logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopia całego systemu z plikami zainstalowanymi plikami 1:1 czym?

kukiz1986 16 Cze 2019 21:17 603 6
REKLAMA
  • #1 18014923
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Ocena: 410
    Witam serdecznie. Mam laptop do garażu. Mnóstwo zainstalowanych programów których instalacja pochłonęła trochę czasu.

Czy można zrobić całkowitą kopię 1:1 dysku i trzymać ją na innym komputerze żeby w razie awarii dysku wgrać wszystko na nowy. Włączyć i mam pełny backup bez żadnej instalacji?
  • REKLAMA
  • #2 18014967
    anders11
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Zrobisz to za pomocą programów Acronis True Image lub Ghost
  • REKLAMA
  • #3 18015037
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    kukiz1986 napisał:
    Czy można zrobić całkowitą kopię 1:1 dysku i trzymać ją na innym komputerze żeby w razie awarii dysku wgrać wszystko na nowy.

Można jeszcze w inny sposób. Kopia posektorowa z dysku na dysk =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html

Kopia odzwierciedla zawartość całego dysku 1:1.
    W tym przypadku można skopiować całokształt na inny dysk, położyć go np. do szuflady i w razie problemów podmieniasz jedynie dysk. Nie trzeba nic instalować itp. Wszystko jest dokładnie tak jak było skopiowane.
  • REKLAMA
  • #4 18015085
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    RADU23 napisał:
    Kopia odzwierciedla zawartość całego dysku 1:1.
    W tym przypadku można skopiować całokształt na inny dysk, położyć go np. do szuflady i w razie problemów podmieniasz jedynie dysk. Nie trzeba nic instalować itp. Wszystko jest dokładnie tak jak było skopiowane.

To o czym piszesz to klonowanie dysku i jest ono wskazane gdy chcemy wymienić dysk a zostawić ten sam system operacyjny. Autor tematu ma laptop - jak określił do garażu - zapewne jakiś stary z WinXP 60-80GB. Lepiej zrobić kopię partycji z systemem do pliku na inny dysk - kopia wykonana Acronisem będzie zajmowała o wiele mniej miejsca niż kopia zrobiona w Linux za pomocą polecenia dd. Tworzenie i przywracanie kopii w Acronis też jest o wiele szybsze.

P.S. Acronis też potrafi zrobić kopię posektorową. Ostatnio testowałem Acronis Backup & Recovery 11.5 PL - coś pięknego. Ma zaawansowane opcje budowy nośnika ratunkowego. Można zbudować sobie obraz ISO na bazie Linuxa lub WinPE (boot.wim) 32-bit lub 64-bit, który działa nawet w UEFI. Polecam wersje na bazie WinPE - dzięki temu mamy też do dyspozycji narzędzie linii poleceń diskpart:
    Kopia całego systemu z plikami zainstalowanymi plikami 1:1 czym?
  • REKLAMA
  • #5 18015097
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Autor może zrobić to różnymi programami i na różne sposoby.
    Podałem jedynie dodatkowy przykład co można jeszcze wykonać.
  • #6 18015120
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1658
    Ja natomiast używam do tego gparted.
    Środowisko linuksowe.
    Jeszcze mnie nigdy nie zawiodło.

Można także wykonać to za pomocą EaseUS Todo Backup Free.
    W tym wypadku preferuję starą wersję 3.5.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na wykonanie pełnej kopii 1:1 dysku swojego laptopa, aby w razie awarii móc łatwo przywrócić system i zainstalowane programy. W odpowiedziach zasugerowano kilka programów do klonowania dysków, takich jak Acronis True Image, Ghost, EaseUS Todo Backup oraz gparted. Podano również możliwość wykonania kopii posektorowej, co pozwala na zachowanie dokładnej zawartości dysku. Wskazano, że Acronis oferuje zaawansowane opcje, w tym tworzenie nośników ratunkowych oraz możliwość przywracania systemu przez sieć. Użytkownicy podkreślili, że klonowanie dysku jest efektywnym rozwiązaniem, zwłaszcza w przypadku starszych systemów operacyjnych, takich jak Windows XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA