logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka radia CB LAFAYETTE ATENA

kumooo 09 Cze 2011 18:36 17666 24
REKLAMA
  • Przeróbka radia CB LAFAYETTE ATENA
    Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu przymierzałem się do zamontowania w samochodzie radia CB. Niestety zniechęcała mnie myśl bezładnie szwędających się przewodów wewnątrz kabiny auta. Postanowiłem przerobić troszkę jedno z popularnych radyjek CB tak, by pasowało do wnętrza auta i mieściło się w przestrzeni pomiędzy podsufitką a dachem samochodu. Panel przedni radia został oddzielony od reszty i umieszczony na podsufitce wraz z głośnikiem i gruszką, reszta radia schowana jest wewnątrz. Jedyne trudności, jakie napotkałem podczas montażu, to przeciągnięcie kabli z bagażnika do przodu pojazdu. Radio zamontowane w pojeździe to LAFAYETTE ATENA (240zł).

Przeróbka radia CB LAFAYETTE ATENAPrzeróbka radia CB LAFAYETTE ATENA Przeróbka radia CB LAFAYETTE ATENA Przeróbka radia CB LAFAYETTE ATENA Przeróbka radia CB LAFAYETTE ATENA

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kumooo
    Poziom 16  
    Specjalizuje się w: systemy i sieci
    kumooo napisał 276 postów o ocenie 1427. Mieszka w mieście Rzeszow. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9594475
    kingofspace7
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Bardzo łądnie to koledze wyszło. Mam tylko pytanie czy zachowałeś Metalowe ekrany w radiu?
  • #3 9594503
    e88cc
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Jak w helikopterze. Projekt na pewno zasługuje na oklaski ale ja się do czegoś przyczepie bo chyba po to forum jest. Mówisz,że zniechęcały cię walające kable, to teraz masz kabel dyndający się kolo lusterka. Dołóż jeszcze ze 3 m przewodu i zamontuj go tak żeby było wygodnie się się nie dyndał
  • #4 9594505
    kumooo
    Poziom 16  
    Ocena: 1427
    Wszytkie ekrany jak i obudowa radia są nienaruszone.

Faktycznie 20011 nie zauważyłem tego :)

Dodano po 10 [minuty]:

Myślałem nad takim rozwiązaniem. Zamontować gruszę w zupełnie innym miejscu, dodać z 2m przewodu i np gniazdo gdzieś pod kierownica zamontować ale doszedlem do wniosku że nie bede robił otworków w tapicerce. Kable po założeniu za lusterko wcale nie rzuca się w oczy.
  • #5 9594556
    krzycho*
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Gdyby jeszcze bezprzewodową gruszkę zbudować to był by pełen sukces. Główny sznurek mniej.
  • #6 9594610
    mateusz77892
    Poziom 17  
    Ocena: 547
    Jaką metodą wykonałeś płytkę?? bo jest w miarę prosta ale cieszy oczy ta dokładność ;]
  • #7 9594633
    kumooo
    Poziom 16  
    Płytki wykonuję metodą termotransferu. Co prawda skomplikowane nie są. Ale bardziej skomplikowane tez fajnie wychodzą. Np taka którą robiłem do zasilacza.
    lub
    z analizatora widma.
  • #8 9594818
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Wykonanie super. Łatwiej byłoby z ALBRECHT AE 6890 bo ma panel zdejmowany.

Mój Uniden 520 na szczęście zmieścił się pod radiem. Przedłużacz do gruchy wyprowadziłem z tyłu radia, przeciągnąłem pod dywanem w okolice fotela kierowcy. Gruchę powiesiłem na dźwigni zmiany biegów za pomocą magnesów neodymowych (jeden w gruszce, drugi na dźwigni). Nic nie dynda, a mikrofon jest zawsze na swoim miejscu i nie trzeba trafiać w zaczep bo magnesy same się "naprowadzają".

P. S. Domyślam się, że panel został przez ciebie pomalowany pod kolor tapicerki. Ładnie wyszło.
  • REKLAMA
  • #9 9594869
    kumooo
    Poziom 16  
    Ja tez zastosowałem magnesy neodymowe do zaczepiania gruszki .. do panelu od wewnątrz przytwierdzona jest metalowa blacha.

Niestety ja nie mam wolnej przestrzeni na kokpicie, wszystko zabudowane seryjnie dlatego postanowiłem zastosować takie rozwiązanie.
  • #10 9595485
    moon09
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Bardzo fajnie Ci to wyszło. Tylko teraz jeżeli masz panel w podsufitce to np. zmieniając kanał podczas jazdy albo będziesz musiał robić to na ślepo albo całkowicie oderwać wzrok od drogi, co nie jest specjalnie bezpiecznym pomysłem. Pod jakim kątem jest panel względem płaszczyzny samochodu?
  • #11 9595513
    DjElano
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Dobre rozwiązanie dla osób nie mających miejsca na radio. Kolegi przykład pokazuje, że nie warto sie zniechęcać kierując sie wyłacznie tym kryterium.
    Co do odrywani wzroku od drogi to będzie takie samo jak by radio bylo gdzie indziej. Zawsze trzeba spojżeć, niezależnie od tego gdzie sie znajduje. Poza tym widać, że kolega ma przełączanie CH w gruszce wiec jaki problem?
  • #12 9595615
    ziko234
    Poziom 17  
    Ocena: 102
    Proponowałbym jeszcze koledze zabezpieczyć ścieżki wytrawionej płytki, gdyż chyba nie były zabezpieczane przed utlenianiem i na inne czynniki. W samochodzie bywa różnie czasem wilgotno, czasem sucho, także lepiej to zrobić. No i życzę "szerokości":)
  • REKLAMA
  • #13 9596252
    nomek
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Bardzo ładne.
    Widzę że to chyba Opel?
    Pytanie jak z zakłóceniami?, czy z bagażnika masz kabel ekranowany?
  • REKLAMA
  • #14 9596325
    c64club
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    M. S. napisał:
    Wykonanie super. Łatwiej byłoby z ALBRECHT AE 6890 bo ma panel zdejmowany.

Mój Uniden 520 na szczęście zmieścił się pod radiem. Przedłużacz do gruchy wyprowadziłem z tyłu radia, przeciągnąłem pod dywanem w okolice fotela kierowcy. Gruchę powiesiłem na dźwigni zmiany biegów za pomocą magnesów neodymowych (jeden w gruszce, drugi na dźwigni). Nic nie dynda, a mikrofon jest zawsze na swoim miejscu i nie trzeba trafiać w zaczep bo magnesy same się "naprowadzają".

Uniden 520 to takie "klasa radio", że aż nie wypada go maskować. Wręcz powinno być lekko "surowo" zamontowane.

Projekt fajny, bo nietypowy. Idealne dla kogoś, kogo kable rażą, a takich sporo. Chociaż dla mnie miejsce na radio zawsze się znajdzie :D , mam w motocyklu to coś o tym wiem. A sterowanie kanałami z gruchy tak jak szybka 19 dawno powinno stać się standardem. Mój Midland z 85 roku to ma a nie był to topowy model.
  • #15 9597520
    kumooo
    Poziom 16  
    Witam

Płytki zostały zabezpieczone przed utlenianiem stosuje taki preparacik w sprayu PLASTYK 70 bardzo dobra rzecz, pryskamy płyteczkę i zabezpieczone, w każdej chwili możemy coś dolutować.

Tak radio posiada zmianę kanałów w gruszce, więc nie ma problemu podczas jazdy. Zresztą radio znajduje się w niewielkiej odległości od lusterka wstecznego i chcąc nie chcąc zawsze można zerknąć.

Co do zakłóceń to jak na razie żadnych nie zaobserwowałem. Do bagażnika biegnie tylko kabel antenowy oryginalny od anteny oraz zasilający.

Post edytowałem.
    CMS
  • #16 9597718
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1658
    Jak rozwiązałeś sposób obiegu powietrza do elementów grzejących się?
    Na zdjęciu nie bardzo to widać.
  • #17 9597905
    maciekc11
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Cytat:
    doszedlem do wniosku że nie bede robił otworków w tapicerce.

To jak zostało zamocowane urządzenie w tamtym miejscu.?? Kolega wkońcu zrobił otwory czy nie?? Czy zastosował zupełnie inny patent??
  • #18 9597946
    kumooo
    Poziom 16  
    Ja nie wierciłem żadnego otworku. Oryginalny panel podsufitki wygląda tak :
    Przeróbka radia CB LAFAYETTE ATENA Ja po prostu odczepiłem te dwie zaślepki, ściągają się bez problemu. i wykonałem własny panel z plexy i laminatu tak jak widać na zdjęciu powyżej. W każdej chwili mogę sciągnąć panel z radiem i założyć zaślepki, nie będzie śladu o zadnym wczesniej zamontowanym radiu.
  • #19 9605345
    XDX
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przepiękna robota. To potwierdza zasadę, że polak potrafi. Widziałem kiedyś na TV Turbo w programie Gadżet, seryjne CB z odłączanym panelem i po zastosowaniu kabla przedłużającego można było rozdzielić stację od panelu.
    Myślę, że spokojnie można sie pokusić o zrobienie ładnej obudowy tego panelu i montowanie go w pozycjach podobnych jak wyświetlacze od zestawów głośnomówiących od komórek i wtedy może odejść zabudowa na stałe.

Nie mniej wykonał kolega kawał dobrej roboty, brawo.
  • #20 9810374
    tomak135
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam

Ten kabelek do gruszki moglbys zrobic na bębenku, zeby sie ladnie zwijal i po klopocie.

Ale najlepszym rozwiazaniem, tylko nie wiem czy masz jakies przyciski w kierownicy,
    to byloby usunac gruszke z kablem zamontowac mikrofon w sloneczniku albo lusterku gdzies w tej okolicy coby dobrze zbieral i np w kierownicy przyciskasz i gadasz, To rozwiazanie byloby cudowne i nie musialbys odrywc rak od kierownicy.
    (jesli nie masz kierownicy wielofunkcyjnej to sprawdz moze uda ci sie podpiac pod klakson)
    Przemysl to.

Chlopaki co o tym sadzicie??

Twoj projekt bardzo mi sie podoba.
  • #21 10365365
    piicia
    Poziom 17  
    Bombowa konstrukcja. Jestem pod wrażeniem dokładności montażu i wykonania. Estetyka 5/5 wykonanie 5/5 pomysł 5/5.
    Zastanawiam się jednak nad tym czy nie pojawiają się nadal problemy z zakłóceniami? Sam zastanawiam się nad rozebraniem swojego Alana 109 i oddzieleniu panela od radia, ale boje się zakłóceń.
    Minął już jakiś czas od zamieszczenia tematu, może powiesz jak przez te pół roku sprawuje się radio?
  • #22 10369638
    luk-aszek
    Poziom 11  
    Piicia wyżej było podane że nie ma zakłóceń, ale dokładam się do prośby odnośnie tego jak działa radyjko i czy były problemy gdyż sam zamierzam zakupić to radio.

Sam pomysł muszę przyznać jest bardzo fajny i bardzo elegancko wykonany , tylko mam pytanie gdzie jest reszta radia? bo określenie wewnątrz jest dość ogólne :)
  • #23 10370515
    kumooo
    Poziom 16  
    Witam.

Zgadza się miną już kawal czasu od momentu rozdzielenia panelu od radia, i jak na razie nie zaobserwowałem jakichkolwiek problemów. Nie widzę różnicy w funkcjonowaniu radia. Co do reszty radia, w moim przypadku ulokowane jest pomiedzy podsufitką a dachem bylo tam dość miejsca na włożenie w pozycji poziomej oryginalnej obudowy. Aby nie latalo na lewo i prawo zablokowałem je matą uszczelniająca taka gapkowaną. Można je kupić w sklepach o tematyce CarAudio do wygłuszania wnętrz.
  • #24 10371003
    piicia
    Poziom 17  
    A jeszcze pytanie co do ekranowania. Czy jakoś dodatkowo ekranowałeś samo radio i przewody łączące panel z radiem?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik podjął się przeróbki radia CB LAFAYETTE ATENA, aby zainstalować je w samochodzie w sposób estetyczny, unikając bałaganu z przewodami. Panel radia został oddzielony i umieszczony w podsufitce, a reszta urządzenia schowana w przestrzeni między podsufitką a dachem. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące zachowania ekranów w radiu, sposobu montażu mikrofonu oraz problemów z zakłóceniami. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, takie jak zastosowanie magnesów do mocowania mikrofonu oraz zabezpieczenie ścieżek płytki przed utlenianiem. Użytkownik potwierdził, że nie zauważył zakłóceń w działaniu radia po przeróbce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA