logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskra w Kymco Zx50 - czy wymiana modułu CDI pomoże?

pawcio1017 09 Lut 2011 15:35 6931 6
  • #1 9126478
    pawcio1017
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. W skuterze Kymco zx50 mam problem z iskrą. (raz jest, a raz jej nie ma. Iskrownik, cewka zapłonowa z przewodem WN, fajka oraz świeca zmieniona i dalej to samo. Problem wygląda następująco: Podczas kopania/kręcenia iskry nie ma. Po takim krótkim kopaniu, podczas przekręcania kluczyka w pozycję OFF pojawia się "jedna iskra" choć też nie zawsze. Czasami podczas kopania iskra pojawia się samoistnie. Doczytałem że jeśli wymiana powyższych części nie pomogła to zostaje jedynie moduł CDI. Jednak nie mogę nigdzie tanio znaleźć takiego samego modułu, który wygląda tak (do moderatorów - ten link nie jest aukcją a ofertą sklepu - nie wygaśnie więc nie narusza regulaminu):

Link

A szkoda byłoby wyrzucić 250zł jeżeli nie ma pewności, że ta wymiana pomoże. Zastanawiałem się nad zakupem zwykłego, najtańszego chińskiego modułu jednak nie wiem wtedy jak miałbym go podłączyć...

I wygląd przykładowych tanich modułów:

Link

Link

Może ktoś przerabiał temat i będzie w stanie mi pomóc?:) Byłbym bardzo wdzięczny
  • #2 9126545
    gercinek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja bym obstawial gdzieś zwarcie do masy najprawdopodobniej na stacyjce jezeli masz stacyjke 4/5 pinowa rozłącz ją od reszty instalacji i zobacz czy wtedy będzie iskra powinna być ale motor nie odpali bo nie bedzie automatycznego ssania i jak masz wtrysku.
  • #3 9127875
    adrian_bak1
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    gercinek ma dobry pomysł, , sprawdź czy kable idące od iskrownika do stacyjki czasami się nie przetarły, i to właśnie może powodować brak iskry
  • #4 9127926
    lukas0830
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    A jakie jest napięcie wychodzące z modułu na cewkę WN?
    Dokonywałeś jakichkolwiek pomiarów? Sprawdzałeś przewody, wtyczki, masę? Jak by nie było wszystko wskazuje na CDI. Modułów szukaj na alledrogo z używanych skuterów sprzedawanych na części.
  • #5 9130238
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2825
    Nie kupuj niczego do póki nie będziesz pewien przyczyny usterki!
    Zrób pomiary jak sugerowali koledzy! To podstawa. Najtańszy miernik kosztuje ok 15 zł. To dużo mniej od ceny modułu!
    Co prawda pomiar napięcia idącego na cewkę jest bez sensu a w zasadzie nie do zrealizowania. Za to pomiary napięć i rezystancji cewek magneta łatwe do wykonania i wręcz niezbędne.
    Przydatne informacje:
    Link
    Uwagi:
    1. Schemat wklej jako zdjęcie. Będzie dostępny dla każdego. U mnie link nie działa, bo został zablokowany w sieci firmowej!
    2. Iskrę sprawdzaj na samym kablu. Było to wielokrotnie opisywane. Wykluczysz uszkodzenie świecy i fajki.
    3. Napisz czy silnik jest 4T czy 2T. To bardzo ważne!
  • #6 9131794
    pawcio1017
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    gercinek napisał:
    Ja bym obstawial gdzieś zwarcie do masy najprawdopodobniej na stacyjce jezeli masz stacyjke 4/5 pinowa rozłącz ją od reszty instalacji i zobacz czy wtedy będzie iskra powinna być ale motor nie odpali bo nie bedzie automatycznego ssania i jak masz wtrysku.

Może rzeczywiście podałem trochę za mało danych. Silnik 2T z gaźnikiem i ssaniem automatycznym. A więc uważasz że problem może tkwić w stacyjce? W sumie to dziwne że pojdyncza iskra pojawiała się przy przekręcaniu kluczyka...

lukas0830 napisał:
    A jakie jest napięcie wychodzące z modułu na cewkę WN?
    Dokonywałeś jakichkolwiek pomiarów? Sprawdzałeś przewody, wtyczki, masę? Jak by nie było wszystko wskazuje na CDI. Modułów szukaj na alledrogo z używanych skuterów sprzedawanych na części.

Napięcia nie mierzyłem. Przewody, wtyczki i masę sprawdzałem choć nie wykluczam możliwości wspomnianego wyżej przetarcia się przewodu i zwierania do masy w którymś miejscu. Obejrzę to jeszcze raz dokładniej. Z używanych ciężko coś znaleźć, gdyż większość jest w nowszym modelu i tam moduł jest nieco inny...

jack63 napisał:
    Nie kupuj niczego do póki nie będziesz pewien przyczyny usterki!
    Zrób pomiary jak sugerowali koledzy! To podstawa. Najtańszy miernik kosztuje ok 15 zł. To dużo mniej od ceny modułu!
    Co prawda pomiar napięcia idącego na cewkę jest bez sensu a w zasadzie nie do zrealizowania. Za to pomiary napięć i rezystancji cewek magneta łatwe do wykonania i wręcz niezbędne.
    Przydatne informacje:
    Link
    Uwagi:
    1. Schemat wklej jako zdjęcie. Będzie dostępny dla każdego. U mnie link nie działa, bo został zablokowany w sieci firmowej!
    2. Iskrę sprawdzaj na samym kablu. Było to wielokrotnie opisywane. Wykluczysz uszkodzenie świecy i fajki.
    3. Napisz czy silnik jest 4T czy 2T. To bardzo ważne!

Miernik (tj. zwyczajny multimetr) posiadam. Trochę wiedzy i chęci również jednak po przeczytaniu podanych artykułów i mało rozumiem i nie pomogło mi to zbytnio w diagnozowaniu. Nie rozumiem również Twojego polecenia - "iskrę sprawdzaj na samym kablu. Wykluczysz uszkodzenie świecy i fajki"? Mógłbyś jaśniej?:) A i wklejam zdjęcie schematu:

Iskra w Kymco Zx50 - czy wymiana modułu CDI pomoże?

Dziękuję za odpowiedzi i czekam na dalsze wskazówki co do wykonania pomiarów. Póki co sprawdzę jeszcze raz przewody, kostki i stacyjkę.
  • #7 9134868
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2825
    pawcio1017 napisał:
    Cytat:
    Nie rozumiem również Twojego polecenia - "iskrę sprawdzaj na samym kablu. Wykluczysz uszkodzenie świecy i fajki"? Mógłbyś jaśniej?

A jak można jaśniej??? Poza tym było to wielokrotnie opisywane przeze mnie i nie tylko. Ile postów na temat braku iskry lub innych problemów z zapłonem przeczytałeś?
    Instalację masz klasyczną. Prawdopodobnie wystarczy moduł za 30 zł.
    Sprawdź wszystkie masy związane z elementami układu zapłonowego. Kabel szary wg schematu, choć nie wiem dlaczego na schemacie "pokolorowany" jest na zielono.
    Aby wykluczyć stacyjkę i kable do niej idące odepnij od modułu kabel czarno-biały i sprawdzaj iskrę na samym kablu wysokiego napięcia. Ma skakać na min 8 mm przy obracaniu wałem przez "kopnik". Oczywiście świeca wykręcona!
    Opisz wyniki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik skuter Kymco ZX50 zgłasza problem z iskrą, która sporadycznie się pojawia. Wymienione zostały iskrownik, cewka zapłonowa, przewód WN, fajka oraz świeca, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stacyjki oraz przewodów, które mogą być uszkodzone lub zwarcie do masy. Zwracają uwagę na konieczność wykonania pomiarów napięcia oraz rezystancji cewek, zanim zdecyduje się na wymianę modułu CDI. Wskazują również na możliwość zakupu tańszego modułu z używanych skuterów, ale podkreślają, że najpierw należy zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA