logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne zasilanie lampy ECC85 bez galwanicznego odseparowania od sieci?

elektronik_tk 25 Paź 2004 19:04 1992 14
REKLAMA
  • #1 936899
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    nie posiadam trafa zasilającego do lamp i nie zamierzam kupować czy wyciągać z działającego radia lampowego. I mam pomysł inny. Otórz chciałbym zasilac lampę ECC85 z odczepu skrajnego i środkowego w uzwojeniu pierwotnym zwykłego transformatorka co dało by mi po wyprostowaniu 170V. Nie chcę też użyc dwóch transformatorków połczonych uzwojeniami niskonapieciowymi. Co o tym myślicie?? I wytłumaczcie mi proszę po co ma być odseparowanie galwaniczne od sieci?? Bo ten sposób jaki chce zrobić to chyba jednak odpada. A na tej lampie ma byc przedwzmacniacz do gitary. I z tego co się oriętuje to na masie układu może być napięcie sieci i na struny gitary O RETY.
  • REKLAMA
  • #2 936946
    maxdutka
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Widze że chcesz zrobic prawdziwą gitarę elektryczną :), a tak na serio to jak Ci życie miłe to porzuć ten pomysł!!!
  • #3 937147
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    wiem ze chyba jedynym najprostrzym sposobem będzie uzycie dwóch małych trafek.
  • REKLAMA
  • #4 937405
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2811
    Niech Pan Bóg Cię broni przed zasilaniem tego bezpośrednio z sieci!
  • REKLAMA
  • #5 937533
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Kiedyś ( 27 lat temu ) popełniłem takie coś. Bedąc w wojsku otrzymałem zadanie wykonania kaczki ( wouwou) do gitary jednego trepa. I nie miałem nic poza kilkoma tranzystorkami, kondziami i diodami i pedałem od maszyny do szycia.I zrobiłem coś co się zasilało z AC220V przez kondensator dioda, rezystor dioda zenera do masy, kondziu i dalej filtr srodkowoprzepustowy z przesuwanym pasmem. I nawet działało ale..... kopało lub wyrzucało bezpieczki w klubie żołnierskim. Trzeba było uważać na kierunek włączania wtyków sieciowych kaczki i wzmaczniacza ( Regent 30 H lampowy). I nie dotykać się mikrofonu !!!!! Nigdy więcej!!!!!!!!!!!!!!!!
    Pozdr.J.
  • #6 937651
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2305
    Witaj Trampek. Zanim wykonasz to co projektujesz, to ofiaruj mi swoje punkty. Z kim będę teraz klikał na GG-Tlen?. Dopowiem tylko, że jest to niebezpieczne nie tylko dla Ciebie samego, ale również dla innych, to prosta droga do prokuratora i "kicia".
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #7 937719
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Separacja galwaniczna zapewnia oddzielenie napięcia sieci od układu elekrtonicznego. Twój pomysł nie jest nowy ale nie do zastosowania w omawianym układzie. Coś w tym stylu było stosowane w seriach radioodbiorników np FIGARO, ROZYNA ale tam obudowa dawała jakąś pewność że nikt się nie dotknie do jakiegokolwiek metalowego elementu. Tutaj po ekranie czy po masie na gitarze MOŻE być ( ale nie musi ) pełne napięcie sieci, zależy jak zostanie włożona wtyczka sieciowa. W tym zastosowaniu jest to niedopuszczalne. Podwójna transformacja ? Raz na 12V i potem w górę - no może być, ale chyba lepiej wyszperać gdzieś stare trafo z uzwojeniem anodowym.
  • #8 938609
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    A nie prościej przewinąć sobie jakąś sieciówkę ? Ja zawsze tak robię, a jak mi się nie chce za dużo nawijać to nawijam połowę i w zasilaczu robię podwajacz.

To co chcesz zrobić to ma sens tylko w przypadku gdy odseparowujesz wejśćie i wyjście od masy układy za pomocą transformatorków. Na prawdę w twoim przypadku gdy masz zasilić układ o małym poborze prądu nie warto tak robić (nawijanie i liczenie traf sygnałowych nie należy do przyjemnych).
  • #9 939237
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Dzięki. Powstrzymam sie od tego pomysłu. Tak włąśnie sądziłem, że jedynie jak masa układu nie będzie na fazie to będzie w miarę bezpiecznie. Ale tak nie zrobię. Użyję tych dwóch traf.
  • #10 946151
    adamst1
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    BTW o ile mi wiadomo np w USA można spotkać wtyczki i gniazda sieciowe zbudowane tak, że da się je połączyć tylko w jeden sposób - właśnie aby uchronić się przed "fazą" na masie.
  • #11 946186
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Adamst1- wszystkie systemy trzyżyłowe nie pozwalaja na zamianę L z N nawet nasze "wtyki z bolcem" pod warunkiem że są włączone do gniazda instalacji wykonanej zgodnie z zasadami i ciągłej we wszystkich przewodach, a sznur zasilający jest prawidłowo podłączony do urządzenia. Ale ponieważ spotkałem pomyłki nawet w szczegółowo opisanych wtykach i gniazdach w systemie"angielskim" ( instalacje komputerowe w bankach) nie mozna liczyć na ten system ochrony konstruując urządzenia bezpośredniego uzytku.
    Jest np zasada dot urządzeń przenośnych ( np wzmacniaczy na estradzie) że pomiarowiec wykonujący pomiar dopuszczający urządzenie do eksploatacji nie może "przepuścić" tego że kabel podłaczeniowy jest przerabiany na wtyczkę rozbieralną - tylko oryginalne sznury z zalewanymi wtykami. A w warunkach estradowych występują szczególnie niekorzystne warunki - mozliwość zawilgocenia sprzętu, fantazja muzyków( cocacola czy piwo na Marschalu) wygłupy z graniem na gitarach na boso i za rogiem jest....... prokurator.
    Pozdr. J.
  • #12 946212
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Można co prawda zrobić na dwóch przekaźnikach układ, który będzie sam po włożeniu wtyczki do gniazdka sieciowego ustawiał fazę i zero w taki sposób, by na masie było zawsze zero ale to działa tylko w gniazdach z bolcem zerującym.
    Ja bym jednak nie ryzykował. Zero na obudowie też czasami może być przyczyną śmiertelnego porażenia prądem jeśli mamy styczność z ziemią.
  • #13 946889
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    albo jakiś prosty powielacz napięcia. Tylko kurka schematu jakiegoś nie moge znaleźć a to takie podstawy. Ma ktoś takowy schemacik?? Bo mam trafo 2x12V co by dało 33V po wyprostowaniu.
  • REKLAMA
  • #15 950371
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    dzięki o to chodziło. Ale podłaczyłem układ na 30V i nawet dobrze gra. To sie w wyżssze napięcie nie będę bawił na razie:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpiecznego zasilania lampy ECC85 bez zastosowania galwanicznego odseparowania od sieci. Autor planował zasilanie lampy z odczepu uzwojenia pierwotnego zwykłego transformatora, co po wyprostowaniu dawałoby około 170 V, bez użycia dwóch transformatorów separujących. Uczestnicy stanowczo odradzali takie rozwiązanie ze względu na ryzyko porażenia prądem, obecność napięcia sieciowego na masie układu i potencjalne zagrożenie dla użytkownika oraz instrumentu (gitara). Wyjaśniono, że galwaniczna separacja jest konieczna, aby oddzielić układ elektroniczny od bezpośredniego kontaktu z siecią i zapewnić bezpieczeństwo. Wskazano, że stosowano podobne rozwiązania w starych radioodbiornikach (np. FIGARO, ROZYNA), ale tam obudowa chroniła przed dotykiem elementów pod napięciem. Zalecano użycie dwóch transformatorów separujących lub znalezienie transformatora z uzwojeniem anodowym. Alternatywnie zasugerowano przewinięcie transformatora sieciowego lub zastosowanie podwajacza napięcia z transformatora 2x12 V, co pozwoliło na uzyskanie bezpiecznego napięcia około 30 V do zasilania przedwzmacniacza gitarowego. Poruszono także kwestie prawidłowego podłączenia przewodów sieciowych i zabezpieczeń stosowanych w instalacjach oraz urządzeniach estradowych, podkreślając konieczność stosowania oryginalnych przewodów zasilających i unikania ryzykownych modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA