logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy lakier aluminiowy w sprayu zadziała jako ekran dla zakłóceń CB?

harkonnen 27 Mar 2011 13:11 2549 11
  • #1 9328332
    harkonnen
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    W swoim samochodzie mam problem z zakłóceniami w CB. Wykryłem że pochodzą z przetwornicy do lamp. Przetwornica jest w obudowie plastikowej i ciężko ją sensownie włożyć do metalowego pudełka. Czy jest możliwe pomalować obudowę aluminium w sprayu i da ten sam efekt ? Czy w takim sprayu jest prawdziwe aluminium czy to tylko zwykła farba o kolorze aluminium?
    Mam prośbę: Nie wpisujcie swoich wydumanych spekulacji - typu "wydaje mi się" itd.
  • #2 9328669
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 834
    Nie próbowałeś dać filtra LC przed CB? W lakier wątpię - sprawdź co da owinięcie przetwornicy ... folią aluminiową taką jak stosujesz w kuchni. Połącz to z karoserią - Na pewno będzie skuteczniejsze, tańsze i szybkie do wykonania - jednak pomyśl o filtrze.
  • #3 9328897
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Cytat:
    Nie próbowałeś dać filtra LC przed CB?
    Ok, ale czy aby na pewno zakłócenia przychodzą "po zasilaniu" a nie z anteny?
  • #4 9328935
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    Może i w farbie jest aluminium (cynk), ale nie pomoże dla EMC - kiedyś dawno temu też tak myślałem (i przekonałem się - nie pomogły napisy "99.9% czystego metalu" :) )
    Dla Ciebie ważna jest najpierw wiedza - co z tego że nawet zastosujesz obudowę stalową, jak wchodzą i wychodzą do niej przewody a ona sama jest daleko od masy pojazdu ? Pisałem wiele na takie i zbliżone tematy na tym forum i nie tylko, lekturę też podawałem, poszukaj - to dotyczy także instalacji antenowej (bp. CB) w pojeździe i są to sprawy związane z bezpieczeństwem ruchu (nie tylko Twoim)
    Gdy wiesz już o co chodzi, możesz wiele zrobić nawet bez przyrządów pomiarowych i z niezbyt drogich materiałów. Odkłócanie samochodu nie musi być strasznie drogie, ale prawie zawsze jest pracochłonne.
    Słowa kluczowe do wyszukiwarki forumowej: Charoy*, Keith Armstrong, odkłócanie, EMC, ferryt*, S544, ekran*, kondensator przepustow*
    (z gwiazdką, bo różne końcówki słowa)
    (jak za dużo wyników, to wyszukiwanie szczegółowe w dziale Radiotechnika i wg autora postów)
    Słowa kluczowe do wyszukiwarki ogólnej: Charoy, Alain Charoy, EMC
    Co do "spraju", to czasami może pomóc, ale inny i znacznie droższy, poszukaj pod: EMI SPRAY - jednak wcale nie zaczynałbym od niego, jak na razie nie musiałem go stosować mimo że zajmuję się takimi sprawami od lat.
  • #5 9328939
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 834
    Rozwiązanie jest proste i przynajmniej się przekona na własnej skórze. Ekranowanie jest mimo wszystko czasem kłopotliwe jak już sam przyznał..
  • #6 9329039
    harkonnen
    Poziom 17  
    Gdzie ten ten filtr LC ? Na zasilanie ? Zakłócenia NIE przechodzą przez instalację zasilającą. Miałem CB podłączone do małego akumulatorka 12 V 5Ah dlatego jestem pewien że to nie przez zasilanie.
  • #7 9329092
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 211
    Jekia to instalacja podaj markę model itp. Znam przypadek, kiedy tanie ksenony siały tak, że uwaliły immo w golfie (eeprom)
    Nie piszę, że mi się wydaje bo nie wiem o czym rozmawiamy ale miej to na względzie, że sytuacja może być gorsza niż myślisz.
    Acha i jaki samochósd?
  • #8 9329155
    harkonnen
    Poziom 17  
    Lancia Musa 2005 rok.
  • #9 9329163
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 211
    Oryginalne te ksenony są czy dorabiane ? Pokaż to pudło jakieś foto zrób.
    Zobacz czy jest ekran na przewodach do lamp i czy jest on gdzieś podłączony, czy wisi w powietrzu.
  • #10 9329234
    harkonnen
    Poziom 17  
    Źródło zakłóceń wybadałem następująco.
    Do radia CB z regulacją czułości RF Gain dołączyłem kawałek kabla jako antenę. Wyregulowałem RF gain tak by był tylko lekki szum w radiu. Zbliżałem "antenę" do elementów silnika i przy przetwornicy były największe zakłócenia. Wzdłuż kabli z przetwornicy zakłócenia znacznie mniejsze.
    Moja antena to Wilson "little will" SWR praktycznie 1,0

Dodano po 55 [sekundy]:

Nie wiem czy oryginalne - takie były jak kupiłem.
  • #11 9330504
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Witam.

To masz pecha - przetwornice do wymiany. :cry:

Do wymiany na takie, które nie powodują zakłóceń (nie nadają). :!:

Pozdrawiam.
  • #12 9331653
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Tam zaraz wymieniać. Folia na obudowę + zestaw koralików i pierścieni ferrytowych na kablach przy przetwornicy powinny pomóc lub zmiana ......radia. Czasem jest tak że trza popróbować kilka modeli aż się trafi na takie co się nie gryzie z ksenonami, no i antenę jak się tylko da najdalej na d.... auta. Nie zapominajcie że przetwornica przetwornicą a wyładowanie przebiega w lampie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zakłóceniami w radiu CB, które pochodzą z przetwornicy do lamp. Zastanawia się, czy pomalowanie obudowy przetwornicy lakierem aluminiowym w sprayu może zadziałać jako ekran dla zakłóceń. Odpowiedzi sugerują, że lepszym rozwiązaniem byłoby użycie folii aluminiowej do ekranowania oraz zastosowanie filtrów LC. Użytkownicy podkreślają, że zakłócenia mogą pochodzić z anteny lub z instalacji elektrycznej, a nie tylko z zasilania. Wskazują również na konieczność wymiany przetwornicy na model, który nie generuje zakłóceń. Dodatkowo, zaleca się użycie ferrytów na kablach oraz umieszczenie anteny jak najdalej od źródła zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA