logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa monitora odsłuchu: B&C 12CL64, STX D-800-8-Ti, Janbo X-2, 30l – opinie

przecin11 10 Gru 2010 21:26 2725 11
REKLAMA
  • #1 8852246
    przecin11
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam.
    Proszę o pomoc. Jestem trochę mało wtajemniczony, ale mam chęci i chcę zbudować monitor. Powody - oryginalne, dobre monitory kosztują dużo, nie ukrywajmy, a takie do 600zł mają włożone customy - przynajmniej duża większość.
    Chciałem więc zrobić małe monitory do odsłuchu głównie wokalu na takim sprzęcie:
    - Głośnik B&C 12CL64 8 ohm
    - driver STX D-800-8-Ti
    - Zwrotnica Janbo X-2

Zdaję sobie sprawę, że pasmo nie jest w pełni pokryte, ale czy to będzie bardzo odczuwalne?
    Obudowa będzie około 30 lt. Zależy mi na niewielkich rozmiarach i w miarę dobrej skuteczności.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8852325
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    przecin11 napisał:

Zdaję sobie sprawę, że pasmo nie jest w pełni pokryte

Dlaczego nie? d800 można ciąć nawet na 1300Hz i jak zrobisz dobrą zwrotnice to będzie OK. Tą Janbo sobie odpuść,w ogóle różne uniwersalne gotowce sobie odpuść bo zwrotnicę się robi pod dane głośniki a nie kupuje uniwersalne.

Nie ma do tych głośników zwrotnicy więc może jednak STX-y weźmiesz? taniej i już gotowa zwrotnica jest.
  • #3 8852487
    przecin11
    Poziom 14  
    ...jak zrobisz sobie. I tu wisi problem. Jakbym umiał, to bym nie pytał co i jak. Jestem może i elektrykiem, ale nie elektronikiem. :) Pytam o Janbo, bo znajomy to używa (akurat X-2) i mówi, że jest ok. Tylko podział jest przy niej od 5kHz, a woofer przenosi do 3kHz. I dlatego pytam czy ktoś taki przypadek badał i słyszał jak to działa.
  • REKLAMA
  • #4 8852519
    pokrzywa
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    W jakichś sprzyjających warunkach gotowe zwrotnice może jako-tako się sprawdzą. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.

Gotowe zwrotnice nie biorą pod uwagę różnić w głośnikach. Różnic efektywności, fazy, charakterystyki przenoszenia, charakterystyki impedancji. Wpływu kształtu i rozmiaru frontu na dźwięk, wpływu rozmieszczenia głośników itd.
  • #5 8852583
    przecin11
    Poziom 14  
    no to przecież można chyba kondensatory powymieniać chyba, nie? no przecież jakieś wyjście jest.
  • REKLAMA
  • #7 8869265
    przecin11
    Poziom 14  
    obawiam się tego STX-a. Cena trochę chyba mówi za siebie. Gotowe monitory mają dobre głośniki ale tylko te drogie, a tanie mają wsadzane udusie. Wiem, do znajomy kupił taki firmowy za 650 zł i w środku głośnik no name:( Chyba jednak zostanę przy moim wyborze. Jak poskładam w całość, to coś napiszę. :)
  • #8 8869475
    karnak
    Poziom 21  
    Cena nie zawsze świadczy o jakości.Ludzie z tego forum robili ten projekt i chwalili.Lepiej zabrzmi dopracowana konstrukcja na tańszych[co nie znaczy gorszych] podzespołach niż przypadkowe głośniki w źle wyliczonej obudowie z przypadkową zwrotnicą.STX to może nie super klasa,ale solidna.Obecnie robię[brak jeszcze wykończenia] małe [18l.]"paczki" do wokalu i gitary elektroakustycznej na STX GDS22/120/4se i tubce Tonsila i jestem zadowolony z brzmienia.Z obliczeń wynika,że jest lepszy[niższe zejście w małej obudowie] od Eminens Alpha 8A droższego 4 razy.:D
  • #9 8870469
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Proszę: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1579225.html

Polecam wejść w link który podałem w tym temacie w pierwszym poście na jakich koncertach te odsłuchy grają,jeśli mogą grać na takich koncertach,i to z powodzeniem,to tobie też wystarczą. polecam jednak dać od razu dwa GDN-y na paczkę,bo na jednym GDN-ie też mamy i jest kolosalna różnica.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 8871352
    DjHeniuu
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    http://estradowiec.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=91&Itemid=50
    Tu masz projekt, głośniki i zwrotnicę.... Z tą gotową zwrotnicą nie będzie to grało tak jak powinno... Równie dobrze możesz użyć tańszego "gwizdka.... Po co bawić się w driver, skoro ma być cięty od 5 kHz?? Pomysł całkowicie niedorzeczny....
  • #11 8876193
    przecin11
    Poziom 14  
    Djheniuu masz rację. Dzięki za linka, już z niego korzystam. Jak skończę to coś napiszę o tym. Mam tylko problem z tą zwrotnicą. Mianowicie, dlatego pisałem o niej, bo taką posiadam i kwestia ewentualnej przeróbki podzespołów.
  • #12 8903411
    przecin11
    Poziom 14  
    A czy ktoś miał do czynienia z takim głośnikiem: BEYMA 12CX Z SERII PRO.
    Niby piszą, że może być stosowany np. w monitorach. Z jednej strony rozwiązuje to sprawę wysokotonowego. Jak myślicie, to się sprawdzi?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w budowie monitorów odsłuchowych, preferując komponenty takie jak głośnik B&C 12CL64, driver STX D-800-8-Ti oraz zwrotnicę Janbo X-2. W dyskusji podkreślono, że gotowe zwrotnice mogą nie być optymalne, ponieważ nie uwzględniają specyfikacji głośników. Użytkownicy sugerują, aby zamiast Janbo, rozważyć zwrotnice STX, które są sprawdzone i tańsze. Wskazano również na możliwość przeróbki zwrotnicy oraz na znaczenie odpowiedniego doboru komponentów dla jakości dźwięku. Pojawiły się także pytania dotyczące zastosowania głośnika BEYMA 12CX w monitorach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA