logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kinkiet łazienkowy + włącznik, pomysł na podłączenie

mariuhu 26 Jan 2011 15:37 4267 9
ADVERTISEMENT
  • #1 9059658
    mariuhu
    Level 2  
    Witam! Mam problem drobnej treści. Nad lustrem w łaźience wyprowadziłem przewód zasilający do kinkietu który ma tam zostać zainstalowany z zamiarem instalacji kinkietu z włącznikiem. W chwili obecnej przekonałem się, że wybór kinkietów wyposazonych we włącznik jest ograniczony. W zw. z pow. chciałbym kupić upatrzony już kinkiet, który nie jest wyposażony we włącznik i w takowy go doposażyć, jednak nie powiem szczerze że nie mam pomysłu na właściwą realizację. Nie chciałbym przy tym naruszać obudowy kinkietu ze względów estetycznych oraz warunków gwarancji. Może ktoś z forumowiczów robił coś takiego lub ma na to jakiś ciekawy pomysł.
    Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #2 9060042
    gem58
    Level 15  
    Help: 7
    Rate: 10
    Pomiędzy ścianą a kinkietem umieść dodatkową "warstwę", np. podstawkę z wbudowanym włącznikiem, fajna byłaby na przykład fotokomórka - światło paliłoby się tak długio jak długo jesteś przed lustrem.

Jest to niestety na tyle nietypowa potrzeba że raczej musisz taka podstawkę wykonać samodzielnie. Nie wiem jak masz urządzoną łazienkę ale myślę że ramka ze sklejki 12mm pomieści mały włącznik, przekaźnik lub prosty układ elektroniczny, i da się ładnie pomalować na kolor podobny do ściany na której wisi.

Moderated By retrofood:

Na razie tylko ostrzegam przed udzielaniem podobnych rad. Za następną będzie już "nagroda".

• ADVERTISEMENT
  • #3 9060114
    monter79
    Level 18  
    Help: 31
    Rate: 47
    Prosty wyłącznik z mechanizmem sznurkowym jest rozwiązaniem najtańszym.

Z jakiego miejsca jest zasilany ten przewód? jak masz połaczenia w puszkach wyłączników zainstaluj wyłącznik dwubiegunowy

To view the material on this forum you must be logged in.

możesz też dać kawałem przewodu z kinkietu i zainstalować na nimprosty wyłącznik, np taki jak masz w lamce nocnej.

W łazience masz kafelki, a co po drugiej stronie? może za ścianą można prowadzić kabel ?
    Moderated By retrofood:

Na razie tylko ostrzegam przed udzielaniem podobnych rad. Za następną będzie już "nagroda".

• #4 9060224
    kkas12
    Level 43  
    Help: 1073
    Rate: 4264
    Witam!

Panowie monter79 i gem58 może nie wiedzą, ale instalacje w łazienkach rządzą się swoimi prawami. Oprawy tam montowane również.
    Darujcie więc sobie sklejki, wyłączniki wiszące na przewodach i inne duperelki jakie jeszcze wymyślicie ponieważ mamy wiek XXI, w którym w odpowiednich sklepach można zakupić (w tym przypadku) oprawę nie tylko jaką się chce, ale przede wszystkim spełniającą wymogi bezpieczeństwa.
  • #5 9061350
    lukaszpol26
    Level 19  
    Help: 20
    Rate: 44
    Problem w tym ze w łazienkach nie powinny znajdować się żadne puszki rozgałęźne ani łączniki. Łącznik powinie być zlokalizowany przy wejściu do łazienki. Czyli ma kolego mały problem z tym fantem:D.
    Moja propozycja jest taka (jeżeli sie oczywiście da ) to ten obwód zasilić z transformatora bezpieczeństwa i zastosować kinkiet na 24V lub 12V z łącznikiem Pozdrawiam ŁP
  • ADVERTISEMENT
  • #6 9061484
    Arturo2005
    Level 33  
    Help: 149
    Rate: 483
    lukaszpol26 wrote:
    Problem w tym ze w łazienkach nie powinny znajdować się żadne puszki rozgałęźne ani łączniki. Łącznik powinie być zlokalizowany przy wejściu do łazienki. Czyli ma kolego mały problem z tym fantem:D.
    Moja propozycja jest taka (jeżeli sie oczywiście da ) to ten obwód zasilić z transformatora bezpieczeństwa i zastosować kinkiet na 24V lub 12V z łącznikiem Pozdrawiam ŁP

To od jutra wszyscy przerabiają obwody łazienek ;-)
  • #7 9061731
    lukaszpol26
    Level 19  
    Help: 20
    Rate: 44
    Arturo2005 wrote:
    lukaszpol26 wrote:

To od jutra wszyscy przerabiają obwody łazienek ;-)

WOW
    I kolejna mądra porada naszego kolegi który we wszystkich wątkach daje odpowiedzi nie wnoszące nic do zadanego pytania. Kolego miły to podaj inny sposób wyjścia z sytuacji który będzie zgodny z PN i ogólnie panujacymi zasadami. To ze teraz na każdej budowie można spotkać w łaziec gniazdko 20 cm od wanny i 10 łączników nic nie zmienia i powinno się trzymać zasad.Wiedz kolego pisz konkrety a nie czepiaj się moich wypowiedzi Pozdrawiam
  • #8 9061836
    john2377
    Level 14  
    Help: 5
    Rate: 7
    Jeśli to ma być pod 230V, to kinkiet nie jest dobrym rozwiązaniem (para, woda itp.). Chyba żeby przerobić go na coś szczelnego, ale to dla cierpliwych.
  • #9 9062079
    mariuhu
    Level 2  
    Ludzie wyluzujcie... zadałem jedno konkretne pytanie a wy zaraz się pogryziecie. Nie chodziło mi o to jaką powinienem mieć instalację oraz wodoszczelność kinkietu. Ech... dajcie spokój bo będę musiał przerobić całą instalację w mieszkaniu. Zrobię tak. Zamontuję oświetlenie na listwie. W podstawie umieszczę włącznik sznurkowy który zamocuję kołeczkiem do ściany. Powinno świecić i raczej łukiem mnie nie porazi ;)
    Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #10 9062124
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 1140
    Rate: 4781
    mariuhu wrote:
    Ludzie wyluzujcie... zadałem jedno konkretne pytanie a wy zaraz się pogryziecie. Nie chodziło mi o to jaką powinienem mieć instalację oraz wodoszczelność kinkietu. Ech... dajcie spokój bo będę musiał przerobić całą instalację w mieszkaniu. Zrobię tak. Zamontuję oświetlenie na listwie. W podstawie umieszczę włącznik sznurkowy który zamocuję kołeczkiem do ściany. Powinno świecić i raczej łukiem mnie nie porazi ;)
    Pozdrawiam

Wobec tego, że Kolega i tak wie jak zrobi, pomimo tego, że to niezgodne z zasadami, temat uznaję za wyczerpany i zamykam, wysyłając go tam gdzie jego miejsce.

Topic summary

✨ Użytkownik poszukuje pomysłu na podłączenie kinkietu łazienkowego z włącznikiem, jednak napotyka ograniczenia w dostępności kinkietów z włącznikiem. Forumowicze sugerują różne rozwiązania, w tym zastosowanie podstawki z wbudowanym włącznikiem, wyłącznika sznurkowego, czy zasilania z transformatora bezpieczeństwa. Podkreślają również, że instalacje w łazienkach muszą spełniać określone normy bezpieczeństwa, a umieszczanie puszek rozgałęźnych w łazience jest niewskazane. Użytkownik decyduje się na montaż oświetlenia na listwie z włącznikiem sznurkowym, co budzi kontrowersje w kontekście zgodności z przepisami.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT