Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkkrzysiekk09 napisał:Czy mogę podłączyć tak instalacje
Lodówka - zmywarka - piekarnik Moc 2,3 kW
kkrzysiekk09 napisał:Jedynym mankamentem będzie to, że jak będziesz używał jednocześnie zmywarki i piekarnika to wyłączy bezpiecznik 16 A (wyłączy się to włączysz).Czy mogę podłączyć tak instalacje
Pawelelemonter napisał:Nie opowiadaj bajek.Jeżeli będą na jednym obwodzie ciągle i eska często będzie na granicy przeciążenia to szybciej się zużyje i może się uszkodzić nie wyłączając na czas obwodu
CYRUS2 napisał:Jeżeli często będzie ta graniczna wartość przekraczana to nie sądzę żeby długo popracował. Tym bardziej, że to konkretne obciążenia, a to właśnie awaria piekarnika czy jego połączeń jest jedną z najczęstszych. Tutaj mówimy jeszcze o zmywarce plus urządzenia podłączone do gniazdka nad blatem, które akurat w kuchni też potrafią pobierać 1 - 2 kW. Pozostaje jeszcze sama jakość eski. Jeżeli nie ma wyboru, to cóż, zrobić jak najlepiej, na jak najlepszym osprzęcie i kontrolować często. Piekarnik też umieścić najlepiej na początku łańcucha połączeń. Ale jak jest wybór to nie ma co się zastanawiać tylko zrobić trzeba dodatkowe obwody także dla lodówki.Pawelelemonter napisał:Nie opowiadaj bajek.Jeżeli będą na jednym obwodzie ciągle i eska często będzie na granicy przeciążenia to szybciej się zużyje i może się uszkodzić nie wyłączając na czas obwodu
Bezpiecznik jest od tego, żeby pracować przez nieograniczony czas ze znamionowym prądem.
Pawelelemonter napisał:Jaką bajke jeszcze wymyślisz ?Pozostaje jeszcze sama jakość eski.
Pawelelemonter napisał:Podaj krytria i sposób kontrolowania s-ki.jeżeli nie ma wyboru, to cóż, zrobić jak najlepiej, na jak najlepszym osprzęcie i kontrolować często.
Pawelelemonter napisał:To nie zmieni prądu płynącego przez bezpiecznik.Piekarnik też umieścić najlepiej na początku łańcucha połączeń. .
Pawelelemonter napisał:Z doświadczenia wiem że eski notorycznie przeciążane wyłączają za lada ich dotknięciem i znacznie poniżej ich prądów na jakie są skonstruowane.eska często będzie na granicy przeciążenia, to szybciej się zużyje i może się uszkodzić nie wyłączając na czas obwodu,
kkrzysiekk09 napisał:Niestety, dodanie osobnego obwodu w obecnej chwili sprawia pewne trudności, ale wciąż jest to możliwe.
kkrzysiekk09 napisał:Zrezygnowałem z podgrzewacza nr 3 , ale coraz bardziej przekonuje cię mnie do dodania dodatkowego kabla. Choć mam już tego dość.
Więc jak najlepiej to podłączyć to co teraz mam to podłączam lodówkę i zmywarkę a na dodatkowym kablu podłącze piekarnik i podgrzewacz.
Co o tym myślicie.
beam_beer napisał:Popieram. Jak jesteś na etapie remontu to jak najbardziej dokładaj nowe obwody, oszczędności są tu nie na miejscu. Tym bardziej że to nie będą jakieś ogromne-gigantyczne wydatki.Przydziadujesz - będziesz żałował, tym bardziej, że jesteś na etapie remontu.
kkrzysiekk09 napisał:Ty się nie zastanawiaj, i dołóż nawet więcej niż w tej chwili potrzeba.ale coraz bardziej przekonuje cię mnie do dodania dodatkowego kabla.
Pan.Kropa napisał:Ty się nie zastanawiaj, i dołóż nawet więcej niż w tej chwili potrzeba.
kkrzysiekk09 napisał:Zrezygnowałem z podgrzewacza nr 3 , ale coraz bardziej przekonuje cię mnie do dodania dodatkowego kabla. Choć mam już tego dość.
Więc jak najlepiej to podłączyć to co teraz mam to podłączam lodówkę i zmywarkę a na dodatkowym kablu podłącze piekarnik i podgrzewacz.
Co o tym myślicie.
qropatwa napisał:A nawet powiem więcej, wymień od razu rozdzielnicę na większą.
Ktoś_tam napisał:(...)Od biedy zawsze można zrezygnować z tego gniazda co jest w rozdzielnicy, które o ile jest używane to być może raz na kilka lat.
Ktoś_tam napisał:(...) najlepsza rada z umiejętnościami autora jest część rady z postu #3 (od 3 zdania) jako jedyna obecnie zaznaczona jako pomocna aby zostawić wszystko jak jest i albo będzie działało bez problemu albo będzie wyzwalać zabezpieczenie.
Moderowany przez Topolski Mirosław:Pkt.4 zasady ogólne: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3663880.html
Nie krzycz .
kkrzysiekk09 napisał:jak będzie wszystko działać jednocześnie
- Piecyk o mocy 2.3 kW i zmywarka 1.8 kW to już możliwość wywalenia bezpiecznika a to nie koniec sprzętu co musi być podpięte.
Ktoś_tam napisał:Sprawdź najpierw w instrukcji obsługi tego podgrzewacza sposób montażu. To powinno zweryfikować twoje chciejstwo i wyobrażenia. Weź jeszcze zrób sobie bilans mocy co może być jednocześnie włączone z tym podgrzewaczem w całym mieszkaniu i porównaj to z zabezpieczeniem przedlicznikowm.
Dla szacunków możesz przyjąć że 1A odpowiada max 230W.