logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z elektrycznym piecem kaflowym + alternatywa ?

fishmaker_mce 06 Gru 2010 23:27 3019 2
REKLAMA
  • #1 8836227
    fishmaker_mce
    Poziom 2  
    Witam serdecznie !

Na początku nadmienię, że jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli błędnie sformowałem temat, lub umieściłem go w złym miejscu. I witam wszystkich serdecznie.

Mój problem jest następujący - Mieszkam w jednej z krakowskich starych kamienic. Mam piec kaflowy z którego udało mi się odczytać następujące liczby :

220 / 300
    3.5 KW
    "WOŁOWICZ"

Piec ten jest popsuty. Ma 3 zakresy grzania (zapewne posiada 3 grzałki) i na oko jest wydajny w 20%. Chcę w tym mieszkaniu przetrwać jedynie tą zimę, więc jego remont za bardzo mnie nie interesuje. I tutaj moje pytanie : Czy nie lepiej będzie mi ogrzewać pokoju (gdyż chodzi o jeden pokój) piecykiem "KONWEKTOR 2000 W", który faktycznie mocno grzeje ? Oczywiście jestem zaopatrzony w termostat, który włączał by go jedynie na tańszej taryfie. (Wymierne korzyści to oczywiście cena/ciepło)

Pomijam fakt, że argumentem który stoi za piecem kaflowym jest możliwość trzymania przez niego ciepła po wyłączeniu grzania.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam, Kuba.
  • REKLAMA
  • #2 8836520
    karel21
    Poziom 28  
    Ocena: 95
    A na czym ma polegać ta pomoc?.Sam już zdecydowałeś że będziesz się ogrzewał tym "Konwektorem 2000". Druga sprawa to ta że termostat nie służy do załanczania pieca na tańszą taryfę. Co do tego pieca kaflowego to nie wiadomo o nim nic. W jaki sposób w trakcie przeróbki na grzałki go przebudowano, o ile zrobiono to w sposób prawidłowy, to jego wydajność byłaby z pewnością dużo wyższa aniżeli tego piecyka elektrycznego. Bez jego oględzin tak na odległość nie da się niczego powiedzieć na ten temat ani doradzić.
  • #3 8908281
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Chyba 220?380 a nie 220/300. Moc 3,5 kW to niezbyt dużo, jak na piec kaflowy (napewno pod względem ilości ciepła nie zastąpi węgla). Istnieją (robi je krakowska Elektrotermia) wkłady grzejne do pieców kaflowych nawet o mocy 5,4 kW (może już zastąpić węgiel). Piec kaflowy zasilany prądem należy uznać za akumulacyjny. Powinien być zasilany przez zegar sterujący, który by go załączał na pewną ilość godzin w ciągu doby (max. 10, przy czym może to być - w zależności od taryfy - na raz lub podzielone na dwie raty, np. 7 + 3 czy 8 + 2) a kafle długo trzymają ciepło. Moc 3,5 kW daje w przypadku pieca akumulacyjnego tyle ciepła, co ciągle zasilany piec elektryczny nieakumulacyjny o mocy ok. 1,6 kW (nie wiem, czy taki kafowy nie jest nieco wydajniejszy).
REKLAMA