Odpowiedź do postu kreslarza. Witam. Tyle to mniej więcej wiem, lecz chcę wiedzieć więcej, najlepiej zgodnie z jakimiś przepisami. Jeżeli bowiem jak w wariancie A wylot spalin z kotła kondensacyjnego może być wypuszczony tylko ponad daszek poniżej dachu domu, mam spory wybór kotłów 24kW i problem rozwiązany. Niestety, Termet nie wchodzi w grę bo go nikt w Sosnowcu nie serwisuje ... Wariant B jest chyba dużo droższy o ile oczywiście jest możliwy. Wariant C to rura przez ścianę, możliwa do 21kW. Czego? Mocy z tabliczki znamionowej (prawdopodobnie), czy ustawionej mocy CO? Chyba są na tym forum specjaliści też od kominów

Kominiarze z reguły żądają najdroższych systemów i chciałbym mieć jakieś argumenty w rozmowie z nimi. Zresztą będę miał projektanta ale też wolę mieć różne pomysły w rozmowie z nim.
Załączam nieudolny szkic problemu.
Dodano po 18 [minuty]: Witam. Jak już pisałem będę miał projektanta, ZG doprowadzi mi gaz do zaworu w skrzynce na ogrodzeniu, od skrzynki do kotłowni musi być projekt instalacji, również projekt kotłowni. Warunki już mam, teraz zapoznaję się z problemami jakie muszę pokonać. I tak wybrałem pomieszczenie na kotłownię, wiem że musi ono mieć wentylację (okienko nie wystarczy?), kocioł chciałbym najchętniej kondensacyjny (praktycznie całą zimę mam temperaturę na kotle węglowym 40-50st i jest b. ciepło więc podejrzewam że aluminiowe grzejniki były przewymiarowane - tak niska temperatura jest skutkiem wieloletniej złej obsługi kotła przez poprzedniego właściciela, co skutkuje 3mm rdzą w całym jego wnętrzu i niemożnością uzyskania wyższych temperatur, ale ten ostatni sezon nie będę się przejmował). Stąd też podejrzewam że kominiarz nie będzie miał wiele roboty, najwyżej odbiór jakiejś kratki wentylacyjnej jeżeli będzie ona potrzebna. Wylot komina projektant mi ustali gdzie będę chciał stąd wolę mieć jakąś wiedzę na ten temat. Ponadto dzięki za informację że to projektant odbiera kocioł, ale nie mogę liczyć na to że zamontuję kocioł 24kW ustawiony na 21kW CO i dostanę pieczątkę lub jej nie dostanę.