logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar LUNA 385E - programator nie przeskakuje, wymiana silniczka czy całości?

yetimir 19 Paź 2004 23:00 7320 25
REKLAMA
  • #1 924197
    yetimir
    Poziom 11  
    Mam problem z pralką Polar „LUNA” 385E typ PDE-385
    Po ustawieniu odpowiedniego programu i włączeniu, pralka zachowuje się poprawnie – nabiera wodę, pierze, itd., tylko że nie chce przeskoczyć na kolejny program. Jeśli jej w tym „pomożemy” przekręcając programator wówczas pralka pierze dalej.
    Moim zdaniem padł silniczek od programatora lub programator. Nie wiem czy istnieje możliwość wymiany jedynie np. silniczka czy też trzeba kupić cały nowy programator. A może nie w tym problem lub może da się naprawić bez kupowania nowej części?
    Z góry dziękuję za wszelkie rady. Będę wdzięczny również za informacje ile może kosztować taka część oraz za ewentualne linki do sklepów internetowych gdzie można ją kupić.
  • REKLAMA
  • #2 924271
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Silniczek, sie raczej nie spalił, byc moze poluzowal sie na osi :) Silnik ktory napedza programator sklada sie z cewki nawienietej na okraglum karkasie i magnesu osadzonego na osi. Czasami zdaza sie tak, ze ten magnez sie poluzuje i nie kreci programatora. Polecam tam zajzeć (chyba ze sie nie czujesz na silach). Silnik o ile dobrze kojaze mozna odkrecic od programatora i wyjac na zewnatrz (trzyma sie na kabelkach). Jak wyjmiesz i rozbierzesz go to zobaczysz jak dziala i co ewentualnie trzeba w nim poprawic.

Pozdrawiam

Pawel
  • #3 924289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 924306
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Takie zachowanie programatora to
    - padnięta grzałka
    - padnięty czujnik termostatu (ta bańka na końcu tego drutu ;))
    - ew. spalone styki w programatorza odpowiedzialne za sterowanie grzałką.
    Najłatwiej sprawdzić, grzałkę z resztąewentualności to jak z naprawą automatu ....
    W mojej lunie miałem takie przypadki co do ww. obiawów.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 924315
    yetimir
    Poziom 11  
    Prawde mówiąc to pralka mojej teściowej a ja chcąc z nią żyć w zgodzie próbuję tego "rupiecia" naprawić. Z tego co mi opisywała zachowanie pralki to wynika ze ruchy rewersyjne są, a problem wystepuje z przejściem pralki do następnego cyklu - np. z prania do płukania.
  • #6 924332
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Też parę razy naprawiałem pralki w rodzinie jest to otyle nie wdzięczne by nie dać plamy i na 100% być pewnym naprawy często trzeba celem kontroli, odwalić cały cykl prania
  • #7 924341
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 924383
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    nie wiem jak Wy , ale ja zrozumiałem że programator nie przestawia się z programów , czyli wszystko wskazuje na silnik , a w nim pada cewka , wymiana jest łatwa , a cena nie jest wysoka ... , jeżeli nie kupisz nowego to wstąp do serwisu gdzie naprawiają pralki a na pewno na 20-30 zł kupisz używany taki silniczek :wink:

gdyby była grzałka to zatrzymywałby się na programie gdzie pralka ma grzać i czekać na osiągnięcie temperatury , jeżeli silnik będzie padnięty to nawet nie będzie cykli kręcenia bębnem na przemian w prawo , lewo ...

najprościej podłaczyć silniczeko do sieci i sprawdzić czy kręci :wink:
  • #9 924398
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 924413
    yetimir
    Poziom 11  
    I jeszcze jedno ważne pytanie - jak w prosty sposób sprawdzić czy dana część jest dobra czy zepsuta np. termostat?? (dysponuję jedynie multimetrem).
  • #11 924417
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    jeżeli zatrzymuje się w dwóch miejscach to walnięty jest jeden z elektrozaworów , programator wtedy czeka na napełnienie wody ...

wystarczy sprawdzić wsypując proszek do prania wstępnego i zasadniczego , będzie można sprawdzić zawory bez rozbierania pralki , przy ostatnim płukaniu działaja dwa zawory ,
  • #12 924423
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 924503
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Multimetr to aż nadto. Luna nie ma żadnej elektroniki - same styki. Wystarczyłaby nawet bateria i żarówka :) Weż schemat to sam zobaczysz.
  • #14 927169
    Sylwek47
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam
    Przyczyn zatrzymywania się programatora może być kilka i każdy z odpowiadających ma rację, więc lepiej to upożądkować:

1.Uszkodzony silniczek - to brak ruchów rewersyjnych.
    2.Nie podgrzewa wody - to uszkodzony termoregulator, grzałka lub przepalona instalacja obwodu grzania(wtedy programator zatrzymuje się na programie grzanie, spawdż czy łpie przekaznik blokujący jeżeli łpie to szukaj w obwodach grzałki).
    3.Uszkodzony elekrozawór prania wstępnego - Nie nabiera wody na praniu wstępnym oraz na płukaniu, po zakończonym praniu zasadniczym i tu progamator zatrzymuje się.
    4.Uszkodzony mechanizm pzesuwania programatora - Można póbować naprawić , ale jak się nie ma w tym doświadczenia to lepiej kupić nowy.
    Powodzenia
  • #15 928836
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    przeczytaj moj poprzedni post .... jak dla mnie te objamy wskazuja wlasnie na obluzowanie sie magnesu na osi silnika (silnik pracuje do momentu kiedy musi przelaczyc cos co wymaga wiekszej sily ,,, wtedy sie slizga

Pozdrawiam !
    Pawel
  • #16 929309
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #17 930594
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 930785
    shenryk
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam Koledzy się produkuja a czytając te posty kol. chyba sprawdza co umieją Bleble i innym należy się odpowiiedz na ich sugestie aby mogli być skuteczni w myśl zasady diagnoza działanie ocena i ponowne działanie chyba że sę bawimy!
  • #19 939519
    yetimir
    Poziom 11  
    Witam

Bardzo przepraszam ze sie nie odzywalem tak dlugo i moze to smiesznie zabrzmi ale mialem problemy z dostepem do swojego konta.
    Wielkie dzieki za wszelkie sugestie.
    Posprawdzalem wszystko zgodnie z sugestiami i wychodzilo na to ze padniety jest programator lub silniczek (nie zaglebialem sie za bardzo ktory element). Poszedlem do sklepu z czesciami AGD i jak sie dowiedzilem ze nowy programator kosztuje 150 zl to od razu naszla mnie ochota na dalsze zaglebianie sie w temat (parodia jest, ze widzialem w ogloszeniach taka sama pralke za 150 zl - i gdzie tu sensownosc kupowania nowej czesci). A wiec, wymontowalem silniczek z programatora i okazalo sie ze to w nim tkwi problem - tak jak pisal "gulliwerek" wystepowalo slizganie sie silniczka przy obciazeniu.

Wielkie dzieki za wszelkie sugestie. Jeszcze raz przepraszam wszystkich ktorzy irytowali sie brakiem odpowiedzi z mojej strony.

Pozdrawiam
    yetimir
  • #20 1858291
    RaSH^DES
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam

Chciałbym odświerzyć temat ponieważ podobny problem z programatorem wystąpił u mnie. Tzn kręci i zatrzymuje się w pewnym momencie. Niestety pralka wody nie grzeje. Więc wnioskuję, że problem może być z grzałką (cytat "uszkodzony termoregulator, grzałka lub przepalona instalacja obwodu grzania") Co mam sprawdzić i jak, aby się upewnić w czym problem?
    Wyeliminowałem problem uszkodzonego silniczka - ruchy rewersyjne występują, elektrozawór także sprawny - pobiera wodę.
    Pralka kręci tak jakby czekając aż woda się nagrzeje.

Pozdrawiam
    Cezary L
    Olsztyn
  • #21 1858326
    rumpel
    Poziom 26  
    Ocena: 92
    Pewnie grzałka uszkodzona.
    Sprawdź grzałkę.
  • #22 1859011
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1618
    rumpel napisał:
    Pewnie grzałka uszkodzona.
    Sprawdź grzałkę.

Witam
    Sprawdż czy dochodzi do niej napięcie.Pozdrawiam
  • #23 1868734
    RaSH^DES
    Poziom 11  
    Napięcie dochodzi.

Sprawdziłem grzałkę miernikiem, niestety obwód rozwarty.

Dodano po 5 [minuty]:

Acha, jeszcze jedno. Gdy wyciągnąłem grzałkę (z ciekawości - okazało się, że jest osmalona no i także prane było bez calgonu :) no to w środku w przestrzeni pomiędzy bębnem a obudową bębna znalazłem kawałek ok. 45 cm gumy (wężyk gumowy w środku pełny). Czy to jakaś uszczelka?
  • #24 1868802
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 1868805
    vellew
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    witam
    ten kawałek gumy jest pękniętym oringiem ,służacym do umocowania przedniej częścia frtucha .
    pozdrawiam.
  • #26 1869278
    RaSH^DES
    Poziom 11  
    Ale chyba nie będzie ciekło ?

po południu jade po nową grzałkę (25zł)

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar LUNA 385E (typ PDE-385) ma problem z programatorem, który nie przeskakuje do kolejnego cyklu prania mimo prawidłowego działania wstępnego (nabieranie wody, pranie). Objawem jest zatrzymanie się programu, które można ominąć ręcznym przekręceniem programatora. Dyskusja wskazuje na kilka możliwych przyczyn: uszkodzony silniczek programatora (często z obluzowanym magnesem na osi powodującym ślizganie się przy obciążeniu), uszkodzenia grzałki, termostatu lub styki w programatorze odpowiedzialne za sterowanie grzaniem. Silniczek można zdemontować i sprawdzić osobno, a jego wymiana jest stosunkowo tania i możliwa także na rynku części używanych. W przypadku problemów z grzaniem należy sprawdzić grzałkę miernikiem oraz napięcie do niej dochodzące. Wymiana całego programatora kosztuje około 150 zł, co dla niektórych użytkowników jest nieopłacalne w porównaniu do ceny używanej pralki. Dodatkowo poruszono temat uszczelki (oringu fartucha) znalezionej podczas demontażu grzałki. Podsumowując, najczęstszą przyczyną problemu z przeskakiwaniem programu jest uszkodzony silniczek programatora, który można wymienić osobno, a w przypadku braku grzania – uszkodzona grzałka lub termostat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA