logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeniesienie zawartości dysku na większy - jak najlepiej

boras86 16 Mar 2011 20:12 10525 29
  • #1 9284948
    boras86
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam komputery, które mają po 40GB HDD i to zaczyna niewystarczać. Są to jednak komputery z instalką systemu na HDD (Win + drivery) + jedna partycja na system ok 37 GB.

Jak najłatwiej/najszybciej przerzucić dokładny obraz dysku na inny większy np160 GB i to tak, żeby partycja systemowa wypełniała całą połać dysku oraz by zachować instalke?

z góry dziękuje za sugestie
  • Pomocny post
    #2 9285096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9297539
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Mała poprawka, w Ghost-cie można w trakcie ustawiania kopiowania kazać "rozciągnąć" partycję na cały dysk (czy nawet domyślnie program zaproponuje zajęcie całego dysku, nie pamiętam) lub ustawić dowolną jej wielkość - oczywiście większą, niż dane, jakie się na niej znajdują.
  • #4 9297608
    sred
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Jeśli przynajmniej jeden z HDD to Seagate, to jest darmowy Acronis do nich: Disk Wizard, do pobrania z ich .www
  • #5 9306685
    delic
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Darmowa Clonzilla do pobrania
    KLIK

Manual po polsku
    KLIK
  • #6 9320124
    patrykbfk
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    popieram kolegę sred, acronis disc wizard nadaje się do tego najlepiej, ani razu mnie nie zawiódł. Rozciąga partycje aż milo ;)

Na płytach Hirens Boot tez jest dodawana jakaś wersja tego programu, nie pamiętam czy to właśnie ta od seagate.
  • #7 9340877
    micrak
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Ja to zawsze robie tak, ze wrzucam na pendrive'a instalke ubuntu, daje przetestuj system, dociagam na szybko program partimage i pod nim sobie robie wszystko co potrzeba ;)
  • #8 9341423
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    Norton ghoust nie radzi sobie z przeinstalowaniem systemu na inny dysk. Nie warto próbować nawet, można zrobić kopie bezp. i to wszystko . System nie ruszy na sklonowanym dysku (będzie działał dopóki będzie podłączony oryginalny dysk).
  • #9 9344835
    micrak
    Poziom 11  
    adam raczej bez problemu, tylko nie ma gwarancji przeniesienia boot sektora, mialem kiedys dysk tak jak mowisz 40 gb, kupilem nowy i pod norton ghostem przenosilem wszystko, lacznie z systemem operacyjnym

Przed przeniesieniem na nowym dysku instalowalem czystego XP'ka, ktorego potem nadpisywalem tym starym przez norton ghosta.

Mozna jeszcze przeniesc bez instalowania, potem odpalasz z plytki instalator systemu, tryb ratunkowy (czy jakos tak to sie nazywalo), pyta sie potem do ktorego systemu chcesz sie zalogowac, logujesz sie i wklepujesz fixboot i fixmbr, ktore odtwarzaja tablice rozruchowe ;)
  • #10 9345280
    feder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam! z tego co wiem Ghost nie współpracuje z systemem plików NTFS .Przerabiałem to u siebie, póki miałem FAT 32 wszystko było O.K po przejsciu na NTFS kapota.Ghosta mam w Norton System Works 2003. Chyba że jakaś nowsza wersja sobie z tym radzi.Obecnie używam Acronis True Image Home 2009. Uważam że jest dobry.
  • #11 9345331
    micrak
    Poziom 11  
    Tak starsze wersje sobie nie radzily z NTFS, ale o ile pamietam te z Hirens Boot CD (bodajze 11) juz dzialaly.

Ogolnie do tworzenia kopii zapasowych polecam plyte/pendrive z Ubuntu plus program partimage. Od 2 lat uzywam tego rozwiazania zamiast Ghosta i swietnie sie spisuje ;)
  • #12 9347067
    mateo1b
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Najlepiej podłącz drugi dysk do kompa skopiuj pliki i tyle
  • #13 9347119
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    mateo1b napisał:
    Najlepiej podłącz drugi dysk do kompa skopiuj pliki i tyle

Odróżniasz robienie dokładnego obrazu dysku od kopiowania plików?
  • #15 9351809
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Tu nie potrzeba robić dokładnej kopii (sektorowej), nawet dodam że jest to bezsensu (defragmentacja).
    Jeśli chodzi o XP to najlepiej stworzyć nowy MBR zgodny z posiadanym systemem, stworzyć układ partycji i je sformatować, wrzucić odpowiedni bootloader partycji i skopiować po prostu pliki windowsa. Odpowiednim narzędziem do MBR jest np. MbrFix.exe lub linuksowy ms-sys. Do bootloadera proponuje bcupdate.exe.

Powyższe narzędzia do znalezienia w sieci.
  • #16 9353955
    jaskowiakm
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    micrak napisał:
    Tak starsze wersje sobie nie radzily z NTFS, ale o ile pamietam te z Hirens Boot CD (bodajze 11) juz dzialaly.

Ogolnie do tworzenia kopii zapasowych polecam plyte/pendrive z Ubuntu plus program partimage. Od 2 lat uzywam tego rozwiazania zamiast Ghosta i swietnie sie spisuje ;)

Popieram kolege w hirensie jest acronis w locie ci zrobi kopie i rozciągnie partycje nie raz tak robiłem i potem pierwsze uruchomienie w trybie awaryjnym żeby dysk sie zainstalował i będzie śmigać
  • #17 9362110
    youzeq
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Pozwolę sobie "wyczyścić" kilka kwestii:

:arrow: Windows uruchamia się z partycji "Active", o czym trzeba pamiętać dzieląc nowy dysk na partycje. System na partycji innego typu jest traktowany jako zwykłe dane.
    :arrow: Nowy dysk zawsze dzielmy na co najmniej 2 partycje: dla systemu (oraz programów) i dla danych (oraz dokumentów). Ułatwi to np. tworzenie obrazu i reinstalację systemu.
    :arrow: Rozmiar partycji na który wrzucamy obraz systemu nie ma większego znaczenia. Używamy opcji partycja na partycję.
    :arrow: Norton Ghost od wielu lat obsługuje NTFS, kompresję oraz nagrywanie na DVD.

PS. Również polecam darmowy zestaw programów "Hirens Boot CD" lub jego płatną wersję "Restored.
  • #18 9362418
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Po co te frazesy, i tak z częścią się można nie zgodzić:

1. Po pierwsze, partycja nie musi być Active/Boot żeby uruchomić z niej system - sam tak mam.
    2. Po drugie taki podział może być bez sensu jeżeli np. dysk przeznaczamy wyłącznie na system i programy (np. SSD)
  • #19 9367204
    dudek246
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Ja proponuje acronis true image. Program jest dostępny w języku polskim i bez problemu moźna zrobić nim taki trik.
  • #20 9371465
    AZmij
    Poziom 10  
    NG 14 robi backup w locie bez konieczności wyłączania systemu. Co do kopii to nie wiem.

Kopie dysku robiłem kiedyś ale pod starym Ghostem z boota. Opcja Disc -> to disc. Spokojnie sobie radzi i komputer po podmianie dysków ruszył mi normalnie.
  • #21 9395603
    pacek81
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Ghost jest problematyczny. Polecam bootowalną płytę z G4U. Działa na Linuxie i kopiuje disk2disk. Idealnie nadaje się do kopiowania z mniejszego dysku na większy. Obsługuje wszystkie rodzaje systemów operacyjnych, ponieważ kopiuje dane bit po bicie. Tozwiązania typu Ghost czy Acronis są problematyczne bo najczęściej wymagają instalacji w systemie operacyjnym.
    Polecam zainteresować się G4U i nie pakować kasy w rozwiązania typu Norton Acronis etc.
  • #22 9395873
    szymon_szer
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mi tak przeszło
  • #23 9399415
    d3zynh
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    youzeq napisał:
    Pozwolę sobie "wyczyścić" kilka kwestii:

:arrow: Rozmiar partycji na który wrzucamy obraz systemu nie ma większego znaczenia. Używamy opcji partycja na partycję.

To skopiuj mi kolego partycję 120GB na 60 GB a będziesz mistrzem yoda!

Ja to robię przez CloneZilla i MBR nadpisuję sam za pomocą linuxa - lilo/grub, więc trochę wiedzy więcej tylko potrzeba, ale da się zrobić i działa ;)
  • #24 9399823
    pacek81
    Poziom 17  
    Cytat:

Teoretycznie jest to możliwe - jeżeli na partycji 120GB jest poniżej 60GB danych ;)
  • #25 9400603
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3594
    pacek81 napisał:
    Cytat:

Teoretycznie jest to możliwe - jeżeli na partycji 120GB jest poniżej 60GB danych ;)

Potwierdzam dokonywałem (co nie polecam!) tego za pomocą wcześniej wspomnianego przeze mnie programu EASEUS Disk Copy sprawdzając uprzednio i przygotowując wielkość danych (nie zmieniałem rozmiaru partycji) z dysku źródłowego do rozmiaru dysku docelowego.
    A tak przy okazji to sprytnie się kolega wybronił i skorzystał z tego, że pytanie nie zostało zadane precyzyjnie.:D
  • #26 9400774
    pacek81
    Poziom 17  
    Nie sprytnie, tylko uważnie czytam pytania ;)
  • #27 9401086
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3594
    pacek81 napisał:
    Nie sprytnie, tylko uważnie czytam pytania ;)

I tu mnie Kolega "chwycił" - przepraszam pomyliłem osoby.
    Zamiast 'sprytnie" to teraz powinno brzmieć:
    "umiejętnie wybronił Kolegę youzeq, co nie zobowiązuje go do poprawienia wcześniejszego postu lub odniesienia sie do tej sytuacji.
  • #28 10703405
    bzinu
    Poziom 11  
    Powiedzcie mi jak mam sklonować dysk na inny nowy większy dysk kiedy na nowym dysku już coś było? np. partycja i program. Jak przywrócić nowy dysk do stanu "dziewiczego"
  • #29 10703436
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1703
    To co było na dysku docelowym, nie obchodzi programu przenoszącego partycje, program nadpisze stare dane.
  • #30 11235491
    bzinu
    Poziom 11  
    Actronisem poszło ładnie polecam program. Wszystkie dane i system przeszły. Reszta dysku pusta widziana przez system. Dziękuję

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o najlepszych metodach przenoszenia zawartości z mniejszego dysku twardego (HDD) na większy, zachowując system operacyjny i dane. Rekomendowane programy to Norton Ghost, Acronis True Image, Clonezilla oraz EASEUS Disk Copy. Użytkownicy podkreślają, że Norton Ghost może mieć problemy z systemem plików NTFS, a Acronis True Image jest bardziej niezawodny. Wskazówki obejmują podłączenie obu dysków, użycie bootowalnych nośników oraz rozciąganie partycji na nowym dysku. Wiele osób sugeruje również użycie narzędzi do naprawy MBR oraz bootloaderów, aby zapewnić prawidłowe uruchamianie systemu po migracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA