logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę podłączyć piekarnik 3,3kW do instalacji jednofazowej 1,5mm2?

MiczelDMS 31 Gru 2010 07:56 1484 3
REKLAMA
  • #1 8937927
    MiczelDMS
    Poziom 2  
    Witam.
    Prosze o pomoc bo jestem początkujący w sprawach elektrycznych i instalacyjnych.
    kupiłem piekarnik elektryczny o mocy przyłączyniowej 3,3 kW 230V. W mieszkaniu mam instalacje jednofazową i przewody 1,5mm2, trzy bezpieczniki każdy 20A.
    Pytanie czy moę podłączyc taki piekarnik do gniazdka przy takiej instalacji? na informacji od producęta napisano iż nie jest wymagane podłączenie trójfazowe.
    Czy piekarnik powinien być podłaczony do osobnego gniazda? dodam że na jednym bezpieczniku poza piekarnikiem ma być podłączona lodówka i zmywarka.
    Proszę o pomoc i proste wyjaśnienia.
    pozdrawiam
    MiczelDMS
  • REKLAMA
  • #2 8937941
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Do piekarnika powinien być osobny obwód przewody min 2,5mm2 a najlepiej 4mm2 z zabezpieczeniem 16A. Pobór prądu przez sam piekarnik to ok 15A. Podłączenie do istniejącej instalacji może spowodować jej uszkodzenie.
  • REKLAMA
  • #3 8937947
    MiczelDMS
    Poziom 2  
    czyli piekarnik pod osobny bezpiecznik podłaczyć czy może byc ze zmywarką i lodówką?
    Bo przewód zmienić to nie problem.
  • #4 8937990
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3226
    Niestety ewidentny brak wiedzy autora tematu zmusza mnie do zamknięcia i usunięcia wątku. Regulamin 8.1, z prądem nie żartów.
REKLAMA