logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta 12/24si wzrasta ciśnienie c.o. -> wyłącza się

pysia1c 26 Lut 2011 12:21 6444 13
REKLAMA
  • #1 9206184
    pysia1c
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, jestem świeża na tym forum i na początek proszę o wyrozumiałość jak opisze swój problem prostym językiem:)
    Posiadam piec dwufunkcyjny Beretta 12/24si od ok 8 lat.
    Zaczęło się zeszłej zimy kiedy ciśnienie w piecu zaczęło spadać prawie do zera, gdy był wyłączony i wzrastać do 3 bar gdy włączałam kilka grzejników naraz i
    oczywiście kapało z zaworu bezpieczeństwa przy 3. Tej zimy problem w tym, że popracuje 2-3 godz. przy większym ciśnieniu i wyłącza się - czerwona lampka. Po zresetowaniu znów się załącza popracuje trochę i wyłącza się.
    Był serwisant, sprawdził wszystko, komin, nawiew powietrza, wymienił czujnik ntc. Nic nie pomogło. Kolejny serwisant wymienił cały wymiennik główny i okazało się, że był nieszczelny i zakamieniony. 2 dni było ok i znów się wyłącza, wzrasta ciśnienie.
    Serwisant powiedział, że to może być jakaś pompa ciśnieniowa do wymiany...
    proszę o pomoc i rady co to może być, żeby na mnie ktoś nie zarabiał bez bez potrzeby.
    Z góry dziękuję wszystkim
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9206816
    Bobbo
    Poziom 22  
    Ocena: 291
    Należy sprawdzić naczynie przeponowe. Temat częso występujący na forum.
  • REKLAMA
  • #3 9206897
    pysia1c
    Poziom 9  
    Dzięki za radę, wspomnę serwisantowi:) jak wspomniałam dopiero zaczęłam na tym forum i nie bardzo wiem jak szukać i chyba co ważniejsze czym jest to naczynie przeponowe?
    Mam przed sobą instrukcje obsługi i może to jakoś inaczej się nazywa, bo nie znajduje takiego określenia. Będę wdzięczna za pomoc

Dodano po 23 [minuty]:

Ok, już znalazłam, w instrukcji to się nazywa chyba naczynie wzbiorcze:)
  • #4 9207105
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    czy wymiennik był nowy zakładany??Bo u mnie też miał być nowy ze sklepu , ale jak sie puźniej okazało to był stary wyczyszczony i zalany uszczelniaczem do chłodnic.Po dwóch miesiącach znowu ciśnienie rosło i wywalało wode przez zawór bezpieczeństwa.Jeżeli chcesz sprawdzić czy wina jest wymiennika to grzej wodę CO ,ale zakręć zawór zasilający zimną wodę użytkową do pieca.Ustaw na manometrze ciśnienie 1 bar i zobacz jak piec pracuje.Jeżeli wywali ci znowu wodę to uszkodzone naczynie , a jeżeli pracuje dobrze to trzeba szukać przyczyny w wymienniku.
  • Pomocny post
    #5 9208409
    Piotr77777
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 266
    Nie ma powietrza w naczyniu wzbiorczym, albo zatkany wężyk między naczyniem a korpusem :)
  • #6 9216892
    pysia1c
    Poziom 9  
    Witam, wymiennik jest nowy z gwarancją, także nie sądzę, żeby to była wina wymiennika,.
    Sprawdziłam natomiast to naczynie przeponowe, tzn. u góry był kurek i jak odkręciłam to wyglądał na identyczny jak w samochodzie. Kiedy nacisnęłam bolec to woda wytrysnęła na sufit pod sporym ciśnieniem.
    Kiedy czytałam na forum o naczyniu to dowiedziałam się że wewnątrz powinna być membrana oddzielająca powietrze od wody. Jeżeli więc u góry znajdowała się woda i to pod ciśnieniem, to domyślam się że membrana jest uszkodzona. W takim wypadku raczej nie działa mi to naczynie przeponowe i nie kompensuje nadmiaru gorącej wody i stąd wzrasta mi ciśnienie.
    Proszę o potwierdzenie mojej diagnozy lub inne sugestie.
    Dziękuję.
  • #7 9216899
    Piotr77777
    Masz racje, naczynie jest do wymiany.
  • REKLAMA
  • #8 9216933
    pysia1c
    Poziom 9  
    A gdzie mogę dostać takie naczynie i ile to mniej więcej kosztuje. Oczywiście sama nie wymienię, ale, nikt mnie nie naciągnie:)
    Może jakiś link do strony sklepu...
    Dziękuję
  • Pomocny post
    #9 9217039
    Piotr77777
    Tylko serwisanci mają dostęp do tego typu rzeczy. Zależy od modelu koszt od ok 250 do 500zł.
  • #10 9217795
    omnixwp
    Poziom 18  
    Ocena: 138
    pysia1c napisał:
    A gdzie mogę dostać takie naczynie i ile to mniej więcej kosztuje. Oczywiście sama nie wymienię, ale, nikt mnie nie naciągnie:)
    Może jakiś link do strony sklepu...
    Dziękuję

Napisz nazwę techniczną kotła z "tabliczki znamionowej", wtedy będzie można podać właściwą cenę z cennika fabrycznego Beretta. Części zamienne można nabyć bezproblemowo, niekoniecznie od serwisu.
  • REKLAMA
  • #11 9218283
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    pysia1c napisał:
    ... ale, nikt mnie nie naciągnie:)

Serwis autoryzowany nie naciąga i stosuje ceny katalogowe.
    Kliknij przycisk po prawej, nad mapą i otwórz okno serwisu: http://www.beretta.pl/berettapl/web/xcms/polcontact/1_purchase.htm
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #12 9218430
    pysia1c
    Poziom 9  
    Mój piec to:
    Kocioł dwufunkcyjny Beretta
    Seria Super Kompakt
    12/24i
  • #14 9221936
    pysia1c
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Będę niedługo kontaktowała się z serwisem i wymieniała to naczynie:)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem dwufunkcyjnym Beretta 12/24si, który doświadcza wzrostu ciśnienia do 3 barów, co prowadzi do wyłączenia urządzenia. Po interwencji serwisantów, którzy wymienili czujnik NTC oraz główny wymiennik, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być uszkodzone naczynie przeponowe (wzbiorcze), które nie kompensuje nadmiaru gorącej wody. Inni uczestnicy forum sugerują sprawdzenie naczynia oraz jego wymianę, a także podają orientacyjne ceny i miejsca zakupu. Użytkownik planuje skontaktować się z serwisem w celu wymiany naczynia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA