logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307- montaż uniwersalnego sterownika zamka centralne w drzwiach

glowa44 09 Sty 2011 23:33 67065 54
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć uniwersalny sterownik centralnego zamka w Peugeot 307 z 2002 roku, aby działał z pilotem i bez ingerencji w alarm?

W Peugeot 307 centralny zamek jest sterowany masą, więc uniwersalny sterownik trzeba wpiąć w sygnały zamykania/otwierania albo w przewody siłownika drzwi kierowcy, a nie podłączać go „na ślepo” do jednego kabla [#13171526] Jedna z podanych konfiguracji to zamykanie na niebieskim przewodzie przycisku i otwieranie na szarym przewodzie białego złącza BSI, również masą [#8999884] Inny sprawdzony montaż dla 307 HB 2001/2002 to przewody w drzwiach kierowcy: ciemnozielony jako otwieranie i brązowy jako zamykanie, z wstawioną diodą prostowniczą w kierunku do brązowego; centralkę można umieścić w drzwiach i doprowadzić plus z BSI [#17363557] Jeśli chcesz podłączyć się przy BSI, podawano też czarne złącze 10-pin pin 3 dla zamykania oraz białe 40-pin pin 27 dla otwierania [#18036314] Przy poprawnym podłączeniu działa fabryczne mruganie kierunkowskazów i nie pojawia się problem z klapą bagażnika, choć w jednym opisie trzeba było zamienić pary przewodów w samej centralce (biały/biało-czarny oraz pomarańczowy/pomarańczowo-czarny) [#17586809]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 13170759
    mery5
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Jeśli dobrze prześledziłem temat nikt nie wyjaśnił dlaczego nie można się podłączyć klasycznie do przewodów z siłownika 6212 i 622A(H) i sterować masą. Do czego służy w siłowniku styk od którego odchodzi przewód 6214.
  • REKLAMA
  • #32 13171526
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Jak już to plusem bo BSI w stanie spoczynku zwiera silniki do masy.
    Po drugie poćwicz na aucie to się wszystkiego dowiesz.
    Jest to jedyne poprawnie działające sterowanie (podłaczenie pod przycisk i BSI)
  • #33 17281690
    adamesce
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Witam.
    Odświeżam stary wątek ale podobnie jak wszyscy chciałbym założyć coś uniwersalnego. Nie mam wogóle pilota, centralny jest oryginalny.
    Zastanawiałem się jeszcze czy jest jakaś opcja aby wyłapać przewody od siłownika z drzwi kierowcy, on będzie miał dwa stany i wpiąć się w te przewody? Czy ma to szansę działać i czy w tym wypadku byłoby to sterowanie + czy masą? Druga sprawa czy w tym połaczeniu wypadało by zastosować diody zaporowe przed nową centralką aby nie wyzwalać impulsu z wkładki i przycisku na nową centralkę?
  • #34 17282512
    gemiel
    Poziom 25  
    Ocena: 302
    Czwarty wpis w tym temacie (użytkownik carrier). Jest tam schemat podłączenia uniwersalnej centralki. Na wszelki wypadek zamieszczam mój schemat.
  • REKLAMA
  • #35 17363557
    Igi12
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich.

Wiec ,moi drodzy jestem laikiem w elektryce samochodowej , ale po spedzeniu kilku dni na teorii i potem dzien na praktyce udalo sie cos splodzic.Mam 307 hb. z 2001 roku 1.6 16v i najlatwiej wpiac sie w przewody w drzwiach kierowcy Kable ciemno zielony (jest jeszcze jasno zielony) i brazowy(najlatwiej je znaleźć przy kostce od zamka). Pomiedzy nie wstawilem diode prostownicza w kierunku do brazowego i odpowiednie kable od uniwersalnej centralki.Domykanie szyb niestety trzeba osobno zrobic.Całą centralke umiescilem w drzwiach doprowadzajac plus z BSI .kierunkowskazy jak i wewnetrzny guzik zamykania działają jak fabryczne.Mysla,że jasno całość przedstawilem.Pozdrawiam
    Dodam tylko ,ze uniwersalny kupilem z dedykowanymi pilotami ,przelozylem grot i śmiga.STEROWANIE MASĄ OCZYWISCIE
  • #36 17489621
    Haroldek
    Poziom 7  
    Sorki panowie, ale coś mi nie wyszło z postem. Ja mogę powiedzieć że po ciężkiej przeprawie z moim autem tj. Peugeot 307 SW 2,0 B 136 km w którym za nic nie mogłem podłączyć sterownika carprotect bx10 w końcu się udało, ale jedynie połowicznie, ponieważ w dalszym ciągu nie mogę znaleźć kabli od kierunkowskazów. Natomiast jeśli chodzi o podłączenie to u mnie wygląda to tak: jasno-zielony przewód w kostce drzwi połączyłem z otwieraniem w sterowniku, niebieski kabelek z przycisku do zamykania drzwi od środka z zamykaniem ze sterownika. Żółto czarny oraz żółty do masy. Wszystko działa bez problemów. Przeswietlilem wszystkie przewody idące w wiązce po lewej stronie przy podłodze i nic. Na żadnym z nich nie ma przerywanego napięcia z przekaźnika. Nie mam pojęcia jak to podłączyć. Jeśli ktoś takowe ma to proszę mnie oświecić.
  • REKLAMA
  • #37 17489820
    Igi12
    Poziom 2  
    Moze troche jasniej "u mnie nie dziala po"???

Dodano po 22 [minuty]:

Sprawdz dobrze, gdzie podpioles +,bo 307 mają to do siebie ze odcinaja niektore zasilanie dopiero po paru minutach od zamkniecia auta i po otwarciu tak samo jak nie przekrecisz stacyjki.Radio i zapalniczka odpada musi byc z BSI lub bezposrednio z aku.
  • #38 17492967
    Igi12
    Poziom 2  
    Wszystko bedzie smigac pod jednym malym warunkiem.
    W mojej 307 zamykanie jest na jednym przewodzie natomiast otwieranie jest na zwarciu 2 przewodow zamykania i otwierania,dlatego jest potrzebna dioda prostownicza zeby przepuszczala sygnal w jednym kierunku .Z dolozonej centralki podpinasz odpowiednio przewody wstawiajac pomiedzy diode .Wszysko jest w drzwiach .kierunkow nie podpinalem i w guzik na desce tez nie.Jedynie zasilanie z BSI pociągłem do wnetrz drzwi.Wszystko chodzi jak fabryczne.Jaki masz rocznik swojej 307?
  • REKLAMA
  • #39 17495193
    Haroldek
    Poziom 7  
    2002 rok. U mnie za cholerę nie dało rady znaleźć przewodu od zamykania w drzwiach. Wszystkie kable sprawdzałem kilkukrotnie na różne sposoby. W końcu przeciąłem po kolei i sprawdzałem różne kombinacje ale bez powodzenia. Działało jedynie otwieranie przy zetknięciu jasnozielonego kabelka z masą. Dopiero kiedy podpiąłem się pod przełącznik zamykania od środka to poszło. Najbardziej irytuje mnie sprawa z podłączeniem się do kierunków. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiednich kabli.
  • #40 17497337
    gemiel
    Poziom 25  
    Ocena: 302
    Kierunkowskazów szukaj w czarnym 16 polowym wtyku w BSI. Piny 2 i 10.
  • #41 17499314
    Haroldek
    Poziom 7  
    Przeswietlilem ów kostkę co kolega mówił i niestety nie ma tam sygnału na kierunki. Napięcie owszem jest.
  • #42 17510691
    Megi2014
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z podłączeniem uniwersalnej centralki centralnego zamka w mojej 307 kombi z 2002 roku. I tu prośba do Igi12 - czy możesz zamieścić jakąś fotkę Twoich podłączeń? Podejrzewam że okablowanie drzwi mam identyczne z Twoim. Jeśli nie fotkę to jakiś schemat ze wskazaniem konkretnych pinów na kostce w drzwiach. Ciąłeś przewody czy się w nie wpinałeś? Z góry dziękuję :).
  • #43 17511525
    Igi12
    Poziom 2  
    Fotki niestety nie dam rady ,bo musialbym wszystko rozebrac.
    Pinow tez nie podam ,bo do kostki sie nie dobieralem.
    Milem neonowke podpietą i na otwartych drzwiach lecz zaryglowanym zamku przekrecajac zamek kluczykiem sprawdzalem ktore przewody sa od zamykania i otwierania.
    Nie przecinajac tych przewodow wlutowalem sie w nie laczac je diodą pracowniczą .Dziala jak fabryczny BSI to interpretuje jako otwieranie z kluczyka a za drugim przycisnieciem to i trabitko sie odzywa.Megi2014 prosze na priv napisac bedzie łatwej.Zaznaczam ,że jestem laikiem w tej dziedzinie i wszystko robilem metodą prób i błędów
  • #44 17586809
    Megi2014
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    W końcu sobie poradziłem. Zastosowałem rozwiązanie z postu #34. Jedyna zmiana jaką musiałem zrobić to zamiana miejscami przewodów białego i biało-czarnego oraz pomarańczowego i pomarańczowo-czarnego. Biały i pomarańczowy podłączyłem do rozciętego szarego (z pinu 15), a biało-czarny i pomarańczowo-czarny do rozciętego czerwonego (z pinu 13). Może to kwestia sterownika innego producenta, ale w moim przypadku podłączenie zgodne z postem #34 skutkowało zamykaniem samochodu po naciśnięciu przycisku otwierania na pilocie i otwieraniem po naciśnięciu przycisku zamykania. Warto dodać, że światła kierunkowskazów mrugają tak jak trzeba, beż żadnych dodatkowych kombinacji, tak jak przy otwieraniu i zamykaniu "z kluczyka" przed zainstalowaniem sterownika. Po zamknięciu z pilota klapa bagażnika również się zamyka - stycznik klapy nie jest aktywny. Montowałem sterownik uniwersalny KE-14 VERTEX w Peugeot 307 kombi z 2002 r. (benzyna 1.6 16v). Dzięki za pomoc :).
  • #45 18031772
    xbluesky
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Podpinam się, czy mógłby ktoś mi w bardzo prosty sposób podpowiedzieć jak podpiąć uniwersalną centrale np.pod jakie kable i gdzie w jakiś prostszy sposób niż pod bsi

Moderowany przez CameR:

carrier napisał:
    podłącz tak

Nie ma prostszego sposobu.
    Reg. 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

• #46 18036314
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #47 18272321
    Bliznowaty
    Poziom 6  
    Ocena: 15
    [quote="luknk"] mam pytanie mam problem z centralnym zamkiem kupiłem auto ktoś powiedział że bsi dałem do elektryka kupił bsi po numerach zgrał i zaczęło działać centralny ok ale szyby przestały się otwierać mygaly kontrolki i nie działała temperatura zewnętrzna a mechanik zaczął mi wmawiać że zrobił dobrze że szyby pewnie nie działały i mogę teraz mu wmawiać co chcę to mówię podłącz pan stare bsi i zobaczymy podłączył szyby zaczęły działać temperatura też oddał mi 600 zł i na tym się skończyło mam dalej stare bsi i nie działa mi centralny zamek co może byc myślałem czy jak domulie uniwersalny centralny cze będzie mi działać zamykanie
  • #48 18272664
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1047
    pewnie to bsi też nie było całkiem ok skoro w oryginale nie działał centralny a w nowym działał ale inne rzeczy nie (zakładając że przepisał wszystkie ustawienia poprawnie ze starego bsi), takie ryzyko jak kupuje się używane części :). Rozumiem że cena nowego bsi zaporowa.
  • #49 18290553
    andrew_77
    Poziom 11  
    Witam. Podpinam się w temacie z następującym pytaniem/problemem:
    Mam przycisk ryglowania się od środka. Niestety przycisk ten po ponownym naciśnięciu otwiera drzwi. Niebieska migająca dioda potwierdzająca zamknięcie jest niewidoczna w słońcu, a odgłos zamykania brzmi tak samo jak otwieranie. Z jakiegoś powodu nie da się aktywować automatycznego ryglowania po ruszeniu.
    Czy jest opcja wyprowadzić jakiś przycisk (skąd?), który by tylko zamykał mnie od środka, a naciśnięty ponownie NIE otworzy drzwi?
    Peugeot 307, 2003r.
  • #50 18291286
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3251
    andrew_77 napisał:
    Czy jest opcja wyprowadzić jakiś przycisk (skąd?), który by tylko zamykał mnie od środka, a naciśnięty ponownie NIE otworzy drzwi?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1876062.html#8992438
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1876062-30.html#17282512

Użyj tylko podłączenia linii "zamykanie"
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #51 18466024
    shuzzly
    Poziom 14  
    Ocena: 65
    Witam
    Ja to mam inny problem. Po zakupie Pug'a z pilota zamykało i otwierało tylko troje drzwi z wyjątkiem drzwi kierowcy, zamykało i otwierało z kluczyka. Postanowiłem sprawdzić o co kaman, więc zdjąłem tapicerke i ku oczom, obcięte wszystkie kable.
    Po podłączeniu ich w swoje miejsce kolorami, teraz z pilota zamyka wszystkie a otwiera tylko tylne. A klapa bagażnika otwarte cały czas.
    W czym problem, gdzie szukać przyczyny?
    Centralka w aucie to Vertex KE14.
  • #52 19539913
    mar.wo
    Poziom 15  
    Ocena: 81
    gemiel napisał:
    Czwarty wpis w tym temacie (użytkownik carrier). Jest tam schemat podłączenia uniwersalnej centralki. Na wszelki wypadek zamieszczam mój schemat.

Działa wg zamieszczonego schematu, szacun dla autora, dziękuję bardzo.

307 SW 2003, 1.6 BSI Valeo J0XX
  • #53 19540150
    shuzzly
    Poziom 14  
    U mnie tak zadziałał

Pug 307 1.6 16V HB 2001
  • #54 19540190
    andrew_77
    Poziom 11  
    shuzzly napisał:
    ... Po podłączeniu ich w swoje miejsce kolorami...

A czy masz tam dwa kable tego samego koloru? Jeżeli tak, to patrz na numery na nich nadrukowane.
  • #55 19540203
    shuzzly
    Poziom 14  
    Nie nie są tego samego koloru, to zdjęcie tak odzwierciedla. Ale mimo to nie patrzyłem na kolory a na nr pinów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu uniwersalnego sterownika zamka centralnego w Peugeot 307 z 2002 roku, który nie posiada pilota. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami i schematami podłączenia, wskazując na różne metody podłączenia do przewodów siłownika w drzwiach kierowcy. Wiele osób sugerowało użycie diod do separacji sygnałów oraz podłączenie do odpowiednich przewodów w BSI, aby uniknąć problemów z synchronizacją. Pojawiły się również pytania dotyczące lokalizacji przewodów oraz problemów z działaniem centralnego zamka po podłączeniu. Użytkownicy wymieniali się schematami oraz wskazówkami, jak poprawnie zrealizować instalację, aby działała zarówno z kluczyka, jak i z pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA