logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 64 i GPRS T2 - problem z wyłączaniem czuwania SMS-em

pawligereminator 12 Mar 2011 20:16 2282 8
  • #1 9268719
    pawligereminator
    Poziom 10  
    Mając centralę Integra 64 i moduł GPRS T2 załączając czuwanie z radiolinii nie potrafię wyłączyc sms-em. Oczywiście podobnie jest jak załącze z manipulatora nie można wyłączyc smsem. Mam 2 strefy tzn parter z garażem oraz piętro. Mogę załączyc z smsa obie i wyłączyc ale tylko z smsa jesli chodzi o manipulator z radiolinią to nie ma problemu działają na krzyż. Prosze o pomoc?
  • #2 9269918
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    Opisz co i jak masz zaprogramowane bo z tych informacji które podałeś nic nie wynika.
  • #3 9275830
    pawligereminator
    Poziom 10  
    W centrali Integra 64 mam zaprogramowane 2 strefy parter z garażem oraz piętro obsługiwane przez dwa manipulatory z których jeden jest w sieni a drugi na piętrze do tego mam radiolinie z Elmesa gdzie jeden przycisk załącza i wyłącza czuwanie strefy parter z garażem a drugi przycisk załącza i wyłącza czuwanie strefy pietro. Z kolei GPRS T2 wysyła maila o treści "zal" i załacza czuwanie obu stref i odpowiednio sms o treści "wyl" wyłącza czuwanie obu stref. Połączone mam to tak: z wyjścia przekaźnikowego w GPRS NO i NO wychodzą cztery żyły gdzie 2 wchodzą na wejście centrali zaprogramowane jako zał/wył czuwanie i należące do strefy parter z garażem, natomiast dwie następne żyły wchodzą na wejście zaprogramowane jako zał/wył czuwanie i nalezace do strefy piętro. Podobnie rzecz wyglada z radiolinią jedno wejscie w centrali zaprogramowane jest jako zał/wył czuwanie i nalezy do strefy parter z garażem, drugie wejście tez jest zaprogramowane jako zał/wył czuwanie i należy do strefy piętro. Z manipulatorów można załączac obie strefy.

Dodano po 4 [minuty]:

problem jest taki: jak załacze obie strefy z radiolinii nie można ich wyłączyc z smsa oraz jak załacze z manipulatorów też nie można wyłaczyc czuwania poprzez smsa.
  • #4 9278264
    adibaw
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    a sterowanie z radiolinii i modułu masz stałe czy chwilowe?
  • #5 9278346
    cesars
    Poziom 11  
    witaj kolego
    z tego co wiem to gprs T2 steruje tylko załącz lub wyłącz np 1strefe.
    sms nie mozesz sterowac bo T2 nie zna stanu centrali tzn. czy jest w stanie czuwania czy nie. musisz na wej. 1 i wej. 2 podać te inforamcje w T2.
  • #6 9281039
    pawligereminator
    Poziom 10  
    sterowanie mam stałe jak i w radiolinii tak i w GPRS czyli tryb bistabilny włącz/wyłącz. Czyli trzeba by zrobic aby przekaźnik w gprs działał jako mono?

Dodano po 3 [minuty]:

więc co można zrobic by T2 znał stan czuwania z centrali?
  • #7 9281636
    cesars
    Poziom 11  
    ja mam tak to zrobione

Integra 64 i GPRS T2 - problem z wyłączaniem czuwania SMS-em

Z1 Alarm, pod Z2 i Z3 mam podłączone wyjscie z centrali "out3-załaczenie czuwania"
    to powinno ci pomoc.
    jezeli ktos moze to jeszcze potwierdzic to by bylo milo.

ale ja mam problem z Z4 i Z5 podlaczylem pod te wejscia sterownik od bramy, gdzie na Z4 zal na Z5 wyl. kombinowalem rozne ustawienia Z4 i Z5. zalaczyc zalacze z pilota ale po zalaczeniu czuwania juz nie moge wylaczyc z pilota.
    prosze bardziej doswiadczonych kolegow o pomoc
  • #8 9283105
    pawligereminator
    Poziom 10  
    z tego co widze ty tylko załączasz smsem czuwanie ale nie potrafisz wylaczy przez smsa czuwania. Ja mam wszystko zaprogramowane jako zalacz/wylacz czuwanie a do tego jeszcze dwie strefy i dalej nie moge uzyskac nigdzie informacji jak np: gdy zazbroje radiolinia nie moznas rozbroic przez smsa.
  • #9 9284385
    cesars
    Poziom 11  
    chyba się źle zrozumieliśmy. ja złączam i wyłączam alarm sms tylko nie działa mi sterowanie z pilota wej Z4 i Z5.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wyłączaniem czuwania w systemie alarmowym Integra 64 za pomocą modułu GPRS T2. Po załączeniu czuwania z radiolinii, nie może wyłączyć alarmu przez SMS, mimo że załączenie działa poprawnie. Użytkownik posiada dwie strefy: parter z garażem oraz piętro, które są obsługiwane przez manipulatory i radiolinię. W odpowiedziach sugerowane jest, że GPRS T2 nie zna stanu centrali, co uniemożliwia wyłączenie czuwania przez SMS. Użytkownik rozważa zmianę ustawień przekaźnika w GPRS na mono oraz potrzebuje informacji, jak przekazać stan czuwania do T2. Inni użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami i konfiguracjami, ale problem z wyłączaniem czuwania przez SMS pozostaje nierozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA