cykad wrote: Udało mi się zrobić tak że czujka wyłaczy czuwanie systemu ale nie wyłączy alarmu kiedy juz zostanie wzbudzony.
Trzeba ustawić czujkę na NO a zasilać ją z wyjścia skonfigurowanego na "zasilanie w czuwaniu" I to jest rozwiązanie problemu.
Witam
Czy jesteś pewny, że to rozwiązuje problem. Ja posiadam centrale Integra i tam ustawienie zasilania w czuwaniu nie ma nic wspólnego z tym czy alarm jest czy nie włączony.
A teraz jak ja mam to u siebie zrobione na centrali Integra
Założenia
1) blokujemy wychodząc z domu całość
Wszystkie szujki zgłaszają alarm (razem z tą, która będzie rozbrajała przy nie pełnym czuwaniu)
2) blokujemy tyko dół zostając na górze
tylko jedna czujka odblokowuje alarm i tylko wtedy gdy czuwanie jest "nie pełne" i gdy nie ma wzbudzonego alarmu
Numery wejść i wyjść są przykładowe.
Ustawienia
1) Czujki na górze ustawione są jako "Blokada przy braku wyjścia"
2) Mamy osobny guzik na górze (lub z pilota) załączający czuwanie (wejście typu "załączające czuwanie" typ 1 - pełne z zablokowaniem wejść przy braku wyjścia)
3) Czujka która będzie służyć do automatycznego odblokowania (nr 100) ma typ reakcji: "Bez akcji alarmowej" i nie ma zaznaczonej opcji "blokowana przy braku wyjścia".
4) W konfiguracji wyjść tworzymy wyjście o numerze 500 typu: "naruszenie wejścia" ustawiamy na wejście nr 100, czas działania 2sec.
5) W konfiguracji wyjść tworzymy wyjście o numerze 499 typu: "alarm włamaniowy" z zatrzaskiem i odwróconą polaryzacją
6) W konfiguracji wyjść tworzymy wyjście o numerze 498 typu: "Wskaźnik Blokowań" z wszystkich wejść
7) W konfiguracji wyjść tworzymy wyjście o numerze 497 typu: "Iloczyn logiczny wyjść" i ustawiamy wyjścia 500, 499, 498
8) W konfiguracji wejść tworzymy wejście nr 101 typu reakcji "Zwykła", typ linii "według wejścia" wybieramy wejście 500 i ustawiamy "blokowanie przy braku wyjścia" - to nam włączy alarm jak jest pełne czuwanie
9) W konfiguracji wejść tworzymy wejście nr 102 typu reakcji "Wyłączająca czuwanie" typ linii "według wejścia" wybieramy wejście 497 - to nam wyłączy alarm jak jesteśmy na górze i jak nie będzie alarmu.
Pozdrawiam