logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool ADG 7550 nie domywa naczyń dziwnie praca

Marcin76@ 19 Mar 2011 11:19 24326 23
REKLAMA
  • #1 9294817
    Marcin76@
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.Moja zmywarka Whirlpool ADG 7550 od nowości nie domywa naczyń.Serwis niestety nie poradził sobie z problemem na gwarancji która sie już skończyła.Nie rozpuszcza dokładnie np. zaschniętych resztek np na talerzu z obiadu to nie domyje kubków po cherbacie lub np sztućce ze stali nierdzewnej po umyciu posiadają rdzawy nalot.Na chwile obecną po załączeniu programu myjącego puszcza wodę i dziwnie pracuje bardziej coś w niej tyka niż zmywa ale cału cykl mycia przeleci bez błędu a naczynia brudne kostka nie rozpuszczona więc ja już niewiem gdzie szukać problemu-czy ktoś może mi pomóc?Po zrobieniu testu na błedy pika tylko jeden raz.
  • REKLAMA
  • #2 9296955
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Sprawdź śmigła czy nie są otwory pozatykane.
  • #3 9299868
    Marcin76@
    Poziom 10  
    Smigła są drożne gdzieś pod dolną obudową jest jeszcze filtr kiedyś serwisant go czyścił i nie mogę go zlikalizować.Mówił że zapycha sie on resztkami jedzenia.Na to wszystko rozkreciłem ja dzisiaj nie znalazłem tego filtra skręciłem włączyłem i gdzieś cała woda ucieka na zewnątrz cos musiałem poruszać choć z wodą nic nie robiłem.Ile wogóle filtrów jest w tej zmywarce i co wogóle odpowiada za jakość zmywania oprócz czystości filtrów i twardości wody?
  • #4 9299981
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Chyba serwisant miał na myśli te filtry:

Zmywarka Whirlpool ADG 7550 nie domywa naczyń dziwnie praca

Nie wiem co tam porozkręcałeś, że teraz ci ona leje...
  • REKLAMA
  • #5 9300534
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Gdzie są filtry to już wiadomo. W kwestii wycieku trzeba po prostu patrzeć przy zdjętym cokole skąd leci. Ewentualnie daj zdjęcia spodu.

Jeśli chodzi o (nie)mycie:

Którego programu używasz?
    Jaki detergent?
    Jaka twardość wody ustawiona a jaka w kranie?

Sprawdź uszczelniacz górnego kosza - na tylnej ściance są 2 otwory z uszczelkami - jeśli są powykruszane to będzie słabo myć

Sprawdź pompę myjącą czy pracuje. Tam jest chyba indukcyjna więc trzeba by jeszcze sprawdzić kondensator.
  • REKLAMA
  • #6 9302449
    Marcin76@
    Poziom 10  
    Pytanie jak zlokalizować pompe myjącą?Rano wrzuce zdjęcia spodu a co do wody to własnie nic nie rozkręcałem coś musiałem niechcący poruszać.Używam tabletek calgonit tzn żona używa twardość wody rano sprawdze dzieki za zainteresowanie
  • #7 9303480
    Marcin76@
    Poziom 10  
    Problem z wodą rozwiązany pękł wąż gumowy ten króciutki przy pompie myjącej część niedostepna wystepuje w całości z pompą-koszt nowej pompy 434 zł.Węża jakoś dorobie mam pytanie odnośnie pompy czy na wirniku powinien być luz?W mojej jest wzdłużny i poprzeczny moim zdaniem troche duży.I teraz pompe powinno być słychać jak pracuje więc wydaje mi się że u mnie to takie tykanie to poprostu nie załaczająca sie pompa raz załaczy raz nie zmywarke musze postawić na nóżkach więc jak od spodu sprawdzić czy ona pracuje?
    Załączniki:
    • Zmywarka Whirlpool ADG 7550 nie domywa naczyń dziwnie praca P3200059.JPG (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 9303484
    Marcin76@
    Poziom 10  
  • #9 9304712
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Widać, że jeszcze masz tam pompę magnetyczną, która ma niską żywotność.
    Co do węża, bardzo często lubi się nadłamywać i potem leje wodą.
    Z wężem można sobie poradzić. A pompa niech chodzi dopóki nie "zdechnie".
    Pompa nie jest tania - 330zł i wygląd ma już inny: Link
  • REKLAMA
  • #10 9305920
    movzx
    Poziom 40  
    MARCIN.SLASK :arrow: To co pokazałeś to nie jest pompa magnetyczna. Do tego ta którą ma Marcin76 ma bardzo specyficzne mocowanie.

Proponuję zacząć od podłączenia pompy "na krótko" do sieci i sprawdzenia czy w ogóle chodzi. Luz wzdłużny powinien być, poprzeczny niekoniecznie. Po paru latach to nic dziwnego że łożyska zajechane.
  • #11 9306516
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    movzx napisał:
    MARCIN.SLASK :arrow: To co pokazałeś to nie jest pompa magnetyczna. Do tego ta którą ma Marcin76 ma bardzo specyficzne mocowanie.

Proponuję zacząć od podłączenia pompy "na krótko" do sieci i sprawdzenia czy w ogóle chodzi. Luz wzdłużny powinien być, poprzeczny niekoniecznie. Po paru latach to nic dziwnego że łożyska zajechane.

Autor ma pompę magnetyczna, która od prawie 2 lat nie jest dostępna i zamiennikiem jest co pokazałem w linku.
    Pompa magnetyczna ma prawie identyczną budowę jak magnetyczne pompki spustowe - tylko szybciej się zużywa, bo dużo więcej pracuje.
    Są tam łożyska ślizgowe (panewki), drobny luz i robi się hałas, większy luz i pompa jest blokowana.

Zmywarka jest przygotowana na zamocowanie pompy indukcyjnej (tej z linku).
  • #12 9313390
    Marcin76@
    Poziom 10  
    Więc tak przewód do pompy wody dorobiłem jest ok nie cieknie ale przy próbie zmywania niestety nie zmywa pompa tylko trajkocze jak traktor przez 40 minut zmywania nawet ani raz ramiona się nie obróciły.Więc powiedzcie pompa juz padła całkiem czy może ma znaczenie(w co wątpie) ułożenie pompy tzn teraz jest troszke opadnięta w dół tak minimalnie dlatego że dorobiony wąż jest sztywniejszy na fotce widać wyjście tego plastiku pompy na zewnątrz zmywarki.Wode zagrzała i zdążyła sie ta woda już wystudzić-tak ma być?I jeszcze jeden problem po położeniu jej na bok a potem po ponownym uruchomieniu świeci kontrolka soli uzupełniłem sól i dalej świeci wiec co jest nie tak?Mieszałem w tym pojemniku łyżką drewnianą żeby ją wymieszać ale chyba w ten sposób nic nie zepsułem?
    https://obrazki.elektroda.pl/3968657000_1300899892.jpg

Mod. ROBSON33

Należy poprawnie wkleić foto zgodnie z tą instrukcją
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .
  • #13 9313684
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Wymontuj pompę i ją podłącz. Jak ma znaczne luzy, to pole elektromagnetyczne ją złapie (przyciągnie w stronę stojana) w jakimś miejscu i nie ruszy.
  • #14 9313737
    Marcin76@
    Poziom 10  
    Podłaczałem ją na krótko bez obciążenia tzn. bez wody pracuje po zamontowaniu niestety objaw jest taki jak pisałem.A co myślisz też o kontrolce soli?
  • #15 9531896
    Marcin76@
    Poziom 10  
    Długo nie pisałem ale problem rozwiązany założyłem nową pompe i teraz myje rewelacyjnie także dziekuje wszystkim za pomoc.Ale jest jeszcze jeden problem-nie pobiera tabletki z pojemnika tzn klapka jest otwarta a tabletka w środku troche rozmiękczona przez wode a co ciekawe naczynia są czyste może troszke za słabo wysuszone-nabłyszczacz jest sól też twardośc wody odpowiednio ustawiona-zmywam na programie 50 stopni co może być przyczyną?
  • #16 9532095
    movzx
    Poziom 40  
    Zwróć uwagę jak otwierasz drzwi po programie - czy słychać "klapnięcie". Jeśli tak, klapka dozownika haczy o górny kosz.
    Możesz albo przestawić kosz w drugą pozycję (jeśli masz taką opcję), albo zmienić dozownik na nowy typ (upierdliwe bo trzeba przerabiać wtyczki) albo spróbować proszek.
  • #17 9534277
    Marcin76@
    Poziom 10  
    Ok spróbuje powalczyć z koszem a jak nie to kostka do kosza na sztućce i myślę że też bedzie ok?
  • #18 9534394
    movzx
    Poziom 40  
    Nie. Rozpuści się na wstępnym i słabo będzie z myciem.
  • #19 9537550
    Marcin76@
    Poziom 10  
    No tak ale ja już mam kosz w najwyższej górnej pozycji?!
  • #20 9537808
    movzx
    Poziom 40  
    To daj na niższą. Poza tym miałeś sprawdzić czy klapie.
  • #21 9885364
    tommyy111
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

mam ten sam problem tzn. zmywarka nie rozpuszcza tabletki i strasznie dziwnie pracuje (głośna praca itd.). Wymieniłem grzałke bo świecił komunikat f3, teraz nie świeci ale dziwna praca pozostała.
    Poza tym zmywarka zmywa kilka minut potem staje, otwieram drzwiczki znowu zaczyna pracowac przez jakieś 5 sekund i staje ???

czy ktoś ma jakis pomysł???
  • #22 9886719
    movzx
    Poziom 40  
    Prawdopodobnie kończy się pompa myjąca.
  • #23 9890703
    tommyy111
    Poziom 10  
    Niestety chyba tak :cry:

Na dodatek znowu zaczęło świecic f3 ...
    Pompa to chyba niezły wydatek :cry::cry::cry:
  • #24 9907979
    tommyy111
    Poziom 10  
    Witam znowu...

Wymieniłem pompe wodną i wszystko działa :D

Jestem madrzejszy oto, że f3 może oznaczać nie tylko usterkę grzałki lub jej układu co wskazywał komunikat.

Teraz wszystko chodzi super pompa padła prawdopodobnie na łożyskach bo bardzo ciężko chodzi...

Aha i mam do sprzedania grzałkę do zmywarki nową, dwie mi nie potrzebne :D

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Whirlpool ADG 7550 od nowości nie domywa naczyń, co prowadzi do problemów z resztkami jedzenia i rdzawej nalotem na sztućcach. Użytkownik zgłaszał, że serwis nie rozwiązał problemu, a po rozkręceniu urządzenia zauważył wyciek wody. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z filtrami, pompą myjącą oraz twardością wody. Po wymianie pompy na nową, zmywarka zaczęła działać poprawnie, jednak pojawił się nowy problem z dozowaniem tabletek. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie uszczelniaczy, filtrów oraz ustawień twardości wody, a także podłączenie pompy na krótko w celu diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA