logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 B4 93r. 2.0 - trudności z wrzucaniem 1 i wstecznego biegu rano

xawier 05 Paź 2004 15:55 7232 15
REKLAMA
  • #1 893830
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Szczególnie z rana ciężko mi wrzucić bieg pierwszy lub wsteczny. Jak powajchuję trochę na bieg 3 lub 4 bieg to wejdzie ciężko np. wsteczny. W trasie ok. Po mieście, gdy często się zatrzymuję to, żeby nie mieć problemów z wrzuceniem 1 biegu, robię to gdy auto się toczy. Przebieg 145.000 - bardzo dobry stan - ale ten przypadek czasami mnie irytuje. Nieraz jedynka wpłynie pięknie - nie ma reguły.
  • REKLAMA
  • #2 894069
    pepe100
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    xawier napisał:
    Szczególnie z rana ciężko mi wrzucić bieg pierwszy lub wsteczny. Jak powajchuję trochę na bieg 3 lub 4 bieg to wejdzie ciężko np. wsteczny. W trasie ok. Po mieście, gdy często się zatrzymuję to, żeby nie mieć problemów z wrzuceniem 1 biegu, robię to gdy auto się toczy. Przebieg 145.000 - bardzo dobry stan - ale ten przypadek czasami mnie irytuje. Nieraz jedynka wpłynie pięknie - nie ma reguły.

Miałem taki przypadek w passacie 2.0 z 92r . Pomogło wyregulowanie cięgien przy skrzyni biegów.Bo są dwa miejsca na regulację cięgien : regulacje przy lewarku i na górze skrzyni biegów. Masz tam dwie śruby regulacyjne każda od innego kierunku ruchu lewarka. Musisz zaobserwować która śruba jest od kierunku ruchu lewo-prawo lewarka od biegów, i tą śrubę popuścić następnie przesunąć na szynie regulacyjnej o milimetr albo 2 . Co do kierunku przesunięcia to musisz sam wydedukować :D . Po regulacji sprawdż odrazu czy ci 5 bieg dobrze wchodzi bo można przecholować z regulowaniem.
    Życzę przyjemnej zabawy.
    Czekam też na rezultaty bo ciekaw jestem czy to jest to samo co u mnie.

Pozdrawiam
    PEPE100
    gg. 1598485
  • #3 894157
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Jeśli są tam faktycznie cięgna jak sugeruje przedmówca i występowanie tych obiawów jest różne co do częstości to może poprostu poduszki pod skrzynią lub silnikiem są do nieczego (wypracowane)?
  • REKLAMA
  • #4 894685
    WBART
    Poziom 19  
    Ocena: 156
    w B4 nie ma regulacji przy skrzyni bo silnik jest wzdłużnie a nie jak w passacie w poprzek,sugerował bym sprawdzić olej w skrzyni i sprzęgło bo przy słabym wysprzegleniu bedzie właśnie taki objaw że będzie ciężko wchodziła jedynka
  • #5 895282
    xawier
    Poziom 29  
    Tam nie ma cięgien. To hydrauliczne sprzęgło. Olej sprawdzam co kilka miesięcy bo wiem, że w audi trzeba pilnować oleju w skrzyni. Miałem kilka już audików. Czyżby tarcza albo docisk?
  • #6 895723
    WBART
    Poziom 19  
    Ocena: 156
    a wjakiej pozycji zaczyna brać sprzęgło
  • #7 895762
    j_a_c
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    jesli cieszko ci wchodza biegi i zalezy to od teperatury w skrzyni ?(czyli ile jest na zewnacz i ile jusz przejechałes) to wg mnie masz nalany zły olej prawdopodobnie 85W90 a powinien byc 75w90 on jest o wiele rzadszy i wtedy biegi wchodza łatwiej (działaja synchronizatory tak jak trzeba),audi zaleca swój specialny olej, z tego co wiem Mobil robi jego zamiennik pod nazwa VS200
  • #8 898618
    xawier
    Poziom 29  
    Z rana wchodzą ogólnie wszystkie biegi ciężko. Jak się rozgrzeje jest lepiej, ale jedynka dalej potrafi ciężko wchodzić. Przygazowuje i jest lepiej. Zależy jak się auto ułoży. Apropo sprzęgła - to bieże już w połowie i wydaje mi się, że to dobrze. Co ciekawe jak np. na 3 puszczam gaz to tak dziwnie mi lekko szumi pzrez chwilę. A gdy przy większej prędkości np 130 km/h raz gdy wrzuciłem na luz i mi zgasł na gazie, to gdy wrzuciłem 5 i puściłem sprzęgło też dziwnie mi zaszumiało. ( Jak by gdzieś na chwilę szorowało). Przy delikatnej jeździe nie ma takich obiawów.
  • #9 899228
    urkotrebor
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Winowajcą jest najprawdopodobniej pęknięta sprężyna w docisku , ale może to być też wina kończącej się tarczy sprzęgła (czasami przed ślizganiem sprzęgła są kłopoty z biegami)
  • REKLAMA
  • #10 901291
    xawier
    Poziom 29  
    A jeszcze jedno. Czy trudno i jak wymienić klocki hamulcowe w tej Audi. Już prawie ich nie mam. A szkoda kasy na warsztat. I tak za dużo dałem zarobić. Koniec z tym. Prosze o opis czynności. Czy zrobię to w warunkach podwórkowych i jakie narzędzia potrzebne.
  • #12 902111
    kezoj40
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Masz zalany mineralny olej,a powinien być syntetyczny np:! MOBIL SHC lub inny przekładniowy 75W90.
  • #13 902415
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    klocki jest wymienic b.prosto
    wszystko zalezy od tego jakie masz zaciski hamulcowe
    z przodu jezeli jest LUCAS to faktycznie jest to banalne
    ale jezeli jest ATE to trzeba malutkiej wprawy
    z tyłu jezeli jest beben to wiadomo a jezeli jest tarcza to jest zacisk LUCAS-A
    po zdjeciu zaciskow trzeba sprawdzic czy dopuszczalna grubosc tarczy nie została przekroczona bo jezeli tak to potrzebna jest wymiana
    nalezy sprawdzic równiez stan uszczelnien na zaciskach w razie potrzeby wymienic
    jezeli chodzi o klocki tu jest dosyc szeroki zakres dostepnych czesci
    ja osobiscie proponuje ferodo, ate lub textar wszystko zalezy od glebokosci Twojej kieszeni
    w arzie problemow słuze pomoca
    pozdro
    T
  • REKLAMA
  • #14 902423
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    klocki jest wymienic b.prosto
    wszystko zalezy od tego jakie masz zaciski hamulcowe
    z przodu jezeli jest LUCAS to faktycznie jest to banalne
    ale jezeli jest ATE to trzeba malutkiej wprawy
    z tyłu jezeli jest beben to wiadomo a jezeli jest tarcza to jest zacisk LUCAS-A
    po zdjeciu zaciskow trzeba sprawdzic czy dopuszczalna grubosc tarczy nie została przekroczona bo jezeli tak to potrzebna jest wymiana
    nalezy sprawdzic równiez stan uszczelnien na zaciskach w razie potrzeby wymienic
    jezeli chodzi o klocki tu jest dosyc szeroki zakres dostepnych czesci
    ja osobiscie proponuje ferodo, ate lub textar wszystko zalezy od glebokosci Twojej kieszeni
    w arzie problemow słuze pomoca
    pozdro
    T
  • #15 902468
    xawier
    Poziom 29  
    po czym poznać jakie to zaciski - z tyłu mam bębny - hamulce bez ABS - (za to jest klima). Tarcze niewentylowane. Chciałem sportowe, nawiercane kupić - bo moje też są nie za dobre, mają już ranty ale za drogie prawie 1000 zł. Kupię normalne. Ma może ktoś serwisówke do Audi? Może cos mi to pomoże. Łożycho też mi buczy prawe - mocniej przy skręcie w lewo. Wcześniej słyszałem przy 100km/h. Teraz przy 50 lekko buczy. Muszę trochę powymieniać. Dużo jeżdżę. Czekam na podpowiedzi i sugestie. Dzięki
  • #16 905312
    xawier
    Poziom 29  
    A tarcze wymienić to problem? Jakie wymiary minimalne są dopuszczalne - nie wiem czy je wymieniać (zwykłe nie wentylowane). Wezmę mikrometr i pomierzę. Pozdrowienia.

Podsumowanie tematu

✨ Audi 80 B4 2.0 z 1993 roku ma problem z trudnym wrzucaniem pierwszego i wstecznego biegu zwłaszcza na zimnym silniku. Objaw ten ustępuje częściowo po rozgrzaniu auta i lekkim przygazowaniu. W trasie biegi wchodzą bez problemu, natomiast w mieście, przy częstych zatrzymaniach, konieczne jest wrzucanie jedynki podczas toczenia się pojazdu. W modelu B4 nie ma cięgien do regulacji przy skrzyni biegów, gdyż silnik jest ustawiony wzdłużnie, a sprzęgło jest hydrauliczne. Zaleca się sprawdzenie poziomu i rodzaju oleju w skrzyni biegów – powinien to być olej syntetyczny 75W90, np. Mobil SHC lub zamiennik Mobil VS200, a nie mineralny 85W90, który może powodować problemy z synchronizatorami. Możliwą przyczyną problemów z wrzucaniem biegów jest zużyta tarcza sprzęgła lub pęknięta sprężyna w docisku sprzęgła, co powoduje niedostateczne wysprzęglenie. Sprzęgło zaczyna brać w połowie pedału, co jest prawidłowe. Dodatkowo pojawia się szum podczas puszczania gazu na wyższych biegach, co może wskazywać na zużycie łożyska. W temacie hamulców, wymiana klocków jest prosta i możliwa do wykonania samodzielnie, zależnie od rodzaju zacisków (LUCAS lub ATE z przodu, bębny lub tarcze z tyłu). Zalecane marki klocków to Ferodo, ATE lub Textar. Tarcze hamulcowe w Audi 80 B4 są niewentylowane, a minimalne dopuszczalne wymiary należy zmierzyć mikrometrem, by zdecydować o wymianie. Wymiana klocków wymaga zdjęcia koła i odkręcenia śrub zacisku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA