logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam kłopot z wyborem lutownicy. Jaką lutownicę wybrać 2002?

Mathevp 04 Lut 2003 12:10 359697 342
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaką markową stację lutowniczą wybrać do domowych napraw i lutowania SMD, żeby była trwała i miała dostępne groty?

Najrozsądniej kupić markową stację z regulacją temperatury i pewnym dostępem do grotów; w tej dyskusji najczęściej przewijają się Xytronic 369/136, Solomon/Pensol SL20/SL30 i Elwik RTC-24a/RT-24, a przy większym budżecie Weller [#212898] [#698142] [#233946] [#1538768] Weller jest oceniany jako najlepszy, ale drogi; Elwik bywa chwalony za trwałość i niską cenę, jednak wielu użytkowników narzeka na drogie i słabo dostępne groty [#228123] [#828472] Xytronic dostaje sporo pochwał za stosunek ceny do jakości, szczególnie modele 369 i 136, oraz za lepszą dostępność grotów [#694203] [#698142] Solomon/Pensol też ma dobre opinie: SL20/SL30 pracują stabilnie, a groty są relatywnie tanie i łatwo dostępne [#625432] [#1538768] Warto unikać najtańszych no-name’ów i stacji, które tylko obniżają napięcie grzałki bez realnej stabilizacji temperatury, bo to kończy się słabą kontrolą lutowania [#480138] [#2023726]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 36089
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Ostatnio stwierdziłem (po spaleniu delikatnego druku), że dorosłem do zakupu dobrej stacji lutowniczej. DO tej pory używałem lutownicy grzejnej Made in Były Związek Radziecki tylko troszkę podrasowanej. Chodziła cycuś i kosztowała 5 PLN.

Mam prośbę o polecenie mi dobrej stacji lutowniczej. Jak rozmawiam z kolegami to jego stacja jest zawsze najlepsza itd. itp.

Osobiście pracowałem na starym Wellerze i jakimś wynalazku firmy Conrad Electronics. Uczucia lekko mieszane. Weller parzy w paluchy a Conrad nie chce czasami współpracować.

Będę zobowiązany za pomoc i porady fachowe.

Pozdrowionka

MathevP
  • #2 36092
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2393
    Witam!
    Polecam stację lutowniczą Weelera, osobiśćie taką mam i bardzo sobie chwalę, szczegulnie przy naprawach SMD i odchodzących drukach w Philipsach, nie wiem jaką stację ty miałeś ja mam orginalnego Weelera i mnie nie parzy w rękę, należy też dokupić komplet grotów od szpileczki po grot wyglądający jak przecinak.Mam jeszcze starego Elwika z regulacją temperatury ale ten to parzy w rękę, od pewnego czesu przestałem używać, bo mnie zdenerwował.
  • #3 39153
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Ja mam elwika LSE-30 i dziala dobrze.jest tylko jeden problem-sprezynka trzymająca grot lubi sie odczepic- raz mi spadlo na reke i potem na dywan, zanim wyplatalem z kabli jakies szcypce to postala dziura :? :(
    btw. to nie jest stacja lutownicza bo regulator ma w obudowie wtyczkowej
  • #4 39188
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Prosta, stosunkowo tania i całkiem niezła jest stacja Elwika Rt-24. Używam ok. 2 lat i złego słowa nie mogę powiedzieć (używam jej w zasadzie tylko do SMD).
    Po za tym to POLSKI produkt :D
  • #6 39505
    Pikus
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Ja pracuje na prostej lutownicy Xytronik 137ESD i jest wmiare
    dobra wymieniałem tylko raczke( z mojej winy spadla na ziemie i pekla).jest niedroga ok.500zl i ma duzy asortyment grotow
  • #7 39506
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Zacząłem jeżdzić po sklepach z tym typem osprzętu i chyba jednak mój wybór padnie na ELWIK RTC - 24a
    Cena przyjemna i jest mozliwość rozbudowy w przyszłości.

Dziękuję wszystkim za opinie, wszystkie były bardzo pomocne.
    Pozdrawiam
    MathevP
  • #8 92915
    eMCe2
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Jak w temacie :) jaką wybrać lutownice tanią a dobrą w miarę do wymiany diód w telefonach! Zastanawiałem się nad lutownicą kolbową i gazową z końcówkami! która lepsza?? na stacje lutowniczą mnie nie stać więc od razu odpada! pomóżnie!
  • #9 93037
    mwawrzyn07
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    W lutowaniu zalezy duzo od wprawy lutownice gazowe tez sa drogie gdzies w cenie Elwika jesli myslisz o tych tanich gazowych to uzytecznosc ich jest watpliwa dobre sa Elwiki i w porownaniu z sprzetem profesojonalnyn tanie wazna jest regulacja temperatury grota.
  • #10 93044
    eMCe2
    Poziom 12  
    trochę jestem w tych sprawach lamusem :oops: więc jeśli byś mi mógł wytłumaczyć co to są te Elwiki, i podać jakiś link w necie gdzie to obejrze albo kupie to byłbym bardzo wdzięczny! a o gazowej myślałem takiej do 150 pln :lol: tylko nie wiem czy lepsza własnie taka gazowa czy zwykła kolbówka :? ale może się nad tym Elwikiem zastanowie jesli mi tylko powiesz co to jest :wink:
  • #11 93265
    mwawrzyn07
    Poziom 11  
    Elwik to nazwa firmy produkujacej lutownice i stacje lutownicze polskiej dobrej klasy porownywalnej z Wellerem, oferte mozesz np. zobaczyc na www.cyfronika.com.pl lub wpisz Elwik w wyszukiwarce, masz pelna oferte koncowek i akcesoriow w gazowych szczerze nie wiem za duzo :lol:

:arrow: Wiecej sie mozesz dowiedziec na www.dejanews.com listy dyskusyjne temat chyba byl poruszany nie jeden raz dolanczam ciekawa strone o lutowaniu

:arrow: Przejzalem www i jedyna chyba firma oferujaca tanie i ciekawe lutownice to portasol z mozliwoscia przystawki na gorace powietrze regulacja temperatury cena 18zl
  • #12 95174
    eMCe2
    Poziom 12  
    a na jakiej stronce to znalazłeś jeśli pamiętasz??? :lol: dzięki za takie zainteresowanie tematem :) jeszcze nie wiem jak stoi sprawa z tymi portasolami ale tak po wstępnym rozejrzeniu myślę że się zdecyduje na Elwika Lert 24 :lol: wszędzie pisze że to niezły sprzęt :lol: mam nadzieję że dobrze myśle :lol: co ty na to??
  • #13 95303
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    mam Elwika już kilka latek , Weller też mi się przydaje ale do bardziej precyzyjnej robótki , na codzień jednak działam na Elwiku , chyba bardziej uniwersalny i nie jest awaryjny , tylko troszkę groty leca szybciej , no ale czego tu wymagać - 10 godzin pracy non-stop codziennie , w transformatorówce wymieniałem przy takiej pracy do 5 grotów dziennie ...

i do Elwika masz wszystko tańsze ...
  • #14 97265
    saper
    Poziom 1  
    dobre lutownice możesz kupić u conrada

WWW.conrad.pl
  • #15 97383
    kruchy
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Dobre i niedrogie lutownice gazowe oferuje firma ERGOM z łodzi.
    Najlepszy i najdroższy model to koszt około 130 zł.

Kruchy
  • #16 120970
    KALI
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    A znasz moze jakiś adres www tej firmy??
  • #17 120984
    Tomczas
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Za 6zł można kupić zwykłą lutownicę bez tranfromatora - centralnie pod 230V. Najtańsza jaką widziałem.
  • #18 121029
    Andie
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    KALI napisał:
    A znasz moze jakiś adres www tej firmy??
    www.ergom.com
  • #19 126006
    alfalipa
    Poziom 12  
    ma rynku u ruskich są takie tylko żeby cienki grot miała 8O
  • #20 135973
    Ambro
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam zamiar kupic lutownice glownie do robienia kabli Audio/Video oraz lutowania malych obwodow na plytkach drukowanych. Ostatnia jaka mialem pozyczylem od kumpla (chcialem naprawic kabel euro od tv :) ) i byla to taka stara 20-letnia z rozpadajaca sie drewniana raczka :). Chcialbym sie dowiedziec jakie mozna rodzaje lutownic rozroznic, jakie akcesoria ulatwiaja prace (np "podajniki" do cyny :wink: ) i jak poszczegolne lutownice plasuja sie cenowo. Zaznaczam, ze bede ja raczej uzytkowal sporadycznie, ale czasami przyda sie precyzja.

Dzieki za pomoc
    Ambro :)
    ambro2(_at_)wp.pl
  • #21 136202
    PFT
    Poziom 11  
    Jeżeli sporadycznie to polecam zwykłą transformatorową. Jest chyba najbardziej uniwersalna.
  • #22 136567
    mirekk
    Poziom 12  
    Kup tanią lutownicę grzałkową taką za kilkanaście złotych.
    Z postu można wywnioskować ze nie masz za dużej wprawy w lutowaniu - nie chcę cię obrazić - grzałką lutuje się dużo łatwiej i dokładniej.
    Tylko kup taką żebyś mógł sam robic sobie do niej groty.
    Mirekk.
  • #23 168069
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    mirekk napisał:
    Kup tanią lutownicę grzałkową taką za kilkanaście złotych.
    Z postu można wywnioskować ze nie masz za dużej wprawy w lutowaniu - nie chcę cię obrazić - grzałką lutuje się dużo łatwiej i dokładniej.
    Tylko kup taką żebyś mógł sam robic sobie do niej groty.
    Mirekk.

Tanią grzałkową??? Przecież taka lutownica po chwili się przegrzewa, cyna się gotuje na grocie, nie mówiąc o tym, że własnoręczne robienie grotów do grzałkowej to jakaś paranoja!

Wolałbym już transformatorówkę. Jak się potrafi to i SMD zlutuje: student.agh.edu.pl/~andryszc

Teraz mam stację lutowniczą Elwik'a i wszystkim polecam! 8O
  • #24 212522
    harkonnen
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Zamierzam kupić stację lutowniczą . Czy moglibyście mi poradzić jaką , za ile i gdzie tak żeby nie kupić byle czego?
  • #25 212898
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Wejdz na www.tme.pl. Jest tam największy wybór stacji lutowniczych w jednym miejscu (przynajmniej mi znany).

Ja mam Weller-a WECP-20 i bardzo sobie ją chwale, słyszałem że dobre są też ELWIK-i i bardzo tanie ale z jakością grotów bywa różnie. Gdy nie miałem jeszcze Wellera to chciałem kupić sobie Solomona SL-20C, jest to jedyna stacja tej firmy z ceramiczną grzałką i do tego też tania (ma też duży wybó grotów).
    Najlepiej kup firmową bo będzisz miał pewność że za 5 lat dostaniesz do niej groty i części zamianne a firmy "krzaki" jak padną to będzie trzeba dorabiać groty albo sprawić sobie nową stacje.

A i bym zapomniał poszukaj na forum bo taki temat był już wiele razy poruszany równierz przezemnie.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • #26 224146
    Motonit
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja polecam Wellera, no ewentualnie Salomona.....
  • #27 224232
    Herk
    Poziom 12  
    Potwierdzam powyższe - jeśli masz więcej kasy to kup Wellera, alternatywa na dziś to Salomon pracuje u mnie 10 szt i sprawują się doskonale. Reszta to kompromis....
  • #28 224340
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Herk napisał:
    Potwierdzam powyższe - jeśli masz więcej kasy to kup Wellera, [...]

Mam do dyspozycji Wellera w pracy i mimo to bardziej odpowiada mi PACE - do domu kupilem sobie stacje PACE ST25.
    http://www.renex.com.pl/st25e.html
    Dla mnie raczka PACE wydaje sie po prostu lepsza, delikatniejsza.
    Mam ta stacje kilka lat, wyboru nie zaluje. Jednak jest to kwestia preferencji osobistych.

Joachim
  • #29 224350
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Ja uzywam solomona i jest ok - tylko oryginalne groty sa do d... (jakos slabo cyna sie ich trzyma) - dlatego w mojej uzywam grotow wellera:)
    Jedyna zastrzezenie jakie do niej mam
    to kruchy ebonit (czy co innego - chodzi o to czarne tworzywo) : wystarczy ze raczka spadnie na twarde podloze z wiecej niz metra i mamy lutownice w dwoch czesciach .
  • #30 226453
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Jakie groty Wellera pasują do Salomona i gdzie kupujesz, bo też mam ten problem jeśli lutownica chodzi cały dzień to groty lecą na potęgę.
REKLAMA