logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto Thermo Top E - krótki czas grzania, podejrzenie uszkodzonego termistora

sosin24 25 Lis 2010 20:56 4266 3
REKLAMA
  • #1 8789334
    sosin24
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie.
    Jestem posiadaczem Webasto thermo top E, zasilanego benzyną.
    Problem polega na zbyt krótkim okresie grzania pieca-srednio 10-12 minut. Zrobiłem interfejs i zdiagnozowałem urządzenie. Thermo test 2002 nie pokazał żadnych błędów ale wskazał moim zdaniem istotne nieprawidłowości:
    po nocy bez włączania silnika ani Webasto wskazał poczatkową temperaturę 52 st. C ,po załączeniu Webasto grzał do 74 st.C i się wyłączył.
    Na drugi dzień to samo temperatura początkowa wskazywana w programie to 52 st.C.
    Dokonałem pomiarów pirometrem przewodów malego obiegu połaczonych z Webasto- kiedy program wskazuje temperaturę 74 st. C i Webasto się wyłącza to pirometr wskazuje 45 st. C. Nadmieniam, że pompa obiegowa cieczy działa (czuć po przewodach i słychać ją po uruchomieniu z poziomu programu. Układ raczej też nie jest zapowietrzony - przewody od webasto jednakowo są ciepłe. Domniemam, że uszkodzony jest termistor lub nie ma dobrego styku. Co sądzicie drodzy koledzy o tym przypadku. Jezeli faktycznie uszkodzony jest termistor to jakiej on jest wartości oraz charakterystyce.Czy można to przypadłość naprawić.
    Z góry wszystkim serdecznie dziękuję za cenne podpowiedzi i zainteresowanie się moim problemem.
  • REKLAMA
  • #2 8795794
    skylark
    Poziom 25  
    Ocena: 239
    Wygląda na nieprawidłową wartość temperatury odczytywanej przez sterownik na czujniku operacyjnym.
    Z uwagi na to, że czujnik nie jest elementem wymiennym i dalszą procedurą według Webasto jest wymiana sterownika nie ma danych i charakterystyki tego czujnika.
  • REKLAMA
  • #3 8798982
    piotruch
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Ktoś już przerabiał ten temat na forum. Konkluzja była taka, że lepiej przełożyć termistor z uszkodzonego sterownika niż szukać zamiennika.
REKLAMA