logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki najlepiej wybrać napęd do elektrycznej bramy

top9005 31 Sty 2011 16:14 4943 15
REKLAMA
  • #1 9082961
    top9005
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam zabieram się do zrobienia bramy która by sie otwierała z pilota i miej więcej wszystko mam juz wymyślone tylko chciał bym sie poradzić jaki silnik można by najlepiej zastosować jako napęd do tej pory myślałem o zwykłym silniku 3 fazowym bo nie było by dużego problemu aby brama zamykała sie i otwierała na napedzie z jednego silnika ale chciał bym zapytać czy można by zastosować jakiś silnik jedno fazowy? Albo czy da sie coś dołożyć do silnika jedno fazowego żeby chodził on w obie strony?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9097470
    top9005
    Poziom 10  
    No myśle że z zasilaniem jakoś bym sobie poradził ale czy takie silniczki dadzą rade nie są za małe??
  • #4 9097889
    swiatal
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Moim zdaniem dadzą sobie radę.
    Wszystko zależy od przełożenia,
    a w konsekwencji od wymaganej
    prędkości otwierania/zamykania bramy.
    Pozdrawiam.
  • #5 9100010
    cajoj
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mała sugestia - pomyśl przy okazji nad zabezpieczeniem przeciwzgnieceniowym. Mnie mocno podziałało na wyobraźnię jak usłyszałem o gościu który do bramy zamocował silnik od "frani".... wszystko ładnie działało aż przytrzasnęło dzieciaka.
    Fabryczne automaty są standardowo wyposażone w takie zabezpieczenia, ew można coś dobrać do twojego automatu.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 9101692
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6625
    Silnik 3f to chyba nie najlepszy pomysł. Brak lub spadek napięcia na jednej fazie i lipa. A zabezpieczenia to konieczność.
  • #7 9110845
    top9005
    Poziom 10  
    No jeżeli chodzi o zabezpieczenia myślałem o zamontowaniu czujki optycznej ale widziałem też bardzo prosty i dziwny ale skuteczny sposób zabezpieczenia a dokładniej to była brama zasilana silnikiem 3f a przeniesienie napędu na przekładnie było za pomocą małego paska klinowego przy niewielkim obciążeniu pasek zaczynał się ślizgać a co za tym idzie brama przestaje sie poruszać.
    Może i dziwny sposób który ma kilka minusów ale bardzo prosty i działa:D
  • #8 9112789
    pawel komar 3 plus
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Czujka optyczna jest najlepsza do napędu bram. W zimie zabezpieczenie w postaci paska nie zda egzaminu bo gdy sypnie śniegiem brama go nie przepchnie i trzeba wyjść odśnieżyć a jak wiadomo człowiekowi się nie chce... Pomyśl też nad silnikiem od wkrętarki akumulatorowej. Aha jaka ma być ta brama?
  • REKLAMA
  • #9 9129805
    top9005
    Poziom 10  
    No brama będzie spora bo ma koło 4m i około 1,5 wysokości i właśnie sie obawiam czy taki silniczek od wkrętarki czy od wycieraczek by to radził
  • #10 9133521
    pawel komar 3 plus
    Poziom 12  
    Nie napisałeś jaka to ma być brama. Czy skrzydłowa czy odsuwana. Można jednak wnioskować że będzie odsuwana. Jeśli się nie mylę z rodzajem bramy to można do niej zastosować motoreduktor taki jak jest przy piecach retortowych. Chociaż tam z przekładni "wychodzą" niskie obroty więc brama odsuwałaby się dość długo. Jednak moment obrotowy jest duży więc bramie nie straszne byłyby śniegi. Do takiego napędu trzeba przerobić silnik 1 fazowy na obroty prawo lewo.
  • #11 9134610
    top9005
    Poziom 10  
    A w jaki sposób można przerobić zwykły silnik 1f żeby chodził w lewo i prawo? Bo z tego co słyszałem to chyba nie każdy da sie tak przerobić
  • #12 9135534
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Mogę sprzedać silnik z zębatką od napędu bramy /wycieraczkowy/,zasilanie 24V/130zł./
  • #13 9149118
    top9005
    Poziom 10  
    no jeżeli można to bym poprosił o zdjęcie tego silniczka moto9005(_at_)wp.pl
  • #14 9152535
    gadem
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    A jak kolega( pawel komar 3 plus) przerobi silnik jednofazowy aby chodził w prawo i w lewo ?
    To już prostrzym sposobem jest zastosowanie dwóch silników jednofazowych w układzie lustrzanym (z jednej i drugiej strony bramy przesuwnej)
    Chociaż jestem zwolennikiem 24 V to pomysł z reduktorem od pieca z podajnikiem jest rozwojowy.
  • #15 9161632
    pawel komar 3 plus
    Poziom 12  
    Myślę że, można przerobić silnik 1 fazowy na wzór silnika z pralki czy z wiertarki. Zmianę obrotów silnika uzyskujemy poprzez zamienienie zasilania uzwojenia rozruchowego względem uzwojenia roboczego. Fachowcem nie jestem więc mogę się mylić.
  • #16 9162847
    gadem
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Prawdopodobnie tak, tylko uzwojenie takiego silnika nie tak łatwo będzie zrobić.
    Silnik od automatu ma za małą moc , a przezwojenie go w celu zwiększenia mocy jest nie możliwe bo w żłobki policzone na np. 0,6 nie włożysz drutu np. 1,2 żeby zrobić cewkę o odpowiedniej liczbie zwojów i zwiększenia prądu.
    Choć istnieje teoretycznie możliwość aby go nazwoić jako silnik pracującu w obu kierunkach lecz wydaje mi się , że nie ma to sensu finansowego.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru napędu do elektrycznej bramy. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym zastosowanie silników od wycieraczek samochodowych oraz silników jednofazowych. Podkreślono znaczenie zabezpieczeń, takich jak czujki optyczne, oraz omówiono możliwość przeróbki silników jednofazowych na obroty w lewo i prawo. Wskazano na zastosowanie motoreduktorów, które mogą zapewnić odpowiedni moment obrotowy. Użytkownicy zwrócili uwagę na konieczność dostosowania napędu do specyfiki bramy, w tym jej rozmiaru i rodzaju (skrzydłowa lub odsuwana).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA