logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć piekarnik 3,3 kW i zmywarkę 2,3 kW do instalacji elektrycznej?

nitka1 23 Lut 2009 23:52 5493 2
REKLAMA
  • #1 6195795
    nitka1
    Poziom 11  
    Witam. Jestem w trakcie remontu kuchni. Mam zamiar podłączyć po remoncie nowy piekarnik elektryczny 3,3 kW i zmywarkę 2,3KW. No i po przeglądzie instalacji w kuchni okazuje się , że przewody biegnące do gniazd to 1,5mm2!!!W związku z dużym poborem wymienionych urządzeń chcę doprowadzić z tablicy dodatkowe zasilanie dla tych urządzeń przewodem 2,5mm2. Gniazdka będą 2. W jednym mikrofala i piekarnik - drugie zmywarka i lodówka. W związku z tym pytanie. Czy ciągnąć 2 osobne przewody 2,5mm2 od tablicy (po jednym na gniazdo) zabezpieczone osobnymi bezpiecznikami? Czy np. pociągnąć 1 przewód 4mm2 do kuchni a tam rozdzielić go w puszce na 2 przewody po 2,5mm2. Jak będzie lepiej i zgodnie z zasadami? Pozdrawiam i dziękuję za odp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6197743
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Tak. Dwa przewody 3x2.5 mm2.

Ale j bym polemizował nad tym rozwiązaniem (tzn. o ilość obwodów).
    Lepiej było by, gdyby zmywarka miała swój obwód, piekarnik też swój. Mikrofala powinna być na swoim obwodzie, aczkolwiek mogła by być na obwodzie pozostałych gniazd kuchennych razem z lodówką.

Pamiętaj, gniazda od urządzeń nie mogą być schowane za nimi, ale np. w szafce obok.
  • #3 6198026
    nitka1
    Poziom 11  
    jasne! tak właśnie zrobię! Pozdrawiam
REKLAMA