logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz Zelmer Electronic 1200.0 - wpływ przesuniętej osi wirnika na grzanie się

Kolek 02 Lis 2004 13:40 3645 11
REKLAMA
  • #1 955236
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Dostałem do rąk odkurzacz Zelmer Electronic typ 1200.0 który zawsze się grzał ale teraz grzeje się nadmiernie, po rozebraniu okazało się że szczotki iskrzą i to nawet na minimalnych obrotach (model ten posiada regulację). Wszystko ładnie wyczyściłem, szczotki sprawdziłem komutator "przejechałem" papierem ściernym i nic. Wtedy dopiero zobaczyłem małą asymetrie, trudno mi określić jej wielkość ale widoczna. Czy możliwe żeby była taka od nowości ?
    Ewentualnie czy mogło to się stać od upadku odkurzacza z kilku centymetrów ?
    Jak bardzo niekorzystny ma to wpływ na pracę takiego silnika (wiem że w silnikach wielkich mocy np. trakcyjnych nawet minimalna asymetria jest niedopuszczalna i może się źle skończyć) ?
  • REKLAMA
  • #2 955491
    Wojtek41
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    jesli oś wirnika jest przesunieta, to wirnik powinieen mieć wieksze drgania podczas pracy, gdyż masa nie jest symetrycznie rozłożona względem osi. Czy tak własnie się dzieje..? Nadmierne iskrzenie na szczotkach i wzrost temperatury przewaznie jest zwiazany z uszkodzonym wirnikiem.
  • REKLAMA
  • #3 955524
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Jeśli asymetria jest widoczna gołym okiem to coś jest nie tak, jeżeli nie bije przy tym czły wirnik ( odkurzacz stoi w miejscu w czasie pracy a nie jeździ) to może być skutek przegrzania winika ( komutatora). Ja w takim odkurzaczu wywaliłem elektronikę i przestał się grzać tylko chodzi na full.
    Pozdr.J.
  • #4 955572
    Wojtek41
    Poziom 16  
    A co elektroniczna regulacji ma do przegrzewania się silnika...? :-)
  • #5 956491
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Wojtek41 napisał:
    A co elektroniczna regulacji ma do przegrzewania się silnika...? :-)

A może mieć tyle, że ta elektronika zniekształca sinusoidę i pojawiają się wyższe harmoniczne. Mają one 3, 5, 7, 9,....itd. razy większą częstotliwość od napięnia zasilającego więc powodują większe straty na przemagnesowywanie "w żelazie".
    To tak teoretycznie, praktycznie można to pominąć. W tym przypadku raczej będzie uszkodzony wirnik, jeżeli iskrzy prawdopodobnie ma przerwę w uzwojeniu - stąd najprawdopodobniej przegrzały się niektóre wycinki komutatora i właśnie w tym miejscu mogła się pojawić się ta "asymetria".
  • #6 956752
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    jeżeli dobrze zrozumiałem to komutator jest przesunięty względem wirnika? jeśli tak to normalne jest, że będzie iskrzył jak diabli ze względu na zmienny nacisk szczotek na komutator.. sprawdź zużycie szczotek - może są za bardzo ścięte;
    może potrzeba przetoczyć komutator i zastosować szczotki o innej twardości
  • REKLAMA
  • #7 956939
    Wojtek41
    Poziom 16  
    Od harmonicznych jest filtr, tak dobrany żeby je wystarczająco tłumił...!
    A której części wirnika dotyczy asymetria, to tego nie wiemy...
    Bo człowiek który ma ten problem się nie odzywa...:-)
  • #8 957061
    elektryk2000
    Wojtek41 napisał:
    Od harmonicznych jest filtr, tak dobrany żeby je wystarczająco tłumił...!
    (...)

Tak? To dla mnie coś nowego w takim razie ;)
    Chyba wezmę oscyloskop i sprawdzę kształt "sinusoidy" ZA_FILTREM w odkurzaczu nastawionym np. na 1/2 mocy ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 957330
    Kolek
    Poziom 25  
    Własnie nie chodzi mi w tym momencie o komutator tylko szczelinę między nabiegunnikami stojana a wirnikiem, chyba że mi się tylko wydaje, ale ciężko jest to zmierzyć. Co do sugestii to dzięki sprobuje wykombinować jakieś autotrafo i wtedy odpale silnik bez regulatora. Jeszcze nadal mam nadzieje że to nie wirnik. Ale to też sprawdzę tylko jak znajdzie się chwila żeby znowu rozkręcić odkurzacz. Co do drgań to ich nie ma, ale jeśli oś przesuniętaby była równolegle (co jest faktycznie małoprawdopodobne) to też drgania byłyby nieobecne.
  • #10 959867
    elektryk2000
    No, to teraz rozumiem o jaką asymetrię Ci chodziło. Tym się nie przejmuj, nie ma większego znaczenia i często się spotyka różnie poskładane odkurzacze. To nie jest powodem nadmiernego iskrzenia i skup się na wirniku. Niestety.
    Pozdrawiam
  • #11 961422
    Kolek
    Poziom 25  
    Dzięki za pomoc, sprawdzę wirnik, ale jeszcze mam nadzieję że pomoże to co zrobił adamjur1 czyli wywalenie elektroniki.
  • #12 1634128
    wolf84
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Co do wirnika to przy przesunięciu może to napewno być niekorzystne jednak co do samego nagrzewania się to proponuje sprawdzić łożyska u mnie bardzo ciężko chodziły i było przez to duże tarcie a ponieważ nie chciały zejść żeby je wymienić to je poprostu posmarowałem towotem. Teraz silnik juz się nie grzeje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Odkurzacz Zelmer Electronic 1200.0 wykazuje nadmierne grzanie się i iskrzenie szczotek, nawet przy minimalnych obrotach. Po demontażu i oczyszczeniu komutatora oraz szczotek zauważono asymetrię osi wirnika lub szczeliny między nabiegunnikami stojana a wirnikiem. Asymetria ta może być skutkiem uszkodzenia wirnika, np. przerwy w uzwojeniu lub przegrzania komutatora, a także ewentualnego upadku urządzenia. Przesunięcie osi wirnika powoduje nierównomierne rozłożenie masy i potencjalne drgania, choć w tym przypadku drgań nie stwierdzono. Nadmierne iskrzenie może wynikać z nierównomiernego nacisku szczotek na komutator, zużycia szczotek lub konieczności przetoczenia komutatora. Elektroniczna regulacja mocy może teoretycznie wpływać na kształt napięcia i generować wyższe harmoniczne, jednak praktycznie nie jest to główna przyczyna przegrzewania. Dodatkowo warto sprawdzić stan łożysk, gdyż ich zużycie i tarcie mogą powodować wzrost temperatury silnika. Rozwiązaniem może być wyłączenie elektroniki regulującej moc lub smarowanie łożysk, co w jednym przypadku wyeliminowało problem grzania. Ostatecznie głównym podejrzanym pozostaje uszkodzony wirnik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA