logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung PS-42Q96HDX/XEU - Klika przekaźnik, potrzebny wsad EEPROM 24C256

klarus 29 Lis 2010 00:09 4572 18
REKLAMA
  • #1 8803146
    klarus
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam.

Trafiła do mnie plazma jak w temacie. Po podłączeniu kabla zasilającego słychać charakterystyczne klikanie przekaźnika w zasilaczu. Po wstępnych oględzinach zasilacza brak jakichkolwiek zwarć, spuchniętych kondensatorów itp. Po pomiarach 5V obecne natomiast PS-ON pojawia się 3.5V i znika więc wiadomo czemu zasilacz nie startuje. W jednym z postów wyczytałem o resecie eeprom 24C256. Więc żeby nie robić fizycznych zwarć na SDA i SCL układ wylutowałem i włożyłem do programatora. I tu moje zdziwienie. Pierwsze cztery komórki mają zapis 00 03 00 00 00 a reszta to same FF. Układ daje się odczytać i programować. I tu moja prośba do kolegów o wsad do takiej pamięci ewentualnie nakierowanie mnie czy podążam odpowiednią drogą?

Dziękuję i pozdrawiam

P.s Zasilacz to PSPF411701A
  • REKLAMA
  • #2 8803218
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    Cytat:
    W jednym z postów wyczytałem o resecie eeprom 24C256.

I tu jest po Tobie....problem w tym , że na forum mogą pisać wszyscy. A największy problem w tym ,że większość czyta i bezmyślnie praktykuje....
    No cóż... miałeś telewizor hi hi
    Cytat:
    ewentualnie nakierowanie mnie czy podążam odpowiednią drogą?

Błędna droga, uwierz mi.
  • REKLAMA
  • #3 8803245
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Witam kolegę. Najpierw trzeba sprawdzić dlaczego płyta gł. próbuje odłączać zasilacz (czy nie stoi za tym usterka skądś inąd) odłączając wszystkie urządzenia od niej oraz zasilacza. jezeli na linii Vsus lub Vaddress jest przeciążenie to objawy mogą być podobne. Nawet jezeli mainboard sam ci powoduje klikanie to wina niekoniecznie po stronie EEPROMu.
  • #4 8803602
    klarus
    Poziom 19  
    Witam.

Moduły oczywiście odłączałem. Zastanawia mnie tylko zawartość eeprom bo jest praktycznie pusty. Dlatego dla pewności przydała by się zawartość.

A do kolegi lamer. Co do resetu eeprom to był to link zamieszczony przez kolegę liska, który jest tu jednym z większych autorytetów na forum w tym dziale.
    Ale jakbyś dokładnie przeczytał mój post to wiedział byś ze nie praktykuje zwierania SDA i SCL a odczytuje pamięć w programatorze. Jeżeli jesteś takim ekspertem to określ chociaż czy zawartość 24C256 jest prawidłowa bo jak dla mnie jest to troszkę zbyt duża pamięć żeby miała same FF. I daruj sobie lamerskie uwagi typu miałeś TV Hi Hi bo spamu jest już za dużo na elektrodzie.

Pozdrawiam
  • #5 8804441
    aruna dyndane
    Poziom 24  
    Cytat:
    Ale jakbyś dokładnie przeczytał mój post to wiedział byś ze nie praktykuje zwierania SDA i SCL

A ktoś w ogóle praktykuje? O czym ty gadasz, o resecie??

ps
    Cytat:
    Więc żeby nie robić fizycznych zwarć na SDA i SCL układ wylutowałem i włożyłem do programatora.

W jednym masz rację. Za dużo jest na forum spamu, ale i lamerstwa też.
    Nie pisz więcej w dziale TV LCD Plazma Serwis, bo ten jest dla fachowców.
  • #6 8804945
    klarus
    Poziom 19  
    Witam.

Jezeli Ty kolego sie uwazasz za fachowca to przeczytaj uwaznie link ktory zamieszczam. W nim się wypowiedziało kilku fachowców z forum.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1827320.html#8765220

Widocznie ktoś praktykuje metody które opisałem. Ale jak zauważyć można ja odczytuje eeprom w programatorze. Zadałem proste pytanie czy tak powinna wyglądać zawartość pamięci. Wiec poprzednie posty nie wnoszą nic kluczowego oprócz jakichś zbędnych komentarzy. Nie mam oczywiście na myśli postu kolegi zbyszekskibinski, który napisał coś sensownego.
  • REKLAMA
  • #7 8805150
    aruna dyndane
    Poziom 24  
    Powiem ci kolego tak. Nie znam na tyle angielskiego, ale jeśli jest taka możliwość, to jest to funkcjonalność procesora, a nie samej pamięci. Napisałeś to tak jakby wystarczyło zewrzeć SDA i SCL i to powodowało reset pamieci. A to dopiero procesor podstawia swoje dane umożliwiając start systemu. Programista praktycznie może sobie wszystko wymyślić, różne sposoby.
    Podobnie, wiele systemów z dobrze napisanym programem robi to samo jak wstawisz pamięć czystą, zapisaną FF. A w jeszcze innych taki reset jest możliwy po wejściu w sm.
    Boisz się zewrzeć SDA z SCL? :D
  • Pomocny post
    #8 8805391
    jerzy_d
    Spec od TV
    Tak wyglada zawartosc eeproma, nie czepiaj sie go, mam troche wsadow i sprawdzalem, tak rzeczywiscie jest, pare zer, trojka i FF-y ....
  • #9 8805567
    klarus
    Poziom 19  
    Witam.

Koledzy nie kłóćmy się bo nie ma to sensu. Nie uważam się za super fachowca a post napisałem na tyle na ile pozwala mi wiedza w temacie. Mam dopiero kilka płaskich tv naprawionych za sobą wiec szukam wsparcia u bardziej doświadczonych w temacie. A nie jestem osoba typu powiedzcie co wymienić. Zawsze staram się odrobić lekcje przed założeniem tematu na forum. Nie boje się zewrzeć SDA i SCL:).Kiedyś tak się zdejmowało sim locka z 3310 i 3330 z softem 5.30. Z tym ze robiło się to przez rezystor. Dziękuje koledze jerzy_d za info o wsadzie.
    W międzyczasie wlutowałem pamięć i sprawdziłem napięcie PS-ON z płyty głównej po odłączeniu jej od zasilacza. I tak jak napisałem wyżej pojawia się i znika. Posiada ktoś z kolegów schemat do tego Tv? W zamian mogę zaoferować jakikolwiek schemat do PHILIPS.

Pozdrawiam
  • #10 8805859
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6525
    Samsung PS42Q96HDX-XEC chassis F30A service manual:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17936-210.html#8179867
    Wystarczyło Szukaj.
  • #11 8806168
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Link który podałeś u góry dotyczy słynnego i notorycznego modelu LCD Samsung 40R8, gdzie pamięć traci swoje dane z powodu tętnień w zasilaczu (uszk. elki w standby) EEPROMy takie można kupić u wielu dystrybutorów w UK już zaprogramowane za 2.99 funta. W plazmach (i u ciebie) jest inaczej. W PDP częstą usterką pamięci jest kiepski obraz. U ciebie wadę ma main prawdopodobnie 'skorumpowane' dane ma mikrokontroler (MCU)a tego raczej sam nie zaprogramujesz bez dobrego sprzętu. Pozostaje wymiana mainboarda.
  • #12 8806291
    aruna dyndane
    Poziom 24  
    jerzy_d napisał:
    Tak wyglada zawartosc eeproma, nie czepiaj sie go, mam troche wsadow i sprawdzalem, tak rzeczywiscie jest, pare zer, trojka i FF-y ....

To powiedz nam jerzy po choinkę taka duża pamięć jak jest praktycznie pusta? Gdzie te wszystkie zmienne?
  • #13 8807113
    jerzy_d
    Spec od TV
    aruna dyndane napisał:
    jerzy_d napisał:

To powiedz nam jerzy po choinkę taka duża pamięć jak jest praktycznie pusta? Gdzie te wszystkie zmienne?

A o ktore zmienne masz na mysli?
  • #14 8807246
    klarus
    Poziom 19  
    Witam.

Jerzy_d to jest sarkazm do postu który napisałem wyżej.
    Najlepiej nie reagować. Bo jak mądry milczy to głupi myśli ze tak ma być...
    Post zamykam żeby nie było więcej spamu. Jak temat rozwiąże to dam znać.
    Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.

Pozdrawiam
  • #15 8807301
    aruna dyndane
    Poziom 24  
    Cytat:
    Post zamykam żeby nie było więcej spamu.

A ja otwieram i inwektywy puszczam w niepamięć. Tak jakby ich nie było.

Do jerzy_d
    Chodzi o jaskrawość, kontrast, głośność, zaprogramowane kanały...ogólnie wszystkie użytkownika. Oraz oczywiście nastawy serwisowe, których też jest sporo.
  • #16 8807313
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Jeżeli poza pamięcią wszystko ok, wstaw czystą, następnie wprowadź odbiornik w tryb serwisowy, ustawić parametr "READY" na "ON". Jeżeli brak reakcji, tz. nie ma możliwości wykonania tego zabiegu, wymienić cały "Main"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #17 8807316
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Wszelkie wartości nastaw są oczywiście zawarte w pamięci wirtualnej. ;)

klarus napisał:
    Po wstępnych oględzinach zasilacza brak jakichkolwiek zwarć, spuchniętych kondensatorów itp. Po pomiarach 5V obecne natomiast PS-ON pojawia się 3.5V i znika więc wiadomo czemu zasilacz nie startuje.
    Diagnoza sprawności zasilacza i wartości tętnień znakomita - gratuluję!
    Skąd wiesz, jaka powinna być wartość napięcia PS-ON w miejscu, w którym mierzyłeś? Z faktu, że pojawia się i znika, wynika właściwie tylko to, że zasilacz nie startuje. Możesz próbować odpalić go sztucznie.
  • #18 8807318
    aruna dyndane
    Poziom 24  
    Cytat:
    Wszelkie wartości nastaw są oczywiście zawarte w pamięci wirtualnej.

Aha :wink:
  • #19 8827401
    klarus
    Poziom 19  
    Uszkodzenie było w zasilaczu. Zimne luty na QX801 i QX802.
    Tv działa. Dziękuję wszystkim za okazana pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem plazmowym Samsung PS-42Q96HDX/XEU, który po podłączeniu zasilania wydaje dźwięk klikania przekaźnika. Po wstępnych oględzinach zasilacza stwierdzono brak zwarć, a napięcie PS-ON wynosi 3.5V, co sugeruje problem z zasilaczem. Użytkownik odczytał zawartość pamięci EEPROM 24C256, która wydaje się być pusta, co wzbudziło wątpliwości co do jej stanu. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić główną płytę, ponieważ problem może leżeć w przeciążeniu linii zasilających. Ostatecznie, po dalszych badaniach, ustalono, że uszkodzenie znajdowało się w zasilaczu, gdzie zidentyfikowano zimne luty na tranzystorach QX801 i QX802, co doprowadziło do przywrócenia funkcjonalności telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA