logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Avensis T25 AVE 1.8 VVTI, błąd katalizatora i check

pelus222 09 Lis 2010 18:35 33372 7
REKLAMA
  • #1 8722608
    pelus222
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich posiadaczy Avensisa
    Znalazłem sporo o moim problemie ale nie do końca.
    Mianowicie Avka sprawuje się bardzo dobrze ale...jakiś czas temu zaświeciła się słynna kontrolka check. Pojechałem na komputer - wyszlo błąd katalizatora niska sprawność czy jakoś tak. Gość to skasował ale po ok 50 mk powtórka. Zaznacxam że samochod jeździ świetnie, pali raczej tak samo jedyne co to zauważyłem że jak się pali check to spalanie wg kompa spada na ok 6-6,5 litra nieważne czy 30 czy 130 jeżdżę. wcześniej pokazywal 7-8 po miescie i wartości się zmieniały w zależności od warunków. Teraz coś nie bardzo chcą.
    Mój mechanik po tej kasacji błędów polecil mi pojechać na analizę spalin by okreslić czy kat się nadaje czy zlom. Pojechałem, gość podpiał urządzenie, mierzył, testował, sprawdzał i wyszlo że wartości jak w nowym samochodzie, spaliny ok, wg niego katalizator dziala jak nalezy. Sondy niby też wartość ok 1.01 V.
    Co wy na to powiecie, jakaś sugestia, podpowiedź. Wymiana kata trochę droga, używka loteria. Komu wierzyć ?
  • REKLAMA
  • #2 8723381
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    Nie wymieniaj katalizatora.W Toyotach często się to zdarza a powodem są rygorystyczne normy emisji spalin i oprogramowanie ECU. Zacznij jeździć na lepszym paliwie może to coś zmieni.
  • REKLAMA
  • #3 8723444
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Ta jasne.....

Podaj co wyszło na analizie spalin i jakie masz wartosci sond przed i za katem?
  • #4 8723514
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Mam corollę 1.4 vvti i też od jakiegoś czasu prześladował mnie check (P0420) związany z katalizatorem i wyskakiwał mi przy jeździe na gazie. Skasowanie pomagało na 700-800 km. Analiza spalin wzorcowa (według diagnosty) na benzynie i na gazie. Zacząłem obserwować działanie sond lambda. Obie chodzą, pierwsza oscyluje 0.1-0.8V, a druga 0.3-0.9V i około 4 razy mniejsza częstotliwość zmian niż pierwszej. Po regulacji gazu oscylacje drugiej przesunęły się na 0.2-.8V i check na razie przestał się pojawiać.
    Dlaczego o tym piszę, bo kolega napisał: "Sondy niby też wartość ok 1.01 V.", (wg mnie b. bogata mieszanka jeżeli sondy są 0-1V) i dla mnie tylko dociekliwego użytkownika samochodu wydaję się, że to może być za sprawą pierwszej sondy (brak oscylacji), a druga to tylko potwierdza.
  • #5 8775503
    pelus222
    Poziom 2  
    na analizie spalin wyszlo że wszystko ok, gość męczyl miją avke ładnych pare minut. stwierdził że kat sprawny. Na wydruku jest tylko sonda lambda wartość 1.01 ale co i jak to nie wiem. Od kilku dni słyszę też metaliczne dzwonienie na niskich obrotach tak jakby coś w wydechu dzwoniło. Sprawdzałem pod spodem - nic się nie urwało, obluzowalo itd.
    Obawiam się że jednak katalizator się rozpada

Dodano po 9 [minuty]:

na wydruku z analizy spalin jest coś takiego:
    Paliwo: benzyna
    Co - 0,00 % obj
    HC - 0 ppm
    CO2 - 15.1 %
    O2 = 0,2%
    temp 21,50 C
    lambda 1.001

i to tyle
  • REKLAMA
  • #6 8776891
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Nie jestem żadnym mechanikiem, ani gaziarzem. Nie chcę nikogo krytykować, ale gość który męczył kolegi avkę, jak siedzi w tej branży to powinien widząc, że sonda "stoi" coś zasugerować, a nie tylko stwierdzić że kat jest w porządku. Sonda powinna chodzić, bo na podstawie jej wskazań ecu silnika koryguje dawkę paliwa (czas otwarcia wtryskiwaczy). To, że kat jest dobry to przy tej wartości lambdy widać jak na łopacie. Przy takiej wartości lambdy (mieszanka za bogata), zawartość CO i HC bardzo mocno odbiegałaby od zera, gdyby kat się lenił - pewnie jest czerwony ze złości, że tak ciężko musi tyrać, a to może go wykończyć.
    Ja bym sprawdził jak najszybciej, dlaczego sonda stoi (a dlaczego - tak daleko moja wiedza nie sięga, niech się wypowiedzą co w temacie siedzą) i to jak najszybciej.
  • #7 8777519
    pelus222
    Poziom 2  
    Dzięki za nakierowanie na jakiś trop. Znam się trochę na samochodach, zrobię prawie wszystko przy nich ale to już nie na moje siły. Z tą analizą spalin jest troche problem, zjeździłem kilkanaście miejsc i dopiero trafiłem na gościa na stacji diagnostycznej który coś tam pomęczył moją avkę bo był w stanie z jakim skutkiem to nie wiem. Mój mechanik całkiem niezły, pracował w ASO Toyoty odczytał tylko 1 błąd o niskiej skuteczności katalizatora. Powiedział że spróbuje coś z tymi sondami posprawdzać a w najgorszym wypadku wymienimy kata na używkę z racji kosztów.
    W każdym bądź razie raz jeszcze dzięki za podpowiedzi
    pzdr
    Pelus
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Toyotę Avensis T25 z silnikiem 1.8 VVTI zgłasza problem z kontrolką check, która wskazuje na błąd katalizatora o niskiej sprawności. Po skasowaniu błędu kontrolka ponownie się zapala po przejechaniu około 50 km. Mimo to, samochód działa prawidłowo, a analiza spalin wykazała, że wartości są w normie. Użytkownik zauważa, że podczas świecenia kontrolki spadło zużycie paliwa. W odpowiedziach sugerowane jest, aby nie wymieniać katalizatora, ponieważ problem może wynikać z oprogramowania ECU lub jakości paliwa. Wskazano również na konieczność sprawdzenia działania sond lambda, które mogą wpływać na pracę katalizatora. Użytkownik planuje dalsze diagnostyki i ewentualną wymianę katalizatora na używany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA