logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie rozwiązanie do podgrzewania wody w CO na działce zimą

Gatesystem 14 Gru 2010 18:47 2567 16
REKLAMA
  • #1 8868355
    Gatesystem
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam,

Zna ktoś może rozwiązanie które ma na celu ogrzewanie, lub co najmniej podgrzewanie układu centralnego ogrzewania.

Chodzi mi o to , że na działce mam dom - ocieplony, który w zimę rzadko odwiedzam, mam tam instalację centralnego ogrzewania z pompa obiegową i bojlerem z grzałeczką 2 kV do grzania wody użytkowej, przy okazji ogrzewa także układ CO . Normalnie centralne jest ogrzewane z pieca węglowo drzewnego przepływowego.
    Teraz nikt tam nie pali.

W te mrozy to rozwiązanie jest niewystarczające. i mam pytanie,
    Czy jest może jakieś niedrogie rozwiązanie typu grzałka zakładana na rurze CO, lub w szereg, która by podgrzewała wodę z CO ?
  • REKLAMA
  • #2 8869053
    mihhau997
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    jeśli rzadko zaglądasz to najkorzystniej byłoby wymieszać wodę z płynem (koncentratem) do układów chłodniczych w aucie. koszta są niewielkie w porównaniu do jakiegokolwiek źródła ogrzewania. dodatkowo, jeśli instalacje masz poprowadzoną na wierzchu, możesz założyć otuliny na rurki
  • #3 8870452
    Gatesystem
    Poziom 16  
    Tak, instalacja jest na wierzchu, to co chciałbym uzyskać, to lekkie nagrzewanie pomieszczeń tak aby rury nie popękały i dodatkowo lekko nagrzały pomieszczenia, dla mnie to plus, ponieważ zawsze będzie dodatnia temp. co jest pozytywne dla ścian i grzyb nie wejdzie.
  • #4 8870597
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    mihhau997 napisał:
    możesz założyć otuliny na rurki

Jak najbardziej złudne, że to ochroni rury przed zamarzaniem.

Gatesystem napisał:
    Czy jest może jakieś niedrogie rozwiązanie..

Masz 3 wyjścia:
    1. palić i grzać
    2. Spuścić wodę ze wszystkich rur
    3. Zalać płynem niezamarzającym
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • REKLAMA
  • #5 8871132
    Gatesystem
    Poziom 16  
    Chmm, to nie wiele mogę zrobić,
    kwota jaka mogę przeznaczyć na takie urządzenie to ok 1000 zł, znajdzie się coś ?
  • #6 8874609
    HM Prince
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Znajomy podtrzymuje u siebie w warsztacie temperature webastem samochodowym. Zasilacz 12 voltowy i 5litrowa banka z ropa.
  • REKLAMA
  • #7 8874734
    Gatesystem
    Poziom 16  
    Qrcze, pomysł ciekawy, ale jaka jest wydajność ?
    poza tym dochodzi odprowadzanie spalin tak ?
    wołałbym coś bardziej nieobsługowego.

Proszę poprawić błędy pisowni. Brak wielkiej litery na początku zdania, to też błąd.
    mod - mirrzo
  • REKLAMA
  • #8 8878296
    mihhau997
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    mirrzo napisał:
    2. Spuścić wodę ze wszystkich rur

ten patent nigdy do końca się nie uda, zawsze coś wody w instalacji zostanie
  • #9 8878684
    mirrzo

mihhau997 napisał:
    ... zawsze coś wody w instalacji zostanie

Jedna nie będzie na tyle groźna, żeby rozsadziła rury. Dla pewności, jeżeli ktoś ma obawy, można dmuchnąć powietrzem, a nawet je podgrzać, żeby woda wyparowała.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #10 8878732
    tc
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Zainstaluj grzałkę z termostatem jeśli to możliwe(typ grzejnika) bezpośrednio w grzejniku (dostępne w sklepach hydraulicznych ) + ew. jeśli masz więcej grzejników podłącz istniejącą pompę oraz grzałkę do termostatu pokojowego i ustaw na ok 5 st. będziesz miał bezobsługowo chyba że zabraknie zasilania 230 V. Można dodatkowo wlać koncentrat.
    Spuszczenie wody nie gwarantuje rozsadzenia rur szczególnie jeśli są miedziane. Osobiście przekonałem się o tym, pomimo wydmuchania powietrzem wystarczyła niewielka ilość wody skroplona w rurach.

Orientacyjny koszt : grzałka - ok 150 - 200 zł + termostat pokojowy np euroster ok 100 -150zł

Innym sposobem będzie zastosowanie grzejnika tzw.olejowego,lub akumulacyjnego.
  • #11 8880344
    Gatesystem
    Poziom 16  
    A jakiej mocy grzałkę kupić do tych grzejników, chodzi mi o optymalną moc, bo nie chcę przecież aby w w pokojach było +25 stopni ?

Łącznie mam 7 grzejników wodnych, czy montować grzałki elektryczne do wszystkich, czy wystarczy np. co drugi ?
  • #12 8881303
    HM Prince
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Kocioł + 7 grzejników to spory obwód do ogrzania. Nawet podtrzymanie temperatury w ochronie przeciw mrozowej za pomocą grzałki trochę będzie kosztowało. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zalanie układu np. glikolem i okazjonalne przepalanie w kociołku.
    Jak już masz zamiar montować grzałkę to w kotle.
  • #13 8881812
    Gatesystem
    Poziom 16  
    W internecie znalazłem takie grzałki ale do grzejników łazienkowych, moc takowych waha się w przedziale 300-1500 W.
    Czy zamontowanie grzałek elektrycznych powiedzmy 300-500 W w co drugim grzejniku da efekt ? tzn. podgrzeje na tyle, że nie zamarznie to ?
  • #14 8886062
    mirrzo

Gatesystem napisał:
    ... podgrzeje na tyle, że nie zamarznie to ?

"To" nie zamarznie, ale rury do nich mogą. Kocioł również.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #15 8886470
    Gatesystem
    Poziom 16  
    mirrzo napisał:
    Gatesystem napisał:
    ... podgrzeje na tyle, że nie zamarznie to ?

"To" nie zamarznie, ale rury do nich mogą. Kocioł również.

Tak, ale ja będę miał jeszcze włączoną pompkę obiegową, żeby to pchała po całym układzie, napiszcie mi jeszcze jakiej mocy grzałeczki zamontować i czy w każdym kaloryferze montować.
  • #16 8891228
    tc
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    W takim przypadku proponuję zalać instalację glikolem grzałki zamontować w pomieszczeniach gdzie jest doprowadzona woda / łazienka, kuchnia /, a w pozostałych pomieszczeniach zakręcić grzejniki.Tylko nie odcinaj kotła bo musisz mieć w obwodzie naczynie rozszerzalne.
    Jeśli chodzi o moc grzałek to im wyższa tym lepiej bo i tak temperaturą steruje termostat
  • #17 8891744
    Gatesystem
    Poziom 16  
    OK, dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podgrzewania wody w układzie centralnego ogrzewania (CO) w domku letniskowym w zimie. Użytkownik poszukuje niedrogiego rozwiązania, które pozwoli na utrzymanie dodatniej temperatury, aby zapobiec zamarzaniu rur. Proponowane rozwiązania obejmują użycie płynu niezamarzającego, instalację grzałek elektrycznych w grzejnikach oraz zastosowanie pompy obiegowej. Użytkownicy sugerują również montaż grzałek z termostatami, które mogą być podłączone do istniejącego systemu CO. Wskazano na możliwość użycia grzałek o mocy od 300 do 1500 W, a także na konieczność zainstalowania naczynia rozszerzalnego w obwodzie. Wspomniano o zastosowaniu glikolu jako środka zabezpieczającego przed zamarzaniem.
REKLAMA