Witam.
Niedawno, przez przypadek, trafiłem na mały gadget u naszych wschodnich sąsiadów.
Strona źródłowa projektu.
Jest to miniaturowy kolorofonik zbudowany o popularny ATTiny13.
Autor przedstawia inne układy z użyciem Tiny13.
Zasada działania.
Urządzenie odbiera sygnał dźwiękowy z mikrofonu elektretowego (możesz wziąć dowolny, wziąłem go ze starego odtwarzacza), mikrofon jest zasilany przez rezystor w R5 10kΩ. Usuwamy sygnał z mikrofonu przez kondensator odsprzęgający 0,1 μF (można znacznie się różnić), który odcina stałą składową sygnału.
Po mikrofonie sygnał trafia na wejście wzmacniacza operacyjnego LM358 (można wziąć dowolny inny lub zmontować wzmacniacz na tranzystorze) i jest wzmacniany, aby dostarczyć sygnał o amplitudzie od 0 do 5 V na wejście mikrokontrolera.
Mikrokontroler ATtiny13 działa na częstotliwości 9,6 MHz i jest taktowany wewnętrznym zegarem (oprogramowanie i fuse bity są w poniższym archiwum). Mikrokontroler analizuje sygnał dostarczany do wejścia i w zależności od częstotliwości świeci jedną z czterech diod LED. I to cały kolorofonik!
Autor chcę zauważyć, że kolejność migania diod LED nie zależy od głośności odtwarzanej muzyki, ale tylko od tego, czy zabrzmi głos czy instrument muzyczny.
Wideo z opisem urządzenia.
Wideo z działania urządzenia.
Pobierz oprogramowanie wewnętrzne. Link
Dla potomnych oprogramowanie i schemat w załączniku.
Fajne? Ranking DIY