logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BRC wskaźnik gazu - wszystkie kontrolki świecą i mrugają, mimo niskiego poziomu gazu

nowy 25 Sty 2011 15:11 57712 15
REKLAMA
  • #1 9054804
    nowy
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam
    od dwóch dni mam problem z kontrolkami gazu (wskaźnikiem stanu gazu) świecą wszystkie cztery kontrolki choć gazu już tyle niema dodatkowo zaczęły mrugać ? byłem dziś w serwisie BRC wymienili mi filtry wyregulowali go ale nic się nie zmieniło nadal mrugają. Czy wiecie może co się dzieję ? nie chcę oddać na sprawdzenie elektryki bez konkretnych wskazówek bo koszt naprawy (poszukiwań) przyczyny jest kosztowny. Poratujcie może ktoś miał odczynienia z podobnym problemem ?
  • REKLAMA
  • #2 9054838
    tomaszsikor
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Na początek warto zdjac z butli ten przewód (elektryczny nie miedziany) co do niej idzie bo to jest od czujnika, jak zgaśną to znaczy że może się w butli zawiesiło coś
  • #3 9063922
    nowy
    Poziom 11  
    dzięki sprawdzę ;)
  • #4 9063929
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Lub przetarte przewody pod pojazdem.
  • REKLAMA
  • #5 9091403
    grzegorz516
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Mam podobny problem co nowy więc podpinam się pod temat.U mnie wygląda to tak.
    Mam instalacje BRC w Mitsubishi Carisma 1.6. Po przejechaniu ok 40 km na gazie na przełączniku mam "dyskotekę". Mruga 4 dioda i dioda wskazująca pracę benz./gaz. wszystkimi kolorami (czerwony, żółty, zielony). W momencie "dyskoteki" przełączenie na benzynę nie działa. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy na kolejne 40 km. W czym może tutaj tkwić przyczyna?
  • #6 9105736
    nowy
    Poziom 11  
    to mas trochę większy problem ;( u mnie nie został zlokalizowany nadal jeżdżę na tych kontrolkach ale co jakieś 100 km wszystko wraca do normy tak jakbym nie mógł zatankować do pełna wtedy problem wraca
  • #7 9151544
    romanw1964
    Poziom 11  
    Sprawdź napięcie zasilania wskaźnika przy butli. Przetarty kabel (może lutowany) pod samochodem daje takie objawy. Jeśli zacznie migać spróbuj odłączyć kabelki od wskaźnika przy butli.Po odłączeniu kabli od tego wskaźnika nie będzie świecić żadna diodka kontrolki....
  • #8 9163736
    rfx11
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    nowy napisał:
    nadal jeżdżę na tych kontrolkach ale co jakieś 100 km wszystko wraca do normy tak jakbym nie mógł zatankować do pełna wtedy problem wraca

Z tego co piszesz to raczej nie masz problemu z elektryką. Pierwszą przyczyną może być złe ustawienie/kalibracja wskaźnika poziomu gazu. Normalnie cztery lampki powinny świecić się, gdy butla jest napełniona w powiedzmy 60 do 80% (ze względów bezpieczeństwa butle nie są bardziej napełniane) ale jeśli ktoś ustawił, że pełen zbiornik jest w zakresie 50 do 70% pojemności butli to gdy zatankujesz do pełna (czyli do 80%) zaczną migać wszystkie lampki, co oznacza "przetankowanie". Wyjeżdżasz gaz aż do pewnego poziomu (np do tego 70% i poniżej) i wszystko wraca do normy.
    Drugie co przychodzi mi do głowy to zacinanie się pływaka w butli i jest ona napełniana nie w 80 a w blisko 100 procentach. W tym przypadku znów następuje przetankowanie i zaczną migać cztery lampki. Jest jednak kilka ale: na pewno tankując zbiornik od pustego do pełna zauważyłbyś, że wchodzi do niego więcej gazu. Drugie: jeśli masz butle 30 litrów to te nadprogramowe 20% pojemności dawałoby 6 litrów a piszesz, że problem ustępuje po 100 km więc albo Twoje auto zużywa bardzo mało gazu albo to nie to:)

do grzegorz516
    Nie wiem czy też masz BRC Just ale w przypadku migania ostatniej lampki i tej kwadratowej wszystkimi kolorami jest problem z sygnałem sondy lambda. Może zacytuję dokładnie:
    "Brak przemiany sygnału czujnika tlenu lambda lub nieprawidłowa praca.
    Na tę nieprawidłowość wskazuje brak oscylacji czujnika tlenu lambda przez
    dłuższy czas, zarówno w fazie pierwszego wprowadzania jak i podczas normalnej
    pracy pojazdu na gazie."
  • #9 9188600
    christer80
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam .też mam ten problem -że miga kontrolka od rodzaju paliwa(czerwono-zielono-pomarańczowo) i czwarta kontrolka od ilości gazu piszecie że jest to problem z sygnałem sondy lambda ale moje pytanko z czego wynika ten problem? byłem dziś na regulacji i gazownik powiedział, że nie może ustawić odpowiednio mieszanki bo już się regulacja skończyła stwierdził że reduktor jest do wymiany bądź regeneracji a ten błąd sondy wynika z ubogiej mieszanki na wyższych obrotach przez zużyty reduktor. Spotkał się ktoś z czymś takim?
  • REKLAMA
  • #10 9205533
    rfx11
    Poziom 13  
    To by się mogło nawet zgadzać: ciągle uboga mieszanka na wyższych obrotach=brak oscylacji sygnału z sondy lambda. Jeśli chodzi o reduktor to też ma to sens: zużyte membrany są sztywne a wszystkie dźwigienki są wręcz "zalepione" osadami z gazu, że czułość tego reduktora jest praktycznie zerowa i gdy silnik wchodzi na wysokie obroty i potrzebuje więcej paliwa to go nie otrzymuje.
  • REKLAMA
  • #11 9206821
    christer80
    Poziom 10  
    Już zakupiłem zestaw naprawczy do reduktora i jakoś niedługo się wezmę za regenerację i zobaczymy jak będzie wtedy na regulacji.Oczywiście zdam relację.
  • #12 9207305
    zybek666
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    panowie kontrolki od poziomu gazu w zbiorniku migaja jak wartosc wskaznika jest poza norma jakbyscie wiecej zatankowali tak odczytuje sterownik gazu i dlatego migaja poprostu albo plywak sie zaciął w wielozaworze albo trzeba ustawic recznie w programie wartości pełnego zbiornika i pustego.
  • #13 9208009
    rfx11
    Poziom 13  
    do zybek666: dziękuję za streszczenie mojego postu sprzed 11 dni

do christer80: a mogę zapytać jakiego typu kolega ma reduktor? Sam jestem po regeneracji, jeśli masz BRC AT90E to mogę co nieco podpowiedzieć:)
  • #14 9342986
    christer80
    Poziom 10  
    Mój reduktor to tecno, już jestem po wymianie zestawu naprawczego i po regulacji. W sumie nie było tak źle z wymianą, membrany były faktycznie sztywne i ogólnie straszny syf w środku. Oczywiście jest widoczna poprawa ale jest jeden minusik może jeszcze trzeba wyregulować inaczej bo w momencie przyśpieszania czasem ale nie zawsze się dławi powstaje taka jakby "dziura" w mocy może spotkał się ktoś z tym?
  • #15 10927391
    ceny-nygus
    Poziom 8  
    Ocena: 13
    Witam
    Podłączę sie do tematu.
    Zauważyłem ostatnio że ten dynks od gazu z diodami coś głupieje Jak chcesz odpalić na gazie to dioda przez sekundę pali sie na zielono a zaraz sama przełącza sie na czerwoną że niby pali benzynę. Jak odpali to zostaje na zielono. Nieraz nie chce zapalić i wtedy też sie tak dzieje. POMOCY
  • #16 17331391
    Vakr
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Mam podobny problem, po zatankowaniu do pełna czasem po kilometrze, czasem po kilkunastu, kilkudziesięciu mrygają czyery diody, ale główna świeci na zielono. Jak wyciągne bezpiecznik,.problem znika, ale czasem tylko na.chwile.
    Bylem wlasnie u gazownika, ale stwierdził że auto jedzie na gazie mimo to ( chociaz tłumaczyłem, ze przejade 300 km na zbiorniku, a ostanio 450 i zebrało mi benzyne) ale uparcie twierdzi ze jedzie na gazie...
    Mowi ze to przepelnienie zbiornika i mozna tylko wymienic.wielozawór, prawie 400 zł za wszystko z robota.
    Ma racje, czy jest inny problem?
    Bardzo prosze o wskazówkę, co jest problemem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum zgłaszają problemy z wskaźnikiem gazu w instalacjach BRC, gdzie wszystkie kontrolki świecą i mrugają mimo niskiego poziomu gazu. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie przewodów elektrycznych, kalibracji wskaźnika oraz stanu reduktora. Problemy mogą wynikać z zacięcia pływaka, złej kalibracji wskaźnika poziomu gazu, a także z ubogiej mieszanki paliwowej spowodowanej zużyciem reduktora. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że wymiana zestawu naprawczego reduktora może poprawić sytuację, ale niektórzy nadal doświadczają problemów z mocą silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA