logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić kierunek obrotów silnika trójfazowego w układzie gwiazda/trójkąt?

kiha 17 Lis 2010 09:52 2057 13
REKLAMA
  • #1 8754102
    kiha
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam
    Mam silnik trójfazowy podłączony w układ gwiazda/trójkąt.
    W skrzynce przyłączeniowej jest sześć styków na listwie przyłączeniowej (początki i końce uzwojeń)
    I teraz potrzebuję zmienić w owej skrzynce obroty silnika, jak to wykonać
    Według mnie trzeba zamienić początki i końce na dwóch fazach, proszę o potwierdzenie czy dobrze myślę, gdyż zamiana jedynie początków doprowadzi do zwarcia.

A przy okazji pytanie czysto teoretyczne co się stanie jeśli jedno uzwojenie (na jednej fazie) będzie miało zamieniony początek z końcem. Czy silnik wystartuje?
  • REKLAMA
  • #2 8754131
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4265
    Witam!

Najbezpieczniej będzie dokonać tej zmiany "na" zasilaniu wyłącznika czy zespołu rozruchowego G/T. Inaczej możesz bardzo szybko poznać odpowiedź na pytanie jakie postawiłeś. Możesz bowiem doprowadzić do sytuacji gdy w trakcie rozruchu silnik ruszy w jednym kierunku a po przełączeniu w trójkąt w kierunku przeciwnym.
    Doprowadzi to do zniszczenia stycznika przełączającego w trójkąt.
  • REKLAMA
  • #3 8754311
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    Przy silniku nie "grzebać"! Najprościej będzie zamienić fazy we wtyce zasilającej jeśli takowa jest albo jak kolega wyżej wspomniał na zasilaniu łącznika 0-Gwiazda-Trójkąt. Na przyszłość jak będziesz często zmieniał kierunek wirowania to polecam przełącznik Lewo-0-Prawo.
  • #4 8755654
    kiha
    Poziom 12  
    Przełącznik gwiazda/trójkąt nie wchodzi w grę gdyż to ma być jednorazowa zmiana kierunku.
    Chcę zmienić przewody nie w sterowaniu lecz w skrzynce przyłączeniowej.
    Początki UVW i końce U2V2W2 mam oznaczone.
    nadal proszę o odpowiedź na moje pytanie
  • #5 8755699
    Piteros Electricos
    Poziom 11  
    odp otrzymałeś od karolq- na wtyczce zmień dwie dowolne fazy między sobą i po problemie. nie ma potrzeby w silniku grzebać.... bo jeśli masz gwiazda/trójkąt to jak mi się wydaje i chyba słusznie to kosztowało by Cię to wiecej trudu i łatwiej o pomyłkę gdyż przewodów więcej do zmmiany. łatwiej jest jednak zamienić tylko te dwa fazowe np L1 i L2 prawda?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 8755703
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4265
    Witam!

Cytat:
    Przełącznik gwiazda/trójkąt nie wchodzi w grę gdyż to ma być jednorazowa zmiana kierunku.
    Jest to kompletnie nie zrozumiałe zdanie.
    Prosisz o radę a po jej otrzymaniu i tak upierasz się przy swoim rozwiązaniu.
    Czyli jesteś pewien swego pomysłu.
    Więc odważ się i wprowadź go w życie bez obaw.
  • #8 8755845
    kiha
    Poziom 12  
    Szanowni koledzy.
    Zmiana kierunku obrotów ma być jednorazowa więc nie ma chyba sensu kupować przełącznika.
    Nie chcę zmieniać we wtyczce gdyż jej po prostu nie ma :)
    Jedynie co wchodzi w grę to zamiana przewodów w skrzynce łączeniowej (początki i końce uzwojenia)
    czyżby nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na moje pytanie?
  • #9 8755941
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1497
    Czy ty kolego tego nie rozumiesz?
    kkas12 napisał
    Cytat:
    Najbezpieczniej będzie dokonać tej zmiany "na" zasilaniu wyłącznika czy zespołu rozruchowego G/T

Napisałeś
    Cytat:
    Najbezpieczniej będzie dokonać tej zmiany "na" zasilaniu wyłącznika czy zespołu rozruchowego G/T

Nie zdajesz sobie sprawy co chcesz zrobić i ze stopnia trudności jednego i drugiego...
  • #10 8755947
    karolq
    Poziom 22  
    Kolego ty tylko myślisz że w skrzynce zaciskowej silnika tak prosto poprzestawiać kabelki i wszystko cacy. Jak nie jesteś pewien jak to zrobić to się za to nie bierz a tym bardziej za skrzynkę zaciskową. Powtarzają ci koledzy że na zasilaniu jest najpewniej to tak jest. W końcu gdzieś ten silnik ma początek przewodu zasilającego. Jak nie ma wtyki to jest na stałe zrobiony i pewnie gdzieś bezpieczniki są. Tak więc tam zamień dowolne 2 przewody z 3 ze sobą.
  • #11 8756033
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6576
    kiha napisał:
    Nie chcę zmieniać we wtyczce gdyż jej po prostu nie ma :)
    Jedynie co wchodzi w grę to zamiana przewodów w skrzynce łączeniowej (początki i końce uzwojenia)

Ale przecież gdzieś ten silnik jest włączany i przełączany gwiazda/trójkąt. Uchyl rąbka tajemnicy i powiedz dlaczego tam nie możesz się dobrać i tam na zasilaniu zmienić kierunek wirowania a tylko w skrzynce łączeniowej???
    Wygląda na to, że z jakichś powodów zasilanie i sterowanie jest Ci niedostępne i dobrać możesz się tylko do samego silnika. Zatem pytanie dlaczego chesz grzebać przy silniku jak nie masz dostępu do sterowania? I po co Ci ta zmiana kierunku? Wydaje mi się że coś kolego kombinujesz co niekoniecznie bedzie bezpieczne dla Ciebie i otoczenia. Albo mnie oświeć.
  • REKLAMA
  • #12 8756434
    kiha
    Poziom 12  
    OK proszę o zamknięcie tematu. Odpowiedź znajdę gdzieś indziej, tam gdzie nie będzie żadnego moralizowania lecz konkretna odpowiedź.
  • #13 8756657
    karolq
    Poziom 22  
    kiha napisał:
    OK proszę o zamknięcie tematu. Odpowiedź znajdę gdzieś indziej, tam gdzie nie będzie żadnego moralizowania lecz konkretna odpowiedź.

Jakiego moralizatorstwa !! Ludzie doradzają ci tak byś nie narobił sobie biedy a przy okazji nie zniszczył urządzeń bo jednak sporo kosztują. Ale zdrowie i życie ceny nie ma także zrozum to !
  • #14 8757038
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1915
    Jak się tak uparłeś to niech Ci będzie. Zamieniasz między sobą przewody U1 z V1, a później W2 z U2.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób zmiany kierunku obrotów silnika trójfazowego podłączonego w układ gwiazda/trójkąt. W odpowiedziach sugerowane jest, aby zmienić fazy na zasilaniu, a nie w samej skrzynce przyłączeniowej, aby uniknąć ryzyka zwarcia. Wskazówki obejmują zamianę dwóch dowolnych faz w wtyczce lub na zasilaniu łącznika gwiazda/trójkąt. Użytkownik podkreśla, że zmiana ma być jednorazowa i nie ma dostępu do wtyczki, co prowadzi do dalszej dyskusji na temat bezpieczeństwa i trudności związanych z modyfikacją w skrzynce zaciskowej. Ostatecznie, użytkownik decyduje się na zamianę przewodów U1 z V1 oraz W2 z U2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA