex
  • Przedstawiam swoją konstrukcję oświetlenia i ozdoby parapetu w bloku.
    16-kanałowe Świąteczne (i nie tylko) oświetlenie LED

Sterownik w tej postaci steruje modułami LED z 3 diodami LED 2835. Jeden moduł pobiera 1,14W. Jasność jednego modułu to wg katalogu 100lm/W (sąsiedzi już mnie pewnie wieczorami przeklinają). Moduły dołączyłem na 2m przewodach które zabezpieczyłem koszulką termokurczliwą. Same moduły podobno mają IP68, wiec deszcz i śnieg nie powinien im za bardzo przeszkadzać.

Na bazie płytki sterownika można zbudować kilka innych urządzeń, ale przy okazji Świąt aby nikt nie zarzucił mi, że "szewc bez butów chodzi" zaadoptowałem do niego kilkanaście efektów świetlnych (w tej chwili 17) które dość ładnie prezentują się za oknem.

Parametry:
    - zasilanie 9-24V DC
    - 16 wyjść 3A/kanał
    - 17 efektów świetlnych + tryb demo
    - możliwość sterowania z pilota IR
    - regulacja szybkości efektów za pomocą potencjometru
    - możliwość dodania innych efektów (liczba efektów będzie powiększana)
    - na bazie sterownika można wykonać sterownik schodowy z czujnikami ruchu
    - wymiary 171 x 63 x 25mm
    - Zdjęcia: https://flic.kr/s/aHskNnYorU

Za pomocą sterownika można sterować:
    - taśmami LED
    - listwami LED
    - modułami LED
    - żarówkami
    - halogenami
    - przekaźnikami

Zapraszam do oceny.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    FastProject
    Level 28  
    Has specialization in: projektowanie elektroniki, sterowniki LED, sterowniki dedykowane
    FastProject wrote 1892 posts with rating 189, helped 64 times. Live in city Słupsk. Been with us since 2003 year.
  • Optex
    timo66
    Level 23  
    Projekt może i ciekawy, ale taki stroboskop to ani waloru estetycznego nie daje i jak już sam wspomniałeś nie jeden sąsiad Cie przeklina.
  • Optex
    FastProject
    Level 28  
    Dlatego włączone jest to tylko w ciągu dnia :) a dodatkowo jak się ściemnia to zasilam to z mniejszego napięcia.
    Przy tej okazji wpadłem na pomysł, aby przy najbliższej okazji wprowadzić czujnik oświetlenia, który przyciemniał by całość w miarę zapadania zmroku.
    kiper1003
    Level 11  
    A czy nie dało by się jakiegoś programowego PWM do tego dodać? Wtedy każdy moduł osobna było by można ściemniać i rozjaśniać.
    złowrogi_boncur
    Level 27  
    Dobre to jest mnie sie podoba, a na sylwestra zrobisz sobie dyskoteke w bloku i wtedy to dopiero dasz sąsiadom popalić :)