Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zegarek binarny problem z programem.

MacGyver123 23 Feb 2011 18:19 1131 2
    MacGyver123
    Level 10  
    Witam! Przepraszam jak powtórzyłem temat lecz żaden projekt mi nie pomógł w rozwiązaniu problemu. Mianowicie chcę zrobić zegarek binarny na Atmega8 i DS1337 był tu jeden projekt lecz on działał w inny sposób niż chcę.
    Mam wizję że mój zegarek będzie miał 4 LEDy godzin i 6 LEDów od minut.
    3 Przyciski: +1h, +1m, Podświetlenie 5s

Nie jestem zbyt dobry w bascomie, dopiero się uczę. Jak zaprogramować by sygnał zegarowy szedł z magistrali I2C z RTC z kwarcu 32,768Hz?
    I czy przy tym zegarze jak dam komunikat np. wait1000ms czy coś takiego, to na pewno będzie to dokładnie jedna sekunda?

Jeszcze nie wiem jak zrobić, by np. gdy nacisnę raz przycisk +1m i on podświetli i dopiero za drugim razem zmieni minuty, to samo z godzinami. No i podświetlenie.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A jaki masz wogóle kod?
    Skoro masz zegar RTC to po co Ci wait(które jest niedokładne i NIE SŁUŻY DO ODMIERZANIA CZASU)?
    Sygnał zegarowy nie idzie magistralą I2c - nią komunikujesz się z zegarem i odczytujesz odpowiednie rejestry zawierające dane o godzinach i minutach.
    rrytel
    Level 14  
    czas odczytujesz tylko w momencie gdy masz włączone podświetlenie. w innych momentach procesorowi nie potrzebna ta informacja, tym sie zajmuje RTC.
    wpisz do programu zmienną odpowiedzialną za podświetlenie, i w zależności od stanu tej zmiennej wykonuj inną akcję dla każdego przycisku.