logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zregenerować wał w Jawie 350 TS w domowych warunkach?

novik26 21 Lut 2011 19:33 10607 7
REKLAMA
  • #1 9183996
    novik26
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam. Mam pytanie jak w domowych warunkach zregenerować wał od Jawy. Posiadam tokarkę i czujniki. Środkowe łożyska i labirynt zewnętrzne czopy ok, ale korbowody też do wymiany. Proszę o poradę bo wał rozbity, ale teraz jak go złożyć by silnik odpalił.
  • REKLAMA
  • #2 9186309
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2794
    Twoje oprzyrządowanie pozwala tylko na sprawdzenie poprawności montażu!
    Musisz mieć narzędzia aby bezpiecznie rozebrać wał.
    Potrzebne:
    1. Pasa o ciągłym nacisku ok 20T (może dla Jawy wystarczy 10T??) i wysięgu trochę większym niż całkowita długość wału.
    2. Odpowiednie podpieracze i naciskacze.
    3. Trochę pomyślunku i materiału aby to wszystko wykonać.
    O ile pamiętam mam w jakiejś serwisówce zdjęcia narzędzi serwisowych preferowanych przez producenta motocykla.
    Sprawdzę wieczorem i dam znać.
    Ostatecznie można takie narzędzia wymyślić i wykonać. Poza pomysłem musisz zabezpieczyć sobie kilkanaście kilogramów stali. Płyta o wymiarach większych niż średnica przeciwwag + podobnej średnicy rura + kawałki wałków na naciskacze.
    Jak nie znajdę gotowego rozwiązania w moich materiałach a będziesz zainteresowany budową tego przyrządu to pomogę koncepcyjnie.
    Decyzja należy do ciebie.
  • REKLAMA
  • #3 9189083
    novik26
    Poziom 11  
    To by się znalazło pomyślunek też,a pokierowanie co i jak bardzo mile widziane za co Dziękuję z góry.
  • #4 9190779
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2794
    Przepraszam, ale wczoraj wieczorem nie miałem czasu sprawdzić swoich "zasobów". Cierpliwości.
    Aby zrobić porządne przyrządy potrzeba będzie też frezarka. W sumie sporo rooty. Nie wiem czy się to opłaca? Może taniej będzie zlecić komuś tą robotę?
  • REKLAMA
  • #5 9194041
    novik26
    Poziom 11  
    Może i taniej, ale tu nie o kasę chodzi bardziej wiedze. Nauczę się na tanim motocyklu to będę na przyszłość bawił się i uczył zarazem...
  • REKLAMA
  • #6 9198933
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 9269314
    novik26
    Poziom 11  
    Więc ja to zrobiłem tak: na płaszczyżnie wału suwmiarką dokładnie co 90 stopni poprzeczne kreski rylcem. Następnie przeciwwagi ponumerowane 1234 przed rozłożeniem w tokarkę i miernikiem naznaczyłem innym kolorem właściwe zakreślenia na przeciwwagach-co dało mi to, że wał był żle złożony. Rozbiłem wymieniłem co trzeba, wszystko razem i do silnika. Składając nie sugerowałem się nakreśleniami STARYMI różnica była ok 40-60 dziesiętnych! więc korekcja teraz bicie ma na 1 i 4 przeciwwadze setkę a 2i3 na zero to chyba dobrze. Uprzedzam przy zbijaniu non stop kontrola bo ściąga i niema co się sugerować- bo było dobrze. Wał skosi w przypadku prasowania stosowałem WD40 i nic nie pomogło. Więc w domowych warunkach DA SIĘ. Chętnie doradzę składającym Jawę 350 TS 12V bo mój opis jest ogólnikowy, rozbudowa- wykład bym powiedział to kilka stron, ale troszkę pomyślunku myślę, że to wystarczy.
  • #8 9269392
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6358
    Dziwny opis. W praktyce przeciwwagi wału osiowało się na pryzmach - musiało być równo bez żadnego zaznaczania, przy prasowaniu stosowanie WD40 jest co najmniej bezzasadne - smar stały, olej silnikowy byłby dużo lepszy. Najważniejsze - nie można dopuścić do zdeformowania przeciwwag i otworów w nich przy rozbijaniu wału, bo cała robota na nic (rozbijanie przy pomocy przecinaków czy jakichś klinów jest niedopuszczalne). Co do dokładnego przesunięcia mimośrodów co 180 stopni - ważne to jest jeśli chodzi o wyważenie wału, dla samej pracy silnika mniej - niezależnie ustawiane przerywacze niwelują tę niedoskonałość. Następna ważna rzecz - identyczna masa obydwu wymienianych korbowodów, chociaż i tak wał powinno się na koniec powtórnie wyważyć.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat regeneracji wału w motocyklu Jawa 350 TS w warunkach domowych. Użytkownik posiada tokarkę i czujniki, ale potrzebuje narzędzi do bezpiecznego rozebrania wału. Wskazano na konieczność użycia prasy o nacisku 10-20 ton oraz odpowiednich podpieraczy i naciskaczy. Uczestnicy rozmowy podkreślają znaczenie precyzyjnego montażu przeciwwag oraz identycznej masy wymienianych korbowodów dla prawidłowego wyważenia wału. Zwrócono uwagę na ryzyko deformacji przeciwwag podczas rozbijania wału oraz na konieczność ponownego wyważenia po wymianie korbowodów. Użytkownik dzieli się doświadczeniem z montażem, podkreślając, że proces jest wykonalny w domowych warunkach, ale wymaga staranności i pomyślunku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA