logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS X52j - zawieszanie się na Windows 7 po instalacji sterowników graficznych

Gadzet89 14 Gru 2010 20:09 397096 1525
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić zawieszanie się ASUS X52j z Windows 7 64-bit po zainstalowaniu sterowników graficznych ATI Mobility Radeon HD 5470?

Najlepiej działa połączenie aktualizacji sterowników chipsetu/Intel RST i sterowników ATI oraz zmiany ustawień zasilania; problem wygląda też na związany z zarządzaniem energią, a nie wyłącznie z samą grafiką [#8931798][#8917811][#8985242] Zainstaluj Intel Rapid Storage Technology / iata_cd.exe 10.1.0.1008, najnowszy Catalyst od ATI i ustaw w Catalyst Control Center w PowerPlay opcję „maksymalny czas pracy akumulatora” zarówno dla baterii, jak i zasilacza [#8931798][#8984807][#8984373] W Windows wybierz plan „Zrównoważony”, wyłącz Power4Gear, a także hibernację i uśpienie, bo po wybudzeniu zwiechy wracały [#8931328][#8933379][#8930375] ASUS potwierdził, że problem jest znany i że aktualizacja sterowników powinna pomóc, ale później pojawiła się też informacja o konieczności wysyłki sprzętu do serwisu [#8917811][#8985704] Jeśli po tych zmianach nadal w logach masz iaStor/ATAPI i błędy CRC, wątek wskazuje już na usterkę płyty głównej/ścieżki zasilania i wtedy kończyło się to reworkiem płyty, wymianą dysku albo reklamacją [#8999188][#9022769][#9023058]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1471 10301918
    bercikzb
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    A no dzieje się tak ponieważ jeśli laptop nie potrzebuje 100 % mocy procesora to go skręca aby zaoszczędzić energii.
    Odnośnie problemów z tymi laptopami to pamiętam jak ktoś gdzieś pisał ,że takie problemy występują TYLKO i wyłącznie na XP.Na 7 działa wszystko bezproblemowo.Dajcie znać czy to prawda.
  • #1472 10313343
    HollowMen
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Nie prawda. Ja miałem XP, Viste i 7. A po bezczelnym stwierdzeniu pana z serwisu, że mi się wydaje i uroiłem sobie tą usterkę, przeprowadziłem również testy na Linuxie.
    Wysłałem laptopa ponowie na serwis (po uprzednim poinformowaniu mnie przez serwis, że zapłacę za przesyłkę, jeśli usterki nie będzie) i dodałem 5 stronicowe wypracowanie, ze wskazaniem co się zepsuło, oraz obszernym wykazem błędów, z różnych programów.
    Nie zgadniecie co się stało - znaleźli przyczynę usterki! Dolutowali kabel i przy okazji zepsuli USB, więc je wymienili i zwrócili lapka.

Dziś zawieszenia zdarzają się sporadycznie, ale USB się zwiesza (lol). Mnie już brak słów na to wszystko, więc się poddaję. Więcej ASUSA nie kupię i na pewno będę wychwalał tą firmę przy każdej okazji.

A na koniec dodam tylko, że w pudełku znalazłem raport z naprawy, ale nie swój, a jakiejś pani. Mam jej adres, imię, nazwisko, numer telefonu i email. Pan z infolinii stwierdził, że nic się nie stało, w końcu zdarza się.
  • #1473 10316833
    bercikzb
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Chyba gdzieś wcześniej w temacie było ,że zasilanie jest za słabe.Skoro brakuje mu prądu próbował ktoś jakoś go odciążyć np wymontować napęd optyczny ?
    Ja na Waszym miejscu napisał bym do siedziby firmy i załączył zdjęcia tego domowego sposobu naprawy (kablem)Wątpię ,że ktoś w ASUSIE wie ,że ich polscy serwisanci taką partyzantkę robią.Przecież jak ten lut odpadnie i coś zewrze to może lapka spalić!Myślę ,nawet ,że przy niekorzystnym zbiegu okoliczności mogło by to wywołać pożar.
  • #1475 10351495
    soberowy
    Poziom 13  
    Witam
    Na forum asusa poruszyłem temat wymiany dysku na szybszy ponieważ mój ma żałosne osiągi który mi dali po serwisie, jednak nikt nie kwapi się żeby udzielić mi odpowiedzi. Jak wiemy dla nich to bardzo niewygodny temat.
    Nie jestem aż takim znawcą komputerów wiec zapytam tutaj czy ktoś z Was wymienił w swoim laptopie dysk na szybszy konkretnie 7200obrotów.
    Dokładnie ten chciałbym kupić ----> http://allegro.pl/dysk-seagate-momentus-xt-500gb-ssd-hybrydowy-7200-i2029337875.html

I tu nasuwa się pytanie czy pływa główna go obsłuży i jeśli tak to czy wydajność będzie zauważalna?
    Druga sprawa, ponoć jeśli wsadzę dysk który pobiera więcej energii zwiechy mogą powrócić. Czy wówczas mógłbym liczyć na to że serwis wymieni mi płytę główną czy będę ponownie chcieli mi wcisnąć powolnego WDka?
  • #1476 10360447
    Czaras86
    Poziom 11  
    Swietne pytanie, przyłączam się... ktoś jest w stanie odpowiedzieć?
    Pozdr
  • #1477 10362662
    machlo1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    witam.

czy ktoś z kolegów może wrzucić dokładne fotki miejsc w które wlutowali się serwisanci Asusa?

byłbym wdzięczny za taką pomoc :)
  • #1478 10365742
    soberowy
    Poziom 13  
    Przeglądnij wątek, na początku tematu były umieszczane zdjęcia
  • #1479 10398627
    mixR
    Poziom 1  
    Wcześniej miałem problemy z zawieszaniem się x52j,pracował na 7,od nowego roku przeszłem na xp,od tej pory ani razu się nie zwiesił
  • #1480 10398770
    soberowy
    Poziom 13  
    pierwsze słyszę, ale nawet jakby się nie zawieszał to nie eliminuje to problemu, laptop jest wadliwy
  • #1481 10398873
    makalega
    Poziom 11  
    mixR napisał:
    Wcześniej miałem problemy z zawieszaniem się x52j,pracował na 7,od nowego roku przeszłem na xp,od tej pory ani razu się nie zwiesił

Zmiana systemu to nie jest żadne rozwiązanie, laptop ma działać z każdym systemem, np ja korzystam z Linuksa i jeśli bym miał tego laptopa to na pewno nie przesiadł bym się na Windowsa z takiego powodu. Więc bez problemu ma działać i z 7 tym bardziej że z takim systemem jest sprzedawany.
  • #1482 10427089
    sirdaniel
    Poziom 10  
    Czy ktoś z biosem wcześniejszym niż 212 może mi podać czy jest dostępna w BIOS opcja DISABLE HYPERTHREADING? Ja chcąc usunąć problemy wgrałem właśnie 212 i nie mam tej opcji, ale jak sobie przypominam oryginalnie coś w biosie było o hyperthreading, może ktoś podać jak ma? Z góry dzieki.
  • #1483 10437280
    elektrotechnika
    Poziom 1  
    witam jestem tu nowy ale mam podobny problem z tym laptopem mam go juz rok do wczoraj wieszanie bylo znosne ...postanowilem oddac go do naprawy ,zastanawiałem sie czy zwrocic go do sklepu w ktorym go kupowałem czy do serwisu asusa i trafilem na fajna stronke mysle ze moze sie przydac tym ktorzy nie wybrali serwisu
    http://www.komputerswiat.pl/poradniki/poradni...ja-czy-rekojmia-z-czego-lepiej-korzystac.aspx
  • #1484 10449838
    zxc30
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No to i ja się podzielę problemem.
    W zeszłym tygodniu wysłałem do serwisu nieszczęsnego X52je z powodu występowania zamrożeń/zawieszeń podczas normalnej pracy.
    Wczoraj przyszedł z powrotem i niestety nic pozytywnego nie zostało zrobione. Jak się wieszał tak dalej się wiesza. A nawet można powiedzieć, że jest gorzej.
    Pomimo aktualizacji wszystkich sterowników i patchowania systemu (W7 64-bit) problemy występują nadal.
    Oczywiście w raporcie naprawy "ARN/ECN rework" :)
    Jedyne co zrobili to po odkręceniu tylnej klapki widać, że jest dolutowany drucik (wyciągnięty z kabla UTP). Nie miałbym nic przeciwko takiemu rozwiązaniu gdyby laptop działał poprawnie.
    Teraz nagrałem filmik jak to wygląda podczas pracy i pismo im walnę, bo w zgłoszeniu serwisowym nie wiele można opisać (tylko 3 linijki) - pewnie specjalnie :). Chyba nie do końca chłopaki w serwisie wiedzieli w czym jest problem i zrobili jakąś standardową naprawę wg procedury, zamiast dogłębnie sprawdzić czy wszystko działa.
    Nawet chyba nie uruchomili do końca systemu i na nim nie zweryfikowali, bo jak laptop dostałem z serwisu to pierwsze uruchomienie i pokazało się kończenie konfiguracji systemu.
    Generalnie żenada - przecież mogli sprawdzić i popracować na systemie to od razu by zobaczyli, że problem występuje. Co to za serwis? Jakaś porażka.
  • #1485 10451135
    Lord_Hot
    Poziom 2  
    Dostałem tego lapka do zrobienia nie jestem fachowcem, jak poprzednicy przy otwieraniu firefoxa czy tez IE zawiesza się i nie da się nic z tym zrobić.

Ten problem da się ominą przez wyłączenie karty bezprzewodowej. Na kablu dział mi bez żadnych problem już przez godzinę.

Chciałbym aby ktoś z tym problemem sprawdził to rozwiązanie bo nie jestem pewien czy to jest antydotum.

Może trzeba zainstalować jakieś alternatywne sterowniki do karty bezprzewodowej?
    Bedę szukał jeszcze rozwiązania jak na coś natrafię podzielę się spostrzeżeniami.
  • #1486 10463993
    sirdaniel
    Poziom 10  
    Ja w swoim lapku zmieniłem chyba każdy sterownik na nowy. Najbardziej co odczułem to zmianę dźwięku po instalacji sterów do karty dźwiękowej. Jeśli chodzi o WIFi to najnowsze stery masz tutaj http://www.station-drivers.com/page/atheros.htm obecna wersja 9.2.1.470 WHQL. Jednakże, jak mnie się tylko wydaje, lepiej chodziła wersja jaką miałem zainstalowaną wcześniej, dziś powróciłem w menedzerze urządzeń do poprzedniej wersji. Okazała się nią być 9.2.0.427. Po dłuższym użytkowaniu powiem czy lepsza.
  • #1487 10528785
    zxc30
    Poziom 11  
    No i minęły dwa tygodnia jak oddałem drugi raz lapka do serwisu

Status : Waiting-[WB5] Wait for Repair\Test\Aging
    Dostałem też maila, że czekają na nową płytę główną - będą wymieniać.

Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
  • #1488 10555047
    sebass.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    ASUS X52j - BŁĄD ZAWIESZANIA POPRAWIONY

Laptop zawieszał mi się, po wgraniu dedykowanego drivera karty graficznej ze strony asusa.
    Na sterowniku VGA komp działał poprawnie.
    Metodą prób i błędów, doszedłem do wniosku, że błąd nie jest sprzętowy, tylko w oprogramowaniu.

Więc, odinstalowałem całe możliwe oprogramowanie od ATI, i zainstalowałem ręcznie sterownik. Sterownik który wykorzystałem, to ten sam, który był w paczce ściągniętej ze strony producenta ASUS. Czyli nie mam jakiegoś centrum zarządzania energią etc. i tak tego się nie używało, mam za to niezawieszającą się maszynkę. :)

----------------------------------
    roweryholenderskie.com.pl
  • #1489 10559073
    zxc30
    Poziom 11  
    sebass.pl napisał:

Laptop zawieszał mi się, po wgraniu dedykowanego drivera karty graficznej ze strony asusa.
    Na sterowniku VGA komp działał poprawnie....

Też to zauważyłem, ale podobnych zabiegach po jakimś czasie znowu zaczęło się krzaczyć.

Ale można powiedzieć, że w końcu jestem szczęśliwy.
    Dzisiaj bowiem dostałem z powrotem mojego lapka (po ponad dwóch tyodniach ponownego pobytu w serwisie).
    Po 4 godzinach ciężkich testów jak na razie wszystko w końcu działa jak należy.

Serwis wymienił płytę główną wraz z procesorem. Nie mam już przylutowanych dodatkowych kabelków, jak za pierwszym razem.

Mam nadzieję, że teraz lapek będzie mógł już być normalnie wykorzystywany :)
  • #1490 10576262
    zi0m3k
    Poziom 11  
    Ciekawe czy każdemu teraz wymieniają płytę.
  • #1491 10603968
    stefann22
    Poziom 12  
    Firma Asus Prawdopodobnie dolutowując kabelek tylko maskuje prawdziwy sposób naprawy,

Przy konkretnym obciązeniu laptopa programami typu furmark, karta grzeje sie tylko do okolo 60 C przed wysłaniem na serwis było ponad 70+ C
    dodatkowo dysk twardy został przestawiony w tryb maksymalnego oszczedzania energi, przynajmniej u mnie tak została "naprawiona usterka"

Co odbija sie na wydajnosci, czy probowal ktos odtwarzac filmy w 1080p u mnie wyraznie film klatkuje co przed naprawą nie miało miejsca.

Ponadto przy przestawianiu karty graficznej z "oszczedzanie energi" na "maksymalna wydajnosc jest tylko nieznaczna różnica.

Mozna tez zaobserwowac po wiatraku ze laptop chodzi ciszej tzn wiatrak nie wkreca sie na wyzsze obroty bo sprzet nie chodzi z pelną wydajnoscią, pomimo ustawienia maksymalna wydajnosc procesora jak i karty, wystarczy obciązyc sprzet konkretnie i obserwowac tem procesora jak i karty graficznej

ewidentnie naprawa polega na zmniejszeniu poboru energi przez karte a kabelek jest tylko przykrywką.

kabelek ma prawdopodobnie wymusic nizsze zapotrzebowanie karty na energie a nie dla dysku

karta wytrzymuje temp ponad 100 C a teraz grzeje sie tylko do max 62 C tyle udalo mi sie uzyskac po kilku godzinnym katowaniu karty furmakiem z max rozdzilka i detalami.

Pozdrawiam
  • #1492 10638771
    kubasxxx
    Poziom 2  
    Chcę wysłać lapka powiedzcie mi co najlepiej im napisać na kartce żeby powymieniali to co należy myślałem o czymś takim "laptop często się zawiesza na około 45 sekund, w grach, programach, podczas oglądania filmów i w innych aplikacjach, program Hd Tune w zakładce Health wskazuje niepoprawność parametrów Ultra DMA CRC error który to parametr rośnie z każdym kolejnym zawieszeniem się laptopa, częste blue screeny, bardzo mocno się grzeję. I jeszcze jedno pytanie nie mam licencji na windows przeinstalować go tylko czy wogóle usunąć z dysku i wysłać im pusty dysk z partycjami. Z góry dziękuję za odpowiedz
  • #1493 10652901
    zxc30
    Poziom 11  
    No minęły już 3 tygodnie intensywnego wykorzystywania lapka po naprawie i żadnych problemów. Także w moim przypadku naprawa polegająca na wymianie płyty głównej okazała się skuteczna. :)

Tak przy okazji dla chętnych - brakowało mi w tym modelu modułu Bluetooth. W serwisie chcieli za dołożenie osobnego modułu BT ponad 350 zł. Oryginalnie w tej serii jest to osobny moduł, który można zakupić za jakieś 50 zł i samemu montować, ale trzeba całą obudowę rozkręcać, bo złącze nie jest po zdejmowaną klapką. Co prawda za 20 zł można kupić BT podłączane do USB, ale zawsze to coś wystaje. :)
    Zaryzykowałem i zakupiłem nową kartę combo mini PCI Express (WiFi + BT), aby podmienić za tą co oryginalnie jest montowana (tylko WiFi).
    I pełny sukces, wszystko śmiga bez problemów. Karta combo Azurewave ściągnięta z USA kosztowała mnie niecałe 60 zł. I nie musiałem rozkręcać całej obudowy.
  • #1494 10659630
    MIM ELECTRONICS
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Czy macie może zawartość biosu odczytaną programatorem, chodzi mi co całość, nie o partiala. Plik xxx.bin Bardzo bym prosił. Mój email: mimelectronics(_at_)gmail.com. Zapłacę jeśli trzeba , bardzo zależy mi na tym pliku, pilne.
  • #1495 10667847
    Thedaro
    Poziom 2  
    Witam mam takie pytanko, czy jeśli otwierałem obudowę laptopa z tyłu i dołożyłem kostkę RAMu to czy w serwisie mi takiego laptopa przyjmą?
    z góry dzięki za pomoc
  • #1497 10670215
    michał3411_2007
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Tak przyjmą.
  • #1498 10672274
    Thedaro
    Poziom 2  
    A jeszcze jedno pytanko czy jeśli kolega na wadliwym laptopie ma nieoryginalny system i kilka filmów to czy lepiej usunąć zawartość i wysłać do serisu czysty laptop czy zostawić tak jak jest?
  • #1499 10672596
    stefann22
    Poziom 12  
    kolego sprobuj sterownikow tych co podalem linka, u kolegi to rozwiązało problem zawieszania sie, sterowniki sa z tego miesiaca :) i daj znac czy pomoglo.
  • #1500 10672617
    Thedaro
    Poziom 2  
    Już próbowałem i żadnych efektów...żeby oglądać film to muszę go najpierw skopiować na pendriva i z niego odtwarzać wtedy się nie zawiesza a o grach typu World of Tank mogę zapomnieć jak i oglądnie filmów prosto z dysku, zawiesza się od razu.

Dalej proszę o odpowiedź na poprzednie pytanie, dodam że laptopa kupiłem w komputroniku bez wgranego systemu operacyjnego.

"czy jeśli kolega na wadliwym laptopie ma nieoryginalny system i kilka filmów to czy lepiej usunąć zawartość i wysłać do serisu czysty laptop czy zostawić tak jak jest?"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy laptopów ASUS X52J i K52J zgłaszają problemy z zawieszaniem się systemu operacyjnego Windows 7, szczególnie po instalacji sterowników graficznych ATI Radeon HD 5470. Problemy te objawiają się zwiechami trwającymi od 30 do 60 sekund, co znacząco utrudnia korzystanie z urządzenia. Wiele osób próbowało różnych rozwiązań, takich jak zmiana ustawień zasilania w CCC (Catalyst Control Center) na maksymalną wydajność akumulatora oraz aktualizacja sterowników chipsetu i grafiki, jednak nie zawsze przynosiło to oczekiwane rezultaty. Użytkownicy zauważyli, że problemy mogą być związane z wadliwymi komponentami, w tym z dyskiem twardym i płytą główną. Wiele osób zdecydowało się na wysłanie laptopów do serwisu, gdzie przeprowadzane są naprawy, w tym wymiana płyty głównej. W przypadku braku poprawy, użytkownicy rozważają zwrot sprzętu lub wymianę na inny model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA