Może i w farbie jest aluminium (cynk), ale nie pomoże dla EMC - kiedyś dawno temu też tak myślałem (i przekonałem się - nie pomogły napisy "99.9% czystego metalu"

)
Dla Ciebie ważna jest najpierw wiedza - co z tego że nawet zastosujesz obudowę stalową, jak wchodzą i wychodzą do niej przewody a ona sama jest daleko od masy pojazdu ? Pisałem wiele na takie i zbliżone tematy na tym forum i nie tylko, lekturę też podawałem, poszukaj - to dotyczy także instalacji antenowej (bp. CB) w pojeździe i są to sprawy związane z bezpieczeństwem ruchu (nie tylko Twoim)
Gdy wiesz już o co chodzi, możesz wiele zrobić nawet bez przyrządów pomiarowych i z niezbyt drogich materiałów. Odkłócanie samochodu nie musi być strasznie drogie, ale prawie zawsze jest pracochłonne.
Słowa kluczowe do wyszukiwarki forumowej: Charoy*, Keith Armstrong, odkłócanie, EMC, ferryt*, S544, ekran*, kondensator przepustow*
(z gwiazdką, bo różne końcówki słowa)
(jak za dużo wyników, to wyszukiwanie szczegółowe w dziale Radiotechnika i wg autora postów)
Słowa kluczowe do wyszukiwarki ogólnej: Charoy, Alain Charoy, EMC
Co do "spraju", to czasami może pomóc, ale inny i znacznie droższy, poszukaj pod: EMI SPRAY - jednak wcale nie zaczynałbym od niego, jak na razie nie musiałem go stosować mimo że zajmuję się takimi sprawami od lat.