logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf II 1.6 '92 - niebieski przewód od alternatora, gdzie podłączyć?

revolver.911 10 Sty 2011 12:38 7108 8
REKLAMA
  • #1 8985634
    revolver.911
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Odpaliłem dziś auto (Golf II 1.6 '92), ale po krótkiej jeździe zgasło i odmówiło dalszej współpracy. Po zajrzeniu pod maskę zwisał jeden cienki, niebieski kabelek. Idzie od alternatora, ale za nic nie mogę znaleźć skąd się wypiął drugi koniec. Pilnie proszę o pomoc.

Golf II 1.6 '92 - niebieski przewód od alternatora, gdzie podłączyć? Golf II 1.6 '92 - niebieski przewód od alternatora, gdzie podłączyć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8985748
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1037
    To wzbudzenie alternatora - powinien iść dalej do kabiny. Należy odnaleźć dalszy ciąg, połączyć i zaizolować.
    Teraz nie świeci kontrolka od ładowania przy starcie, prawda? A na starcie powinna.
  • REKLAMA
  • #3 8985902
    revolver.911
    Poziom 10  
    Pytanie tylko gdzie szukać tego dalszego ciągu. Dowiedziałem się, że powinien być wpięty do wiązki świateł przednich. Kłopot w tym, że ich tam trochę jest i nie wiem skąd konkretnie się wypiął. Mógłbyś mi wskazać to miejsce na fotce...?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8985950
    PiotrekpPl123
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Witam.
    Tak jak kolega wyżej napisał. Przewód ten powinien iść od alternatora z zacisku D+ a z drugiej strony łączyć się w tej białej kostce co jest koło klemy. Jak widzę na zdjęciu tam też wystaje niebieski kabelek. Po podłączeniu powinna na desce rozdzielczej świecić się czerwona lampka od ładowania.

Dodano po 1 [minuty]:

Na pewno nie do wiązki świateł. Sprawdź tak jak ci napisałem i poinformuj o efekcie (czy zapaliła się kontrolka).
  • #5 8986175
    revolver.911
    Poziom 10  
    Sytuacja rozwiązana :) Po zajrzeniu do tej plastikowej kostki, wyleciał zacisk (szczęście, że się nie zgubił podczas jazdy), z którego owy przewód się wysunął. Dioda od akumulatora po przekręceniu kluczyka świeci, więc wszystko gra.
    Dzięki panowie.

• REKLAMA
  • #6 8986495
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1037
    Wróciłem właśnie do domu, cieszę się że wszystko O.K.!
    Pozdrawiam i szeeerokiej drogi!
  • #7 8987093
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3490
    Nie katuj tak tego silnika, trochę więcej gazu. :D Przy większych obrotach alternator sam by się wzbudził.
  • #8 8987162
    revolver.911
    Poziom 10  
    ociz napisał:
    Nie katuj tak tego silnika, trochę więcej gazu. :D Przy większych obrotach alternator sam by się wzbudził.

W tym rzecz, że on mi ściągnął prąd podczas postoju, w najgorszym możliwym miejscu - w pierwszym rzędzie przed sygnalizacją świetlną ;)
  • #9 8988404
    PiotrekpPl123
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    ociz napisał:

Z tym samowzbudzaniem się alternatora bez kontrolki można się zdziwić:) Podczas normalnej pracy we wirniku powstaje tzw. magnetyzm szczątkowy (wirnik się magnesuje). Gdy samochód stoi nie używany przez dłuższy czas wirnik potrafi się rozmagnesować i wówczas jeśli nie ma kontrolki nawet gazowanie silnika może nie pomóc:) Miałem kiedyś taki przypadek.
    No ale dość teorii grunt że auto naprawione:)
    Szerokości:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z Golfem II 1.6 z 1992 roku, który zgasł podczas jazdy. Po sprawdzeniu pod maską odkrył, że niebieski przewód od alternatora się wypiął. Użytkownicy forum wskazali, że przewód ten jest przewodem wzbudzenia alternatora, który powinien być podłączony do białej kostki obok klemy. Po odnalezieniu i podłączeniu przewodu, kontrolka ładowania na desce rozdzielczej zaczęła świecić, co potwierdziło rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA