logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegarek binarny 8bit na ATMEGA168V.

parafka 25 Maj 2009 14:25 20472 28
REKLAMA
  • Zegarek binarny 8bit na ATMEGA168V.

Przedstawiam kolejną wersję zegarka binarnego.
    Układ oparty na ATMEGA168V i układzie RTC DS1337, który w przeciwieństwie do DS1307 może pracować z niskimi napięciami zasilania.
    Zastosowałem typowy zegarkowy rezonator ceramiczny 32,768kHz 6/2mm. Płytkę zegarka wykonałem z b.cienkiego laminatu z drukiem na stronie TOP a od spodu wykonałem styki baterii CR2032 i prowizoryczny switch. Druk na płytce wykonano metodą toner/żelazko. Po wytrawieniu płytki ścieżki pocynowano. Po umieszczeniu płytki w kopercie zegarka pozycję baterii ustaliłem dopasowanym kawałeczkiem gąbki.
    Po naciśnięciu przycisku pokazywana jest sekwencyjnie kolejna cyfra czasu, czyli dziesiątki godzin, jedności godzin, dziesiątki minut, jedności minut. Starsze bity pokazują miejsce cyfry w wyświetlanym czasie a 4 młodsze bity wskazują konkretną wartość. Pozostałe diody LED leciutko się świecą stanowiąc tło ułatwiające ustalanie pozycji świecących diód. Czytelność jest dużo lepsza niż na zdj.1
    Podczas wyświetlania czwartej cyfry wciśnięcie i przytrzymanie przycisku aktywuje funkcję ustawiania czasu. Początkowo miga lewa LED. Po np. 15 mignięciu naciskamy przycisk i zatwierdzamy godzinę 15tą. Następnie miga prawa LED i liczymy mignięcia minut. Zatwierdzamy liczbę minut i czas jest ustawiony.
    Myślę, że jest to fajny gadżet pobudzający nasze komórki mózgowe.
    Poniżel link do youtube gdzie pokazano godzinę 01:01 i ustawianie na 15:23.
    http://www.youtube.com/watch?v=hHAjG4fho5Y
    -przepraszam ale jakość filmiku wynika z możliwości telefonu.
    W załączniku pliki Eagle 550 i źródło Bascom AVR.
    Załączniki:
    • Zegarek_binarny.zip (38.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    parafka
    Poziom 20  
    Specjalizuje się w: większe prądy, lampy, trochę avr
    parafka napisał 587 postów o ocenie 181, pomógł 11 razy. Mieszka w mieście Olsztyn. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6573203
    andrzej3393
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Ładnie, ładnie. powiedz jeszcze, ile czasu i pieniędzy kosztował ten biznes.
  • #3 6573342
    Svavo
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Jak dla mnie to naprawdę niezły bajer. Mam tylko wątpliwości odnośnie odczytu w pełnym słońcu, a nawet w zwykły, słoneczny dzień...
    BTW mam w komórce ustawiony temat z zegarem binarnym i muszę przyznać, że strasznie mnie irytuje jak chce szybko odczytać czas :/. Ale wizualnie 1 klasa!
  • #4 6573399
    parafka
    Poziom 20  
    Ocena: 181
    W pełnym słońcu rzeczywiście jest słabo widać.
    Niemniej jednak przezroczyste tworzywo LED
    gwarantuje pełną jaskrawość światła.
    Co do kosztu części to myślę, że do 40zł ale pamiętajcie, że nie kupicie jednego rezystorka 805SMD tylko 10-50szt.
    PrzeMaxeK:
    No właśnie;
    Po co robić jak można kupić a po naukę iść do szkoły
  • #5 6574014
    KBCH
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam taką prośbę, mógłbyś umieścić schemat i PCB w pdf?
  • #6 6574067
    parafka
    Poziom 20  
    Proszę bardzo, ale lepiej drukować z Eagla bo mamy gwarancję, że wydruk będzie 1:1
    Załączniki:
    • plytka_lustro.pdf (8.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • schemat.pdf (16.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 6574098
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6574205
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6574797
    waldi_8601
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Też sobie zrobiłem podobny zegarek i jedyna wada to słaba widoczność w słoneczny dzień, ale w nocy efekt powalający, tym bardziej że w moim zegarku co 15 min. błyska niebieska dioda i jest wyświetlany czas świetnie to się prezentuje.
    Tak poza tym to fajna sprawa żeby co jakiś czas wysilić szare komórki.
  • REKLAMA
  • #11 6575377
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1537
    Nigdy nie zrobiłem takiego zegarka, ale sporo ich widziałem... I nawet kiedyś zbudowałem (działający) prototyp.
    I mam "takiego pomysła", który jednocześnie uprości odczyt jak i zbliży takie zegarki do binarnosci.

Po co wyświetlać godziny w kodzie BCD, albo dziesiątki/jedności w następujących po sobie sekwencjach, skoro można w sześciu bitach zakodować liczbę 59 (największa liczba minut)?
    Zastanawiam się, czy wyświetlanie czasu w ten sam sposób w jaki go ustawiasz byłoby bardziej na miejscu:
    1. Są dwie cyfry do odczytania a nie cztery - szybciej i łatwiej wyświetlić i (chyba) odczytać.
    2. czytając godzinę 15:23 myślisz 'piętnasta dwadzieścia trzy' a nie "jeden pięć(nasta) dwa trzy'
    3. każdą liczbę da się zakodować binarnie, więc wyświetlanie jej w formacie częściowo dziesiętnym (dziesiątki - jedności) powoduje, że nie jest już wyświetlona binarnie.

Zapewne jednym łatwiej będzie nauczyć się odczytywać binarnie 4 bitów zamiast sześciu, a inni jednakowo łatwo odczytają i cztero- i sześciobitowe przesłanie...
  • #12 6576214
    bsw
    Poziom 21  
    Ocena: 686
    Bardzo mi się Twoje zegarki podobają :-)

Sam planuję sobie zrobić podobny - tylko tego lutowania atmegi się trochę boję - z takim drobnym rastrem jeszcze nie miałem przyjemności...

Ledy masz w jednym rzędzie - czy nie myślałeś aby zaprogramować tryb wyświetlania POV (widmowo) ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 6576221
    VSS
    Poziom 21  
    Ocena: 261
    parafka napisał:

a nie lepiej założyc czerwone LEDy i filtr czerwony jako szybkę ? wtedy w słońcu diody będą widziane bardzo dobrze.
  • #14 6576495
    deska202
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    VSS napisał:
    parafka napisał:

a nie lepiej założyc czerwone LEDy i filtr czerwony jako szybkę ? wtedy w słońcu diody będą widziane bardzo dobrze.

zle z filtrem zegarek starci urok
  • #15 6576543
    MACIEJUS_gd
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Układ brałby znacznie mniej prądu gdyby zrezygnować z DS1337, a kwarcem 32kHz taktować procesor.
  • #16 6576966
    parafka
    Poziom 20  
    Nie prawda. Wybudzanie co sekundę atmegi jest bardziej energochłonne niż mikroampery ds1337.
    bsw:
    Próbowałem POV
    Prawdę mówiąc to tak miało być ale jednokrotne machnięcie ręką nie umożliwia odczytu. -testowałem.
  • #17 6577001
    rpal
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    nie byłby bardziej "ludzki" klasyczny system odczytu czyli 12 led smd zlokalizowanych po obwodzie odczyt godzin byłby oczywisty a minuty odczytywane z dokładnością do 5 + ew błyski dla od 1-4 i 6-9 ?
  • #18 6577007
    MACIEJUS_gd
    Poziom 11  
    Prąd DS1337 faktycznie jest mały, ale rezystory TWI to już wciągają mA.
    no i procek chodzący na 32 kHz bierze znacznie mniej niż na MHz. O usypianiu procka nic nie mówiłem ;-) 32kHz mogą być niewystarczające do wyświetalnia, ale to chyba kwestia kodu (assembler pomoże??)
  • #20 6577158
    MACIEJUS_gd
    Poziom 11  
    Czy procek jest właczany po wciśnięciu przycisku tylko na czas wyświetlenia?
  • #21 6577234
    parafka
    Poziom 20  
    Tak;
    -po naciśnięciu kontroler pobiera wartości czasu z ds1337 (przy okazji także go budząc), wyświetla i przechodzi w stan uśpienia/PowerDown/
    Przy 1,8V pobiera 0,1uA przy 3V trochę więcej.
    ds1337 pobiera w standby 1,5uA
    Jednak każdy odczyt wyciąga z bateryjki ok. 10mA
  • #22 6577327
    MACIEJUS_gd
    Poziom 11  
    Daje to, nie uwzględniając starzenia baterii ponad 20 lat podtrzymania zegara, to brzmi dobrze :-)
  • REKLAMA
  • #23 6579034
    Svavo
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    MACIEJUS_gd napisał:
    Daje to, nie uwzględniając starzenia baterii ponad 20 lat podtrzymania zegara, to brzmi dobrze :-)

Czas ten mocno uzależniłbym od intensywności używania zegara. Jedni sprawdzają czas kilka razy na dobę, inni - co -naście minut ;)
  • #24 6580258
    bsw
    Poziom 21  
    Ocena: 686
    Cytat:
    Próbowałem POV
    Prawdę mówiąc to tak miało być ale jednokrotne machnięcie ręką nie umożliwia odczytu. -testowałem.

Możesz coś więcej na ten temat napisać: Jakie konkretnie miałeś problemy? Wiem że jest to do zrobienia - sam przymierzam się di takiego zegarka z myślą o POV właśnie...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 6586066
    injector90pl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Niby fajny bajer, ale nie praktyczny. Ile zajmuje ci odczytanie czasu(wliczając w to że masz wprawie w tym systemie)??
    Wygląd połączeń mógł by być nieco lepszy. Ale i tak ładnie. Jest to dobra nauka robić takie coś, zawsze coś innego. A nie tylko te wzmacniacze i wzmacniacze Audio.
    Wielki +
  • #28 7199329
    pawcio5555
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Chciałbym sobie zrobić taki zegarek, ale jestem dość początkujący w sprawach programowania i proszę o pomoc:
    1. Jakim urządzeniem to zaprogramować (+ jakiś program i jak podłączyć ten układ ATmega)
    2.gdzie dostać ATmega168V i DS1337 (sklep internetowy, albo w warszawie jakiś)
    3.Jakimi programami otwierać te pliki w archiwum?
  • #29 7199380
    parafka
    Poziom 20  
    1. Kup lub zrób STK200 i obsłuż Bascomem AVR
    2. TME.pl
    3. np. 7zip
    I kłania się google;

Moja rada;
    Zrób STK200 własnoręcznie i podłącz jakiegoś AVRka np. Atmega8, zaprogramuj.
    Bez tego nawet nie myśl o budowie tego zegarka.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt zegarka binarnego opartego na mikrokontrolerze ATMEGA168V oraz układzie RTC DS1337, który umożliwia pracę przy niskim napięciu zasilania. Zegar wykorzystuje rezonator ceramiczny 32,768 kHz, a płytka PCB została wykonana metodą toner/żelazko z cyny na ścieżkach. Wyświetlanie czasu odbywa się sekwencyjnie po naciśnięciu przycisku, pokazując dziesiątki i jedności godzin oraz minut w formacie binarnym. Dyskutowano o problemach z widocznością diod LED w pełnym słońcu oraz o alternatywnych metodach wyświetlania, takich jak kodowanie całych liczb binarnie zamiast BCD czy zastosowanie trybu POV, który jednak okazał się mało czytelny. Poruszono kwestie zużycia energii, gdzie DS1337 w trybie standby pobiera mikroampery, a mikrokontroler jest wybudzany tylko na czas odczytu i wyświetlania. Wskazano, że całkowity koszt części to około 40 zł, z uwzględnieniem konieczności zakupu elementów SMD w większych ilościach. Użytkownicy prosili o schematy i pliki PCB, które zostały udostępnione z zaleceniem drukowania z programu Eagle dla zachowania skali 1:1. Dyskusja obejmowała także sugestie dotyczące poprawy czytelności, np. zastosowanie czerwonych diod LED z filtrem, klasycznego układu 12 LED rozmieszczonych po obwodzie czy optymalizacji zużycia prądu przez taktowanie mikrokontrolera kwarcem 32 kHz. Na koniec udzielono wskazówek dla początkujących dotyczących programowania układu, polecając użycie programatora STK200 i środowiska Bascom AVR oraz źródeł zakupu komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA