logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przegrać kasetę VHS na DVD za pomocą Tunera TV?

marcinogi7 14 Mar 2011 16:08 9501 10
REKLAMA
  • #1 9275752
    marcinogi7
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich!
    Wiele osób ma nadal problem z przegraniem kaset na płytkę DVD, a więc wykonałem poradnik.
    Zapraszam do obejrzenia mojego poradnika Jak przegrać kasetę VHS na DVD
    Opis dotyczący kompletowania urządzeń - w tym przypadku TuneraTV, a nie grabbera ;)
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

PS: Jeśli posiadacie konto w tym serwisie, byłbym wdzięczny za każdy komentarz i ocenę :)

Pozdrawiam, miłego oglądania!
  • REKLAMA
  • #2 9281582
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    To najgorsza z metod. Lepiej to zrobić na nagrywarce DVD - takiej do TV.
  • #3 9281715
    marcinogi7
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    ale metoda ta, jest opisuje wykorzystanie tunera telewizyjnego ;)
    Co do nagrywarki cena wzrasta ...
  • REKLAMA
  • #4 9282430
    11111olo
    Poziom 42  
    Tuner TV = niska cena = niska jakość.
    Nagrywarka DVD = wyższa cena = wyższa jakość
  • #5 9285953
    maniek1818
    Poziom 22  
    Ocena: 260
    Otóż to, generowanie sygnału wizyjnego o częstotliwości radiowej, a potem następna obróbka w tunerze negatywnie wpływa na jakość otrzymanego materiału.
  • #6 9286103
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 9291067
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1648
    Ja używam do zgrywania VHS zestawu Pinnacle (Karta + oprogramowanie). Kiedyś kosztowało to 350 zł. Kaset ludzi mają jeszcze dużo w domach, więc i pracy troche jeszcze mam :D
  • #8 9354945
    komatssu
    Poziom 29  
    Ocena: 165
    >pandy
    Jestem już ślepy (i głuchy) czy faktycznie zachwalany przez Ciebie HCenc nie enkoduje dźwięku? Jeśli tak to niezła kicha...
    Szybkością i jakością jest zbliżony do mojego ulubionego ProCodera (niestety komercyjnego, ale kogo to obchodzi), ale ogrom opcji do ogarnięcia w HCenc nie ułatwia nam zadania - drobny błąd w ustawieniach powoduje, że uzyskany plik mpeg2 nadaje się tylko do skasowania, a my tylko tracimy cenny czas. Poza tym wczytywanie plików poprzez frameserwer jest co najmniej upierdliwe. AviSynth do edycji video? Chyba tylko dla masochistów...
    A tak przy okazji - jako konwertera A/D używam starej kamerki mini-DV z aktywnym wejściem analogowym, połączonej z komputerem przez port FireWire - zero problemów z gubieniem klatek czy rozjeżdżaniem się dźwięku, a jakość zgranego obrazu jest bezkompromisowa.
  • #9 9356904
    GGK
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Czy da się w ten sposób przegrać zabezpieczone kasety? Mam kilka takich legalnych z zabezpieczeniami i przy próbie nagrania na nagrywarkę samsung hr-773 pojawia się komunikat o zabezpieczeniach i nie da się przegrać.
    Kilka lat temu były jakieś magiczne pudełka pozwalające ominąć te zabezpieczenia ale schematu nigdzie znaleźć nie mogę.
  • REKLAMA
  • #10 9357076
    11111olo
    Poziom 42  
    W praktycznym elektroniku coś takiego publikowali. To zabezpieczenie jest bardzo prymitywne.
  • #11 9368013
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat przegania kaset VHS na DVD, wskazując na różne metody i urządzenia. Użytkownicy podkreślają, że użycie tunera TV może prowadzić do niższej jakości nagrania w porównaniu do nagrywarki DVD. Zwracają uwagę na znaczenie jakości sygnału wizyjnego oraz na dostępność programów do zgrywania, takich jak Virtual VCR i Avidemux. Wspomniano również o problemach z kopiowaniem zabezpieczonych kaset VHS oraz o alternatywnych rozwiązaniach, takich jak użycie kamer mini-DV z portem FireWire. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi urządzeniami i oprogramowaniem, podkreślając znaczenie jakości nagrania i dostępnych narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA