Witam .Tak jak w temacie :w wielu nowych alternatorach do diesli,ale czy tylko ,spotyka się sprzęgiełko w kole pasowym.Jaki jest cel tego urządzenia?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamjawiczka napisał:Sprzęgiełko w kole pasowym alternatora ma zadanie wytłumić i uciszyć drgania paska wieloklinowego, powstałe przez montaż koła dwumasowego na wale korbowym.
jawiczka napisał:Sprzęgiełko w kole pasowym alternatora ma zadanie wytłumić i uciszyć drgania paska wieloklinowego, powstałe przez montaż koła dwumasowego na wale korbowym.
panam napisał:a moim zdaniem większość z nas ma rację , chodzi o telepanie paska, a z kąd te telepanie się bięże, z różnego obciążenia alternatora w samochodach które mają kupe odbiorników o dużym poborze prądu,
georgesgr napisał:\
Kolo dwumasowe i elastyczne kolo pasowe sa stosowane dla uwolnienia walu korbowego (a nie dla tlumienia drgan), aby mogl on swobodnie przyspieszac po kazdym zaplonie. To przyspieszenie jest mierzone i analizowane w celu korekcji dawki oddzielnie na kazdym cylindrze. Powoduje ono jednak "telepanie" paska z powodu duzej bezwladnosci wirnikow maszyn nim napedzanych. W dodatku, ta bezwladnosc wytlumia przyspieszenia walu. Stad "odsprzezenie" przynajmniej alternatora.
Pozdrawiam, Georges
mpietras napisał:Silnik elektryczny + napinacz mimośrodowy. Co do intensywności szarpnięć podrabiaste koło ze sprzęgłem za tym stole wytrzymuje ok. 25h pracy więc w samochodzie byłoby jeszcze mniej a jednak podróbki są produkowane i ludzie na nich jeżdżą dłużej niż 25h. Dla porównania oryginał po 300h testów nie nosi śladów zużycia
robokop napisał:Ale żeś wymyślił. Przecież to sprzęgło z kołem dwumasowym ma wytłumić drgania silnika diesla, dodatkowo do wytłumienia drgań paska w większość samochodów masz wulkanizowane koło pasowe.