logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung PS50B450 - Klikanie przekaźnika, brak wizji i fonii

sweeteck 21 Paź 2022 18:20 630 1
REKLAMA
  • #1 20246473
    sweeteck
    Poziom 15  
    Ocena: 124
    Drodzy koledzy i koleżanki, jak w temacie, telewizor plazmowy z 2010 roku, do tej pory działający bez zastrzeżeń, żadnych wielodniowych maratonów, czasem nawet nie włączany przez 2-3 miesiące. Mniej więcej około 4-5 tysięcy godzin pracy. Tydzień temu nie włączył się. Klika przekaźnik cyklicznie i nie uruchamia się. Przejrzałem zasilacz pod kątem "spuchniętych" kondensatorów = brak. Zimne luty "podejrzane" profilaktycznie polutowane . Po serii prób odłączania pewnych elementów , a dokładnie po odłączeniu płyty o oznaczeniach LJ41-05904A , wydaje mi się że to Z-SUS, telewizor odegrał melodyjkę, obraz się pojawił, tylko że obraz jest przyciemniony tak jakby brak podświetlenia. Na tej płytce bezpieczniki oba są całe, sprawdziłem miernikiem, tranzystory nie mają "dziur". Nie czuć "specyficznego" zapachu spalenizny. Czy ktoś pomoże w diagnozie i ewentualnej naprawie tego telewizorka? Mam sentyment do niego i szkoda mi go spisywać na straty nawet kosztem naprawy. Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20250366
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    Witam,

Poszukaj opisów naprawy TV plazmowych- jest tam kilka specyficznych punktów które warto przejrzeć.
    Między innymi lutowanie cewek tych bardzo grubych - należy je sprawdzić i w razie potrzeby poprawić.
    Co do kondensatorów nie sprawdzamy ich wizualnie a mierzymy pojemność i ESR.
    Pięknie wyglądający kondensator może być wyschnięty i nie trzymać żadnych parametrów.
    Zobacz czy nie masz korozji na taśmach i złączach połączeniowych - Twój opis sugeruje że taki problem może być.

Rozważ wymianę TV na LCD. Za nieduże pieniądze można kupić używany sprawny a ceny energii znacząco wzrosły.
REKLAMA